در گفتگوی اقتصاد ۲۴ با رئیس جامعه هتلداران کیش مطرح شد؛
رئیس جامعه هتلداران کیش گفت: ما یک ۱۶ روز و یک ۲۱ روز پاک داشتیم و جزو شهرهای پاک کشور محسوب میشدیم، اما به محض بازگشایی مجدد، به دلیل عدم رعایت مسافران، وضعیت کیش رو به وخامت گذاشت و هماکنون شیوع بیماری در جزیره بالا رفته است.
با شیوع ویروس کرونا و محدود شدن و یا به صفر رسیدن رفت و آمدها و سفرها و گسترش شعار «در خانه بمانیم»، صنعت گردشگری بیش از صنایع دیگر تحت تاثیر قرار گرفت و به خصوص همزمانی گسترش این ویروس و تعطیلات عید نوروز لطمه زیادی به گردشگری ایران وارد کرد.
در این میان جزیره کیش که هر ساله از اواسط اسفند ماه شاهد حضور حداکثری مسافر است، نیمههای آخرین ماه سال گذشته را در قرنطینه سپری کرد و این اوضاع و احوال تا مدتی به همین منوال بود و سپس با رعایت پروتکل ها و برنامه ریزی های لازم قرار شد به صورت کنترل شده مسافر به جزیره وارد شود.
خبرنگار اقتصاد۲۴ برای اطلاع از آخرین اوضاع و احوال گردشگری کیش با مسیح الله صفا، رئیس جامعه هتلداران کیش به گفتگو پرداخت که در ادامه میخوانید.
* از وضعیت امروز کیش بفرمایید و اینکه کرونا چه خسارتهایی را به هتلهای این جزیره وارد کرده است؟
- متاسفانه ویروس کرونا و شیوع آن در دنیا شرایط ویژهای را به وجود آورد به طوری که برخی دولتها تدابیری را اندیشیدند تا بتوانند خسارتهای آن را جبران کنند. کرونا از چین شروع شد، ولی میبینیم امروز در آن کشور کمترین رشد را دارد، اما ایران در ضریب ششم قرار گرفته است؛ هم دولت باید تدابیر سختگیرانه تری را اتخاذ میکرد که مردم کمتر در اجتماعات حاضر میشدند و زودتر کنترل بیماری را در دست میگرفت و هم مردم میبایست رعایت میکردند که متاسفانه مشاهده کردیم مردم ایران با وجود فرهنگ بالا در این موضوع کم لطفی کردند و بی محابا بیرون آمدند.
صنعت گردشگری جزیره کیش از ۱۵ اسفند تا آخر فروردین ۱۵۰۰ میلیارد تومان زیان کرد. این آماری است که از طریق آنالیز گزارش کارشناسان معاونت گردشگری و اقتصادی سازمان منطقه آزاد کیش، بخش خصوصی، آژانس داران و رستوران دارها به دست آمده است که البته خوشبینانه در نظر گرفته شده و از این عدد فقط ۶۰۰ میلیارد تومان خسارت هتلداران بوده است.
ما از اواخر اسفند و ظرف ۲۰ روز هزینه ۴ ماه را در میآوردیم، اما امسال با وجود اینکه این درآمد را نداشتیم، اما حقوق پرسنل را پرداخت کردیم هرچند که متاسفانه در این شرایط دولت از اجاره اش نگذشت.
ما در ماه معادل ۴۰ میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی در کیش از طریق کیشوندان، تجار، کسبه و ... پول میدهیم. اگر این سازمان این ۴۰ میلیارد را که نه ۴۰ میلیون آن را صرف کیش میکرد وضعیت این نبود چرا که این هزینه برای سرزمین اصلی میشود، در این شرایط حتی یک ریال به کارگران ما پول داده نشد. تا چه حد میتوان از جیب خرج کرد؟
متاسفانه زمانی که بالاجبار اجازه باز شدن مجدد هتلها و بازارها داده شد، اوضاع جزیره نیز تغییر کرد. ما یک ۱۶ روز و یک ۲۱ روز پاک داشتیم و جزو شهرهای پاک کشور محسوب میشدیم، اما به محض بازگشایی مجدد، به دلیل عدم رعایت مسافران، وضعیت کیش رو به وخامت گذاشت و هماکنون شیوع بیماری در جزیره بالا رفته است.
وقتی به مسافران میگوییم که رعایت کنند و ماسک بزنند، توجه نمیکنند. با به وجود آمدن این وضعیت در کیش با بازگشایی مجدد از اول خرداد که با تعطیلات نیمه خرداد نیز مصادف شد، درصد اشغال هتلهای ما بین ۶۷ تا ۷۰ درصد بود و اگر مردم رعایت میکردند این وضعیت ادامه پیدا میکرد و میتوانستیم ضررهای نوروز را جبران کنیم، اما امروز درصد اشغال هتلها حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد است که اصلا توجیه اقتصادی برای گردشگری، هتلداران و رستورانداران ندارد.
* برای جشنواره تابستانی کیش که هر ساله برگزار میشود چه تصمیمی گرفته شده است؟
- جشنواره تابستانی را ما هر سال با کلی برنامههای متنوع راه اندازی میکردیم. سازمان منطقه آزاد کیش هم کمکهای بسیاری به ما میکرد. البته امسال هم دکتر مظفری مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چه از نظر حمایتی و چه از نظر مالی خیلی مساعدت کردند، اما مردم قدر ندانستند و این اتفاقات افتاد.
اما موافق این نظر نیستم که جشنواره تابستانی بدون آوردن مسافر برگزار شود چرا که ما هر ساله جشنواره را برگزار میکردیم که مسافر را افزایش دهیم.
امروز صنعت گردشگری پردآمدترین، زودبازدهترین و پر طرفدارترین صنعت جهان است، اما در کشور ما به آن بها داده نمیشود و توجهی به خسارتهایی که به بخش گردشگری وارد شده نداریم. ما امروز شرمنده پرسنل این بخش هستیم.
* هتلهای جزیره کیش امروز چه فعالیتهایی را برای کنترل شیوع کرونا انجام میدهند؟
- تمام هتلهای ما از بدو ورود مسافر به هتل حتی زیر پای آنها را استریل میکنند و لوازم بهداشتی را در اختیار آنها قرار میدهند.
پرسنل همه هتلها همه موارد بهداشتی را رعایت کرده و با ماسک و شیلد و دستکش فعالیت میکنند، جلوی هتلها از تونل ضد عفونی استفاده میشود و هیچ کم و کاستی در این زمینه نداریم.
*پیشنهادات شما برای بهبود سریعتر اوضاع گردشگری در ایران چیست؟
- در تمام کشورها با شیوع کرونا، دولتها به تناسب آن کسب و کار و تعداد پرسنل به بخش خصوصی کمک کردند، در کشور ما کمتر به این مسئله بها داده شد. دولت میتواند وام بدهد؛ ممکن است سازمان منطقه آزاد کیش بتواند اجاره بخش دولتی که مربوط به خودش است را از هتلداران، رستوران داران، کلوپهای ورزشی و... برای مدتی نگیرد، اما پیشنهاد میکنم به بانکهایی که در جزیره کیش فعالیت میکنند، هشدار دهند که اگر طبق مجوزی که بانک مرکزی و هیئت دولت صادر کرده و با بهره ۱۲ درصد وام به هتلها ندهید، مجوز فعالیتتان را باطل میکنیم، چرا که مجوز فعالیت اقتصادی این بانکها را سازمان منطقه آزاد کیش صادر میکند.
نمیشود بانکها از صندوق توسعه ملی وام با ۱۱ درصد بهره بگیرند بعد با ۲۲ درصد وام دهند و ۲۰ درصد از اصل پول را هم نگه دارند و بشود ۲۵ درصد؛ اینطور نمیشود. وامهای ۱۲ و ۲۰ میلیون تومانی که به هتلداران ما داده میشود دردی را دوا نمیکند، اما میتواند مرهمی بر مشکلات باشد.
یکی از مواردی که به آن انتقاد داریم بردن دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد زیر نظر وزارت اقتصاد و دارایی است؛ هر وزارتخانه دیگری عهده دار مسئولیت مناطق آزاد می بود، شرایط بهتری را شاهد بودیم. اگر مسئله مربوط به گمرک و... است وزارتخانه های دیگر هم جوابگوی آن هستند؛ مگر وزارت صنایع واردات ندارد؟ گردشگری هم صنعت است چرا زیر نظر وزارت صنایع قرار نگرفت؟