استاندار بوشهر گفت: تصویب منطقه آزاد یکی از آرزوها و خواستههای دیرینه مردم این استان از سال 1331 تاکنون بودهاست که امیدواریم این منطقه با همدلی، همکاری و همه دلسوزان استان به کانون جذب سرمایه، تولید، اشتغال و ارزش افزوده تبدیل شود.
به گزارش فرینا به نقل از ایرنا، عبدالکریم گراوند در گفت وگو با ایرنا افزود: در تصویب منطقه آزاد بوشهر هیچ نگاهی بجز دیدگاههای کارشناسی مد نظر نبوده و باید یقین داشته باشیم با همکاری صاحبنظران در کاهش عوارض و آسیبهای احتمالی، راهاندازی این منطقه به عنوان آرزوی 70 ساله مردم موجب رونق وتوسعه این استان شود.
استاندار بوشهر گفت: مطالبه ایجاد منطقه آزاد بوشهر مربوط به سالهای 1331 است زیرا به نظر کارشناسان، بوشهر بهترین منطقه در بین گزینههایی بود که در آن زمان برای راهاندازی بندر آزاد مطرح و بررسی شد اما چون دولت وقت (دولت مصدق) در سال 1332 سقوط کرد طرح منطقه آزاد بوشهر به نتیجه نرسید.
گراوند یادآورشد: سقوط دولت مصدق همان و به فراموشی سپرده شدن منطقه آزاد تائید و کارشناسی شده بوشهر تا بعد از انقلاب همان؛ پس از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از نقاط مستعد برای ایجاد بندر آزاد در کشور، بوشهر معرفی شد و در سال های گذشته یکی از مطالبات این مردم راهاندازی بندر آزاد بود که با وجود پیگیریهای انجام شده این مهم اکنون به تصویب رسیده است.
وی با اشاره به پی گیری این مطالبه بحق مردم استان بوشهر در دولتهای سازندگی، اصلاحات و مهرورزی ادامه داد: در دولت تدبیر وامید نیز موضوع منطقه آزاد بوشهر در نخستین سفر دولت به استان مطرح شد و رئیس جمهوری قول مساعد داد که این وعده محقق شده است.
گراوند ضمن تقدیر از تلاش همه استانداران و نمایندگان مردم بوشهر در مجلس شورای اسلامی افزود: منطقه آزاد بوشهر در مساحتی به وسعت حدود 26هزار و 160 هکتار به تصویب مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان رسیده و پس از آن برای تطبیق با سیاستهای کلی نظام به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و 15 اردیبهشت 1400 به عنوان یکی از مناطق آزاد کشور تصویب و معرفی شد.
وی با بیان اینکه نسبت به هیچ منطقه آزادی مانند بوشهر نظر مثبت وجود نداشته است گفت: نباید به خواسته 70 ساله مردم با عینک و دید سیاسی نگاه کرد؛ خواسته مردم تقویت حوزه اشتغال، تولید و رونق بوشهر است اما هنر عدهای این است که مردم را نا امید و مایوس کنند.
استاندار بوشهر ادامه داد: امروز یکی از خواستههای دیرینه مردم این استان در دولت تدبیر و امید محقق شده است و حرفهای برخی در این زمینه غیر کارشناسی و ناروا است.
گراوند با اشاره به رانت خواندن تصویب منطقه آزاد بوشهر توسط برخی افراد گفت: به طور قطع این سخنان خلاف واقع است زیرا تحقق مطالبهای که مردم این استان از سال 1331 تاکنون در دولتهای مختلف به دنبال آن بودند، نمیتواند رانت باشد.
وی اضافه کرد: تحقق این خواسته در دولت تدبیر و امید باعث آشفتگی عدهای شده و بیان این مسائل نشان میدهد ریشه این کلامها در نگاههای سیاسی است که مانند خورهای به جان سیستم اداری و سیاسی کشور افتاده است.
گراوند تاکید کرد: در این شرایط به جای اینکه با کنار گذاشتن برخی نگاههای سیاسی، تصویب بوشهر به عنوان منطقه آزاد اتفاقی مبارک وگامی برای ایجاد امید و انگیزه معرفی شود، برخیها با بیان سخنان غیر کارشناسی مردم را ناامید میکنند.
وی با بیان اینکه از نقدهای سازنده استقبال میکنیم اظهار کرد: ضمن احترام به تحلیل و انتقادها، باید آسیبهای مناطق آزاد تجاری در کشور بررسی شود تا در منطقه آزاد بوشهر تکرار نشود.
گراوند با تاکید براینکه نباید با نگاه سیاسی فرصتها و ظرفیتهای استان را نادیده گرفت گفت: مطرح شدن بوشهر به عنوان منطقه آزاد از سال 1331 به معنای این است که بوشهر استعداد و ظرفیت ایجاد این تحرک را در حوزه اقتصاد استان و ملی دارد اما برخورد سیاسی با این مساله به معنی انکار ظرفیتها و توانمندیهای این استان است.
استاندار بوشهر در باره نقاط قوت منطقه آزاد بوشهر اظهار کرد: فعالیت 380 واحد فعال شامل 80 واحد در منطقه ویژه و 300 واحد در شهرکهای صنعتی که در محدوده منطقه آزاد قرار دارند از جمله نقاط قوت این منطقه است.
گراوند ادامه داد: یکی از تفاوتهای منطقه آزاد بوشهر نسبت به دیگر مناطق آزاد وجود "بندر بوشهر" است و در زمان حاضر واحدهای تولیدی قابل توجهی در آن فعال هستند و دارای اسکله و آماده فعالیت در زمینه صادرات و واردات است و نیازی به هیچ هزینه کردی ندارد و با توجه به معافیت 20 ساله منطقه آزاد بوشهر، سرمایهگذاران با حضور خود باید در راستای تقویت و گسترش این منطقه اقدام کنند.
وی تاکید کرد: محدوده تعیین شده برای ایجاد بندر آزاد بوشهر، اراضی و منابع ملی است و دارای سند به نام جمهوری اسلامی هستند و هیچ بحث شخصی و رانتی که برخیها در این زمینه مطرح میکنند وجود ندارد و باید تا پیگیری مابقی کارها با فنس کشی از این عرصههای ملی مراقبت و محافظت کرد.
استاندار بوشهر گفت: بندر بوشهر در بین سایر بنادر این استان تنها بندری است که در حوزه کالای همراه ملوان به طور مطلق کار نکرده و نقش این بندر بیشتر در زمینه صادرات کالاهای تولیدی و واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه بوده است.
گراوند ادامه داد: منطقه آزاد بوشهر فرصتی برای تولید، اشتغال و ایجاد ارزش افزوده است و با توجه به معافیتی که منطقه از آن برخوردار است امکان سرمایهگذاری را روانتر میکند.
وی درباره اینکه این خواسته دیرینه مردم گرانیها را برای بوشهر به ارمغان میآورد اظهار کرد: بیان چنین سخنانی در آستانه انتخابات طبیعی است اما نباید هر اقدام مثبت دولت را با عینک سیاسی دید بلکه باید عیب و نقصها را برطرف و در راستای تقویت و تحقق هدف غایی مناطق آزاد که همان اشتغال، رونق تولید و توسعه است گام برداشت.
استاندار بوشهر درباره تاثیر منطقه آزاد در گرانی زمین و مسکن افزود: با آغاز فعالیت منطقه آزاد در آینده فرودگاه بوشهر جابه جا میشود و به این صورت فضای موجود در اختیار شهر قرار میگیرد.
وی تاکید کرد: در مناطق آزاد گیر و دارهای اداری در حوزه سرمایهگذاری کمتر است و این مناطق را میتوان مصداق شعار سال که همان تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها است، دانست.
گراوند یادآورشد: منطقه آزاد بوشهر خارج از محدوده شهری و در حوزه بخش مرکزی بوشهر و از منطقه ویژه و اراضی بالادستی آن شروع میشود و هیچ ربطی به گرانیها ندارد، ممکن است افراد فرصت طلبی باشند که بخواهند از این شرایط سوء استفاده کنند که این افراد حتی اگر هیچ منطقه آزادی نیز وجود نداشته باشد باز هم این کار را انجام میدهند که باید در این شرایط با قوت جلوی این افراد گرفته میشود.
استاندار بوشهرگفت: در زمان حاضر پسکرانه جزیره نگین و منطقه ویژه اقتصادی در منطقه آزاد بوشهر آماده و شهرکهای صنعتی بخشی از این پهنه به شمار میرود.
وی افزود: هدف از ایجاد منطقه آزاد بوشهر ایجاد سالنی برای کالاهای مصرفی دیگران نیست بلکه دنبال تولید و سرمایهگذاری هستیم و تلاش میشود با استفاده از فرصت مناطق آزاد به بحث تولید و اشتغال در استان شتاب دهیم.
گراوند تاکید کرد: زیرساختهای لازم در منطقه آزاد بوشهر فراهم است و نیازی به هیچ سرمایهگذاری جدیدی در این رابطه نیست و این بندر مهیای انجام صادرات و واردات است.
نخستین بار در اسفندماه سال 93 منطقه آزاد بوشهر در قالب لایحه تاسیس هفت منطقه جدید در کشور از سوی دولت پیشنهاد شد، اما چندین بار بین مجلس و شورای نگهبان پاسکاری شد و دو دوره مجلس را پشت سر گذاشت تا اینکه در نهایت با رفع اختلاف پیرامون آن به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپرده شد و در جلسه روز چهارشنبه 15 اردیبهشت ماه جاری این مجمع به طور رسمی ایجاد هفت منطقه آزاد از جمله بوشهر و 13 منطقه ویژه تایید شد.
منطقه آزاد بوشهر شامل اراضی منطقه ویژه اقتصادی و اراضی مقابل آن به سمت جزایر نگین، عباسک و صدرا است از این رو ارتباطی به محدوده شهر بوشهر ندارد.