معاون مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در آخرین نشست تخصصی یازدهمین همایش بین المللی پتروشیمی در تهران از افزایش ظرفیت تولید متانول کشور ظرف پنج سال آینده خبر داد.
به گزارش پايگاه خبري مناطق آزاد و ويژه اقتصادي، به نقل از شانا؛ محمدحسن پیوندی در ابتدای این نشست تخصصی با عنوان پروپیلن و مشتقات پروپیلن که به صورت پرسش و پاسخ برگزار می شد، با ترسیم نمایی کلی از شرایط کنونی صنعت پتروشیمی ایران، اعلام کرد: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران در سال گذشته میلادی به حدود 60 میلیون تن رسید.
پيوندي تصریح کرد: در برنامه پنجم توسعه رشد صنعت پتروشیمی ایران شتاب گرفته بود اما طی سال های گذشته این روند کند شد.
او افزود: صنعت پتروشیمی را در ایران با توجه به وجود ذخایر گسترده در پارس جنوبی، پایه گذاری کرده ایم و در نظر داریم با رویکردی تازه به روند توسعه صنعت پتروشیمی شتاب دهیم.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اعلام کرد: هفت طرح متانول در پارس جنوبی با فاینانس چینی ها در حال ساخت است که خوشبختانه روند تامین مالی طرح ها شتاب گرفته است.
پیوندی با بیان این که طی پنج سال آینده ایران 10 میلیون تن متانول تولید می کند، گفت: تقریبا هر 6 ماه یکبار یک طرح به مدار تولید می پیوندد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ايران با اشاره به برنامه ریزی برای تولید 55 میلیون تن محصولات پتروشیمی، گفت: در صورت بهره برداری از این طرح ها سالانه 26 میلیارد دلار محصولات پتروشیمی روانه بازار می شود.
او تصریح کرد: میانگین پیشرفت این طرح ها حدود 20 درصد است و برای اجرای آنها باید 33 میلیارد دلار سرمایه گذاری صورت گیرد.
به گفته این مقام مسئوول، تا پایان سال 2015 حدود یک میلیون تن پلی اتیلن به ظرفیت موجود کشور افزوده می شود و با بهره برداری از فاز های 15 و 16 و همچنین 17 و 18 خوراک این مجتمع ها نیز تامین می شود: یکی از اهداف ما تولید پروپیلن است و برنامه ریزی های خوبی برای این منظور انجام شده است.
پیوندی گفت: ایجاد مجتمع های آلفا الفین در حال برررسی است و پتروشیمی های جم و امیر کبیر برای احداث این واحد ها ابراز تمایل کرده اند.
در این نشست تخصصی ژان سنتناک، با بیان این که سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی همیشه سخت بوده است گفت: برای سرمایه گذاری باید یک راهبرد منسجم داشت.
رئیس هیئت مدیره شرکت اکسنس فرانسه ادامه داد: ایران در وضع خاصی قرار دارد و با توجه به ذخایر گسترده گاز باید روش هایی را در نظر بگیرد که بازگشت سرمایه داشته باشد، بنابراین پیشنهاد می شود که ایران از فناوری های نوین مصرف بهینه بهره گیرد.
در ادامه اين نشست ولفگانگ هاپمن با بیان این که پس از هشت سال، دوباره به ایران آمده است، گفت: در سفر قبلی ام به ایران، وضع پشتیبانی صنعت پتروشیمی را بررسی کردم و اکنون باید بگویم که این کشور برای توسعه باید در صنعت پشتیبانی خود بازنگری کند.
مدیر فنی شرکت کارل اشمیت آلمان افزود: در سال های اخیر حجم کالا تغییر کرده است و باید برای پیشرفت زنجیره عرضه را بهبود بخشید.
در ادامه یکی از حاضران در اين نشست پرسشی با این عنوان مطرح کرد که در امکان سنجی تولید پروپلین از متانول، قیمت گاز طبیعی چقدر باید باشد تا تولید صرفه اقتصادی داشته باشد؟
پیوندی در پاسخ گفت: این سئوال بسیار اساسی است، سرمایه گذاری زیادی روی تولید متانول شده است زیرا سود بالایی را نصیب تولیدکننده می کند، این نوید را باید بدهم که در آینده نزدیک ایران به یکباره متانول زیادی روانه بازار می کند و در این صورت همه انتظار دارند که قیمت متانول و متان پایین بیاید.
سنتناک نیز در این باره گفت: جی تی ال قیمت ها را به شدت کم می کند، به همین دلیل آمریکا هم سرمایه گذاری بسیار زیادی در این حوزه انجام داده است.
یکی دیگر از حاضران در نشست نيز درباره جنبه های اقتصادی همگرایی واحدهای پالایش و پتروشیمی پرسشی مطرح کرد و مدیرعامل اکسنس در پاسخ گفت: در کشورهای دارنده ذخایر عمده نفت و گاز، تولید سوخت و محصولات پتروشیمی به صرفه است، بنابراین بسیاری از پروژه ها در خاورمیانه این روند را دنبال می کنند.
پیوندی نيز در این باره گفت: برای این منظور باید خوراک لازم برای واحدهای پتروشیمی و پالایشی به طور همزمان تامین شود، خوشبختانه در ایران تولید نفت زیادی داریم که با خود گازهای همراه و میعانات گازی زیادی را به همراه دارد که می توان از آنها به عنوان خوراک این واحدها استفاده کرد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ايران همچنین در پاسخ به سئوال یکی از شرکت کنندگان از کارشناسان در باره صادرات گاز طبیعی، گفت: فکر نمی کنم صادرات گاز طبیعی به صرفه باشد و باید مواد خام را به محصولات با ارزش تر بدل کرد، باید با دقت بیشتری گاز را مصرف کنیم، ما در آینده به گاز برای تولید آب آشامیدنی هم نیاز خواهیم داشت.
آندره بروسو مدیر عامل شرکت پلمیر بروسو سوئیس نیز در اين نشست گفت: با این وجود که پاسخ به این سئوال آسان نیست اما همه می دانیم که ساده ترین راه حل، صادرات مواد خام است، می توان به عنوان یک مثال مناسب کشور آسیایی تایلند را در نظر گرفت که محصولات پتروشیمی خود را گام به گام متنوع کرد.
گفتني است؛ چهارمین نشست تخصصی یازدهمین همایش بین المللی پتروشیمی ایران (IPF 2014) به ریاست آندره بروسو، مدیر عامل شرکت پلمیر بروسو سوئیس و با حضور محمد حسن پیوندی، معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، ژان سنتناک، رئیس هیئت مدیره شرکت اکسنس فرانسه و ولفگانگ هاپمن، مدیر فنی شرکت کارل اشمیت آلمان برگزار شد.