وزیر اقتصاد در گفتگو با برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما:
وزیر امور اقتصادی و دارایی با غیر طبیعی خواندن بخشی از تحولات بازار سرمایه در ماه های اخیر و بیان اینکه این تحولات ناشی از "عوامل غیر اقتصادی بیرونی" بوده است، تصریح کرد: متاسفانه برخی از ما سیاسیون درک درستی از شرایط بازار سرمایه نداریم و اظهار نظر هایی می کنیم که به بازار آسیب می زند.
به گزارش شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران (شادا) به نقل از پایگاه خبری فرینا، فرهاد دژپسند در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما با بیان این مطلب اظهار داشت: شاید از نگاه رسانه ها در ارزیابی بازار سرمایه تنها یک شاخص ملاک قرار گیرد، اما اینگونه نیست و باید شاخصهای متعددی در ارزیابی بورس مد نظر قرار گیرد.
دژپسند گفت: بورس برای اینکه عمق بیشتری پیدا کند باید ورود شرکت ها به این بازار رصد شود و بنابراین پذیرش و عرضه شرکت ها فاکتور مهمی است.
وی با بیان اینکه اگر مدارک شرکتی، کامل باشد ظرف یک ماه در بورس پذیرفته میشود اما باید بین پذیرش در بورس و عرضه اولیه تفاوت قایل شد، زیرا عرضه سهام شرکت پذیرفته شده در بورس، ممکن است مدتی بطول بیانجامد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: با برنامه های که به انجام رساندیم، تسهیلاتی فراهم شد تا توسعه بازار سرعت گیرد در این ارتباط سهولت در افزایش سرمایه، معافیت های مالیاتی، ارائه ابزارهای مالی جدید از جمله مواردی بودند که در این راستا به انجام رسیده، می توان گفت امروز در بازار سرمایه تمام ابزارهای مالی تعریف شده است.
دژپسند با رو به رشد خواندن فرهنگ سهامداری در کشور، استقبال بالای فعالان بازار سرمایه از عرضه های اولیه را نشانه همین درک و شناخت صحیح از نحوه فعالیت در بازار سرمایه عنوان کرد.
وی ضمن تاکید بر پرهیز از نگاه کوتاه مدت به بورس توسط تازه واردان، نوسانی بودن شاخص ها را در این بازار امری طبیعی خواند و گفت: دو مزیت افزایش ارزش در میزان سرمایه(قیمت سهام) و سود سرمایه در بورس مطرح است که آنرا نسبت به دیگر بازارها برتری می دهد .
وزیر اقتصاد گفت: سهام داری مثل خرید سکه و طلا نیست که تنها تغییرات قیمت مورد نظر باشد بلکه در اینجا علاوه بر تغییرات قیمت سهم، سهامداران از سودآوری شرکت نیز بهرهمند میشوند. وزیر اقتصاد در تشریح مزایای سرمایه گذاری در بازار سهام افزود: سهام داران باید در نظر داشته باشند که بازار سرمایه 2 مزیت نسبت به بازار های دیگر دارد اولین مزیت این بازار مربوط به افزایش ارزش سهام دارایی هاست و مزیت دوم آن سودی است که از قبل فعالیت شرکت ها به سهام دار تعلق می گیرد و در کنار داشتن یک سهم، مکملی به نام سود نیز برای سهام دار وجود دارد.
وزیر اقتصاد به سهامداران و فعالان بازار سرمایه توصیه کرد ضمن پرهیز از نگاه کوتاه مدت به این بازار چشم انداز میان مدت و دراز مدت را در نظر بگیرند.
دژپسند افزود: نگاه سهام داران به بازار سرمایه باید میان مدت و بلند مدت باشد و سهام دار باید بپذیرد نوسان جزو این بازار است.
وی در ادامه گفت: در ابتدای سال و در میانه روند رو به رشد شاخص های بورس، به مردم توصیه کردیم بین بازار های دیگر، مثل سکه و ارز، بازار بورس را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند و همان زمان هم یادآور شدیم که سهامداران نباید همه سبد سهام خود را منحصر به یک سهم کنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی، خرید سهام در قالب صندوق های etf و در قالب سبد سهام را یکی از بهترین راهکار های کاهش ریسک خرید از بازار سرمایه ارزیابی کرده و صندوق دارا یکم را مصداق بارز آن عنوان کرد و گفت: در حال حاضر داریم روی مدل های دیگری از صندوق های etf کار می کنیم که کمتر تحت تاثیر تحولات و نوسانات قرار گیرد.
دژپسند در ادامه به برخی دیگر از اقدامات انجام شده در حوزه بازار سرمایه کشور پرداخت و در این زمینه گفت : کار مهمی که انجام دادیم ایجاد شرایط برای گرفتن کد بورسی برای بالای یک میلیون نفر و برگزاری مجامع الکترونیکی در بورس است .
وی در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به سوالی در خصوص عملکرد مالیاتی دولت با اشاره به حاکمیت شرایط کرونایی از اسفند ماه گذشته در کشور و تاکید بر اینکه کرونا یک "عنوان" نیست و یک "وضعیت" است، تصریح کرد: متاسفانه هنوز خیلی از صنایع و صنوف ما، مثل گردشگری و هتلداری، بواسطه آثار و تبعات همه گیری کرونا، تعطیل هستند، بنابراین این بخش ها امکان فعالیت ندارند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: اتفاقاً ما در وزارت اقتصاد در همان اسفند ماه سال گذشته اولین کسی بودیم که پیشنهاد امهال مالیات برخی صنایع را دادیم و نهایت سعی مان را کردیم تا شرایط مودیان را درک کنیم.
دژپسند گفت: در یازده ماه سال 1398 تا پیش از آغاز همه گیری کرونا، وضعیت مالیات بر عملکرد بنگاه ها عادی بود، ولی سال 1399 شاهد وضعیت متفاوتی بودیم.
وی تصریح کرد: اثر منفی ویروس کرونا در سال جاری، بیشتر، خود را بر روی مالیات ارزش افزوده نشان داد اما در سال 1400 هم بر مالیات بر ارزش افزوده و هم بر مالیات بر عملکرد تمام بنگاه ها و بخش های آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا اثر گذار خواهد بود.
وزیر اقتصاد در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص مالیات نیز با بیان اینکه مالیات تابعی از بخشهای دیگر مثل هزینه هاست، گفت: در حالی که هزینه های دولت در سال 1400، رشد 47 درصدی دارد، برای درآمد های مالیاتی دولت، رشد 25 درصدی دیده شده است.
دژپسند با اعلام اینکه در سال آینده حدود 130 هزار میلیارد تومان بابت بازپرداخت اصل و فرع اوراق منتشر شده پیش بینی شده است، گفت: بخشی از افزایش هزینه های دولت در بودجه سال آینده، ناشی از تلاش ما برای بهبود قدرت خرید کارکنان و حقوق بگیران دولت در قالب افزایش تورم است.
وی در ادامه گفت: برای اینکه بنیان های اقتصادی نو شکل بگیرد معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان بسیار لازم است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: 40 درصد از مالیات بر ارزش افزوده ما معاف از مالیات بوده است و دقت در اینکه درآمد مالیاتی کشور در 10 ماهه امسال بیش از میزان مصوب، محقق شده است، آن هم در شرایط کرونایی، نشان می دهد که ما موفق شده ایم هر چه بیشتر، راه های فرار مالیاتی را مسدود کنیم.
دژپسند با پیچیده خواندن موضوع مالیات گفت: گامهای اساسی برای هوشمند سازی مالیات برداشته شده است.
وی با بیان اینکه" نظام بانکی در حال پوست اندازی است" گفت: اصلاح نظام بانکی باید از طریق لایحه شکل بگیرد نه طرح؛ چرا که نیازمند کارشناسی دقیق و انطباق با بانکداری اسلامی است و نباید دقت فدای سرعت در این زمینه شود.
این گزارش حاکی است، وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به ادوار مختلف اقتصادی بعد از پیروزی انقلاب گفت: در ادوار مختلف وقایع و شرایط تاثیر گذار مختلف و متنوعی داشتیم و به همین دلیل نمیشود بازه زمانی خاصی را با دوره ای در گذشته بدون توجه به شرایط پیرامونی مقایسه کرد، زیرا نظام در حال شکل گیری با پدیدههای مختلف مثل جنگ، تحریم و ... مواجه میشود و از آنها متأثر میشود.
وزیر اقتصاد همچنین با اشاره به کاهش ضریب جینی در اقتصاد ایران طی چهار دهه گذشته و بهبود توزیع عادلانه درآمد در کشور، توزیع سهام عدالت را یکی از اقدامات مهم بعد از انقلاب دانست و افزود: توزیع سهام عدالت بین 60 درصد جامعه انجام شد که به افزایش مالکیت در کشور منجر شد.
دژپسند اظهار داشت: طی چهار دهه گذشته در توسعه برخی بنیان های اقتصاد و زیر ساخت ها از جمله حوزه های آب و خطوط ریلی و بزرگراه ها در حال پیشرفت مستمر بودیم.
وی در پاسخ به پرسشی در زمینه اقدامات انجام شده در خصوص سهام عدالت گفت: پس از صدور مجوز آزاد سازی سهام عدالت از سوی مقام معظم رهبری در سال جاری، مرحله اول دوره انتخاب مستقیم و غیر مستقیم بود و برگزاری انتخابات مجامع به غیر از پنج استان بصورت غیر حضوری و الکترونیکی برگزار شد اما به علت عدم رسمیت، مجامع دوم از 13 رجب تا 27 رجب برگزار خوهد شد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: مهمترین کار این مجامع استانی انتخاب اعضای هیات مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی است.