لینک کوتاه: freena.ir/detail/61004
ساعت 11:59
يکشنبه 22 فروردين 1400
رویکرد کشورهای در حال توسعه به ایجاد مناطق آزاد، دستیابی به توسعه اقتصادی است. این کشورها برای تحقق توسعه، همواره با کمبودها و محدودیت هایی رو به رو هستند اما در عین حال، از برتری ها و امکاناتی نیز برخوردارند.
به گزارش فرینا، منطقه آزاد، ابزاری است که می تواند تا حدودی کمبودها را جبران و امکانات و برتری های بالقوه را در سطح ملی به توانایی بالفعل تبدیل کند و توسعه اقتصادی را از مسیری کوتاه تر محقق سازد. امری که امروز کشور تحریم شده ایران به آن نیازی دوچندان دارد اما برخی در این شرایط سخت نیز توسعه کشور را اولویت آخر خود و بازی های سیاسی را سرلوحه امور خود قرار داده اند و در همین راستا تخریب مناطق آزاد را آغاز کرده اند. قسمتی از دستگاه اجرایی کشور که نمایندگان مردم در مورد آن نظرات متفاوتی دارند.
رئیس فراکسیون مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی در این خصوص گفت: مدیریت گذشته مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور زحمات زیادی در این عرصه متحمل شدند و توانستند تا حدودی موانع را ازاین عرصه مهم کنار زنند.
معصومه پاشایی بهرام، افزود: مدیریت جدید دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز به علت این که خود مدیر یک منطقه آزاد بوده است، با چالش های مناطق آزاد به خوبی آشنا بوده و موانع این عرصه را از نزدیک لمس کرده اند و این امر می تواند نقش بسزایی در پیشبرد اهداف این مناطق داشته باشد.
پاشایی بهرام خاطرنشان کرد: امید است مدیریت جدید مناطق آزاد بتواند با توانمندی های زیادی که دارد گره گشای مسائل و مشکلات موجود در مناطق آزاد کشور باشد. آقای مومنی در همین مدت زمان کوتاهی که در مدیریت مناطق آزاد کشور قرار دارند با اقدامات خوبی که انجام داده اند، نشان داده اند که می توانند از تجربیات خود به خوبی استفاده کنند و معضلات اصلی مناطق آزاد را از نزدیک درک کرده اند.
او ادامه داد: مقوله مناطق آزاد امروز در کشورهای جهان نهادینه شده است و کشورمان نیز امروز توجه به این مناطق را اولویت قرار داده و در همین راستا قانون در این زمینه تدوین شده است اما متاسفانه تا به امروز این قانون به صورت کامل اجرا نشده است و معضلاتی در مسیر آن وجود دارد.
نماینده مردم جلفا و مرند در مجلس یازدهم با تاکید بر این که باید برخی قوانین در حوزه مناطق آزاد اصلاح شوند، اظهار کرد: علت وجود برخی معضلات در مناطق آزاد به مجلس برمی گردد و مجلس در راستای حل این معضلات ضرورت دارد تا برخی قوانین را اصلاح کند. در همین راستا سایر دستگاه ها نیزضرورت دارد تا نگاه خود را به مناطق آزاد تغییر دهند.
پاشایی بهرام افزود: امروز ضرورت دارد تا گمرک در خروجی مناطق آزاد قرار گیرد اما متاسفانه در ورودی مستقر شده است و مسائلی به همین علت پیش آمده است. باید توجه داشت که امروز مناطق آزاد می توانند مسبب توسعه اقتصادی کشور شده و بستر سرمایه گذاری را فراهم کنند. مناطق آزاد علاوه بر این که می توانند سرمایه گذاران خارجی را جذب کنند، می توانند مانع خروج توانمندی ها و سرمایه های ملی از کشور شوند.
عضو مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس شورای اسلامی گفت: تصمیم گیری های خلق الساعه اقتصادی در کشور امروز سبب شده است تا مناطق آزاد به خوبی نتواند به فعالیت خود ادامه دهد که منشا برخی از این تصمیم گیری ها مجلس است و امید است بتوانیم با روشن گری در مجلس از این تصمیمات خلق الساعه جلوگیری کنیم. امروزمناطق آزاد نیاز به ثبات دارد تا بتواند اهداف توسعه ای کشور را محقق سازد.
پاشایی بهرام با اشاره به جزئیات اصلاح قانون مناطق آزاد در مجلس شورای اسلامی اذعان کرد: نظر من در مجلس این بود که مالیات بر ارزش افزوده باید لحاظ نشود اما در بودجه 1400 قرار داده شد و در صحن مجلس نیز رای آورد. وجود مالیات بر ارزش افزوده برای کسب و کارها در مناطق آزاد سختی های ایجاد می کند و باید به گونه ای برنامه ریزی شود تا تمامی این مالیات در اختیار مناطق آزاد قرار گیرد. مالیات بر ارزش افزوده به طورکلی به مصرف کننده آسیب وارد می کند و به همین علت ممکن است به بومیان ساکن در مناطق آزاد آسیب هایی وارد کند و به همین علت ضرورت دارداین مالیات صرف همان مناطق آزاد شود.
نماینده مردم جلفا و مرند در مجلس شورای اسلامی در پایان یادآور شد: مجلس در راستای توسعه مناطق آزاد پیشنهادهایی دارد که یکی از آن ها این است که مناطق آزاد فعلی به مناطق آزاد تجاری، صنعتی و گردشگری بدل شود زیرا گردشگری یک صنعت با پتانسیل های فراوان است که کشورهای به مراتب کوچک تر از ایران از محل درآمدهای آن به سرمایه هایی چندبرابر فروش نفت ایران می رسند. امروز برای نمونه منطقه آزاد کیش به یک برند در این زمینه بدل شده است و می تواند مانع خروج ارز از کشور شده و در وهله بعد حتی با معرفی به جهانیان موجب ارزآوری برای کشور نیز شود.