در جریان سفر هیأت اقتصادی افغانستان به ایران، مراسم اسناد 5 تفاهمنامه همکاریهای اقتصادی و تجاری میان دو کشور برگزار شد.
به گزارش فرینا، نشست امضای اسناد تفاهمنامه همکاریهای اقتصادی و تجاری میان ایران و افغانستان با حضور محمد علی نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی، حجت الله عبدالملکی، مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی،حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و ملأ عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان در تهران برگزار شد.
در این مراسم 5 سند تفاهمنامه همکاری اقتصادی میان مقامات دو کشور امضا و مبادله شد.
عناوین اسناد مبادله شده میان مقامات دو کشور سند تفاهم نامه همکاری بین مناطق آزاد دو کشور که توسط حجت الله عبدالملکی، مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران و نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت امارت اسلامی امضا شد.
سند یادداشت تفاهم اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی، صورتجلسه نشست کمیته مشترک همکاری حمل و نقل بینالمللی جادهای، سند یادداشت تفاهم همکاری سازمان هواپیمایی کشوری ایران و طرف افغانستانی، سند همکاری میان ذوب آهن اصفهان و طرف افغانستانی، سمت همکاری میان مناطق آزاد است.
مشاور اقتصادی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان در مراسم امضای تفاهمنامههای اقتصادی توافق شده میان هیأت افغانستانی حاضر در ایران با مقامات ایران گفت: همان گونه که پیش بینی میشد با سفر هیأت بلند مرتبه و کاملاً تخصصی کشور افغانستان به جمهوری اسلامی ایران زمینههای فعالیت دو کشور در ابعاد مختلف تجاری و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت.
محمد مهدی جوانمرد قصاب افزود: مذاکرات به خصوص در بخشهای معدنی، گمرکی، مرزی و توسعه اقتصاد مرزی، مناطق آزاد گمرکی و حمل و نقل هوای زمینی ریلی و جادهای بود که امکان توسعه روابط دو کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
جوانمرد قصاب اظهار داشت: ظرف دو هفته آینده روند اجرایی این توافقات آغاز شود و با توجه به این مسأله شاهد گسترش روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور و نیز ترانزیت حمل و نقل کالا میان دو کشور و شبانه روزی و فعال شدن مرزها، احداث پل دوم میلک با سرعت بیشتری وارد پیشرفت قرار بگیرد و نتایج آن را به صورت مبسوط برای دو کشور مشخص شود.
وی در خصوص هدف گذاری انجام شده برای افزایش تجارت میان دو کشور تصریح کرد: در حال حاضر تجارت میان دو کشور یک میلیارد و 600 میلیون دلار است و آنگونه که وزیر تجارت افغانستان درخواست کرده است ظرف 3 تا 5 سال آینده به 10 میلیارد دلار افزایش پیدا کند. البته در گذشته حجم تجارت میان دو کشور سه میلیارد دلار هم رسیده بود.
مشاور اقتصادی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان افزود: البته این امر نیازمند متغیرهای مختلفی است و از جمله آنکه تولید در کشور افغانستان افزایش پیدا کند.
در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه میان شرکتهای ایرانی سرمایه گذار در افغانستان، مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان در جمع خبرنگاران گفت: طی بازدیدی که هیأت اقتصادی دولت افغانستان از ذوب آهن اصفهان داشت توافق نامهای بین این شرکت با وزارت صنعت و تجارت افغانستان به امضا رسید.
مهدی کوهی، افزود: ذوب آهن بیش از نیم قرن سابقه در صنعت فولاد کشور دارد و قرار شد در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی حوزه معدن با افغانستان همکاری کند، به ویژه آنکه این کشور معادن غنی زیادی خصوصاً در استانهای همجوار با ایران و نزدیک معادن سمنگان کشورمان دارد.
مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان گفت: با افغانستان توافق کردیم تا در زمینه انتقال استخراج معادن سنگ آهن همکاری داشته باشیم.
وی افزود: یکی دیگر از موارد مورد توافق ذوب آهن با وزرات صنعت و تجارت افغانستان، اجرای کارهای توسعهای در این کشور است که شامل صادرات ریل تولیدی ذوب آهن به افغانستان است که موجب توسعه صنعت ریلی این کشور میشود.
مهدی کوهی از دیگر موارد مورد توافق با هیأت اقتصادی افغانستانی را صادرات تیرآهنهای بال پهن به همسایه شرقی ایران عنوان و بیان کرد: افغانستان کشور زلزله خیزی است و از آنجایی که تیرآهنهای بال پهن ایرانی میتوانند زلزلههای 8 تا 12 ریشتر را تحمل کنند، کمک خوبی به توسعه ایمنی ساخت و ساز این کشور خواهد شد.
وی تاکید کرد: همچنین ما در ذوب آهن اصفهان آرک های فولادی مخصوص استفاده در معادن را تولید میکنیم که با استانداردهای اروپا منطبق است لذا در ایجاد ایمنی برای معدن کاران افغانستانی بسیار مؤثر خواهد بود.
هیأت اقتصادی 30 نفره هیأت سرپرستی افغانستان به سرپرستی ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر این کشور شنبه 13 آبان ماه وارد تهران شد.
در جریان این سفر معاون اقتصادی نخستوزیر حکومت سرپرست افغانستان با برخی مقامات کشور ایران دیدار و پیرامون افزایش همکاریهای تجاری و اقتصادی تهران و کابل رایزنی کرد.