چینی‌ها در ایران کارخانه آلومینیوم می‌سازند

لینک کوتاه: freena.ir/detail/31581
ساعت 14:05 شنبه 9 اسفند 1393
مجری طرح احداث مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب از ورود چینی‌ها به عنوان پیمانکار در طرح مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب خبر داد اما آیا می‌توان حضور و شراکت چینی‌ها در ساخت بزرگترین پروژه‌های ایران را پایدار دانست؟

به گزارش فرینا به نقل از اقتصادنیوز، مجری طرح احداث مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب از پیشرفت مراحل تامین مالی و گشایش اعتبار، طرح مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب برای عملیات اجرایی خبر داده و گفته است به زودی پیمانکار چینی طرح، فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
اما آیا می‌توان حضور و شراکت چینی‌ها در ساخت بزرگترین پروژه‌های ایران را پایدار دانست یا اینکه تجربه ناخوشایند در معدن ساری‌گونی و ناپایداری روند همکاری با این شرکت خارجی قرار است دوباره تکرار شود؟
بررسی‌های اقتصادنیوز از حضور چینی‌ها در معادن ایران نشان می‌‌هد سابقه فعالیت فعالان معدنی این کشور به یک دهه قبل برمی‌گردد. زمانی که شرکت ريوتنتوی انگليس با چالش‌های زيادی برای صدور پروانه بهره‌برداری معدن ساری‌گونی کردستان مواجه شد و با انصراف خود از ادامه کار در این معدن، قرار شد كل سهام ريوتنتو به يك شركت چينی واگذارشود‌. در عین حال چین هم به دلیل چالش‌هایی از ادامه همکاری خود با ایران منصرف شد و قزاق‌ها در این معدن ورود پیدا کردند.
اما بیشترین همکاری معدنی ایران و چین به دلیل سرمایه‌گذاری بوده و دانش اکتشافی این کشور هیچ‌وقت محور همکاری‌ها نبوده است. از آنجایی که کمبود منابع مالی مورد نياز برای سرمايه‌گذاری در بخش معدن اصلی‌ترين دليل تمايل به استفاده از سرمايه‌گذاران خارجی در ایران است، چین در معادن ایران حضور یافته و از سویی آمارهای گمرک بیانگر این است که از دو سال گذشته در جریان گسترش تحریم‌ها، چین بیشتر پایانه صادراتی برای ایران بوده و سهم بالایی در صادرات مواد خام معدنی ایران داشته است.
این در حالی است که چین به غیر از سرمایه‌گذاری و واردات مواد معدنی از ایران در این سال‌ها، چند سال پیش درصدد بود خاک‌های باطله معدن سنگ‌آهن چغارت را در منطقه ایران مرکزی (بافق) خریداری کند که بعدها دانشگاهیان در راستای چرایی ابراز تمایل آنها برای خرید این باطله‌ها متوجه شدند عناصر نادر خاکی در خاک باطله این معدن سنگ آهن وجود دارد که در صنایع مختلفی مانند صنایع الکترونیکی برای ساخت مدارها می‌توان استفاده کرد.
با این حال پس از ابراز تمایل چینی‌ها برای سرمایه‌گذاری در معادن کرمان و برخی معادن دیگر همچنین فاینانس طرح‌های فولادی نوبت به ساخت بزرگ‌ترین کارخانه آلومینیوم کشور رسیده که قرار است به زودی توسط پیمانکار چینی طرح آغاز شود.
در همین زمینه، اخیرا مجری طرح احداث مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب گفته است: با تامین مالی پروژه فاز اول شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب و حمایت‌های انجام شده از سوی سهامداران طرح (شرکت سرمایه‌گذاری غدیر 51 درصد و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران 49 درصد) گشایش اعتبار بزرگترین پروژه ملی صنایع معدنی کشور به انجام رسید و عملیات اجرایی آن به زودی توسط پیمانکار چینی طرح (شرکت NFC) بر اساس برنامه زمان‌بندی آغاز خواهد شد.
او افزود: این شرکت، مجری احداث بزرگترین کارخانه تولید آلومینیوم اولیه و آلیاژی در کشور با ظرفیت 300 هزار تن در سال است که برای نخستین بار در کشور و منطقه خاورمیانه با استفاده از فناوری پیشرفته 400 کیلو آمپر ظرف مدت سه سال در منطقه ویژه صنایع انرژی بر لامرد ساخته خواهد شد.
به گزارش ایمیدرو، مجری طرح احداث مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب با اشاره مزیت‌های این طرح، تصریح کرد: بهره‌گیری از مزایای اقتصادی و زیربنایی مناطق ویژه، مصرف بهینه مواد اولیه به ویژه انرژی برق، کاهش آلایندگی‌های زیست‌محیطی، بهره‌گیری از زنجیره کامل تولید محصول و راندمان بالای تولید از دیگر شایستگی‌های کلیدی طرح به شمار می‌رود.
او افزود: این شرکت در حال حاضر با برنامه‌ریزی دقیق بلندمدت و عملیاتی در حوزه‌های مختلف، تشکیل سازمان پروژه و هماهنگی موثر با همه ذی‌نفعان پروژه به ویژه پیمانکار چینی، بانک عامل و بانک مرکزی، اقدامات لازم را به منظور راهبری موثر پروژه پیش‌بینی کرده است.
مستقیمی بیان کرد: این شرکت اهداف خود را به منظور توسعه ظرفیت آلومینیوم کشور و قطع وابستگی به واردات، توسعه صادرات غیر نفتی، اشتغال‌زایی و بهره‌گیری از توانمندی‌های داخلی همسو با استراتژی‌های کلان توسعه اقتصادی کشور دنبال می‌کند و امیدوار است اجرای این طرح، گامی موثر در راستای ساختن ایرانی سر افراز و با عزت در عرصه جهانی باشد.



شناسه خبری: 31581

آخرین اخبار

مهمترین کمک نظام تصمیم‌گیری اجرایی کشور به بخش خصوصی رفع موانع است
دیدار تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بخش‌خصوصی با رهبر انقلاب
کارگروه‌های تخصصی «صادرات»، «فناوری و نوآوری» ، «مالیات» و «سرمایه‌گذاری و بهبود محیط کسب و کار» دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد برگزار شد
کسب عنوان «کارشناس برتر روابط عمومی‌ ایران» 
مصاحبه اختصاصی فرینا با دکتر ایرج حاتمی مدرس دانشگاه و کارشناس مشاور در امور توسعه

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
مناطق آزاد پایلوت اجرای طرح‌های تولیدی و صادراتی گیاهان دارویی
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران