مدیر محیطزیست سازمان منطقه آزاد قشم از آزادسازی یک بهله سارگپه جنگلی تاجدار آسیب دیده، توسط جوانان دوستدار محیط زیست قشم خبر داد.
به گزارش فرینا به نقل از فارس، سید هاشم داخته با اعلام این خبر عنوان داشت: دو جوان دوستدار طبیعت قشم، یک بهله پرنده سارگپه جنگلی تاجدار را که به دلیل گرمازدگی در حدود 13 کیلومتری ساحل جنوب جزیره به دریا سقوط کرده بود را نجات دادند.
داخته افزود: این دو جوان به نام های «نظام پیراسته فرد» و «عرفان اسلامی» پس از چند روز نگهداری، تیمار و احیاء سارگپه آسیب دیده، با هماهنگی مدیریت محیطزیست، پرنده مذکور را در طبیعت رهاسازی کردند.
به گفته وی، سارگپه جنگلی پرندهایست شکاری که در فصل تابستان اغلب به صورت مهاجر عبوری در شمال، غرب و جنوب ایران دیده میشود. این پرنده در لیست پرندگان حفاظت شده جهانی قرار دارد که به صورت زمستان گذران در نواحی جنوب کشور و خصوصاً جزیره قشم دیده میشود. حضور و زمستان گذرانی این پرنده در جزیره قشم برای نخستین بار در سال 1380 توسط بیژن دره شوری، مدیر وقت محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم ثبت و گزارش شد.
مدیر محیطزیست سازمان منطقه آزاد قشم در ادامه توضیح داد: جزیره قشم با مساحتی حدود یك هزار و 500 كیلومتر مربع، واقع در شمال تنگه هرمز، از نظر تنوع زیستی و حضور گونه های جانوری و گیاهی، جایگاه منحصر به فردی داشته و تاكنون بیش از 240 گونه پرنده در این منطقه شناسایی شده كه در نوع خود بی نظیر است.
داخته اضافه کرد: قرار گرفتن در محل تلاقی سه منطقه زیست جغرافیایی مهم جانوری و بهره وری از زیستگاه های متنوع همچون ذخیرهگاه زیست کره حرا در شمال، سواحل صخره ای و ماسه ای در جنوب، دشتهای پهن، بیشهها و بركههای نیمه شرقی و مناطق كوهستانی نیمه غربی و همچنین ژئوپارک جهانی قشم و آثار طبیعی ملی، باعث شده این جزیره از تنوع زیستی بسیار بالایی برخوردار باشد.
وی به جایگاه ویژه پرندگان در فرهنگ بومی مردمان جزیره اشاره کرد و گفت: فرهنگ احترام به پرندگان موجب شده است که جزیره قشم به محلی امن برای پرندگان بومی و مهاجر تبدیل شده و به همین دلیل مکانی مناسب برای حضور پرنده نگران حرفهای از سراسر جهان باشد.
گفتنی است، سارگپه از دسته پرندگان شکاری است که غذای خود را از راه شکار کردن در هنگام پرواز به دست میآورند. آن ها از حس بینایی خود برای پیدا کردن مهرهداران کوچک و دیگر پرندگان در هوا بهره میگیرند. وجود این پرندگان شکاری برای اکوسیستم بسیار حائز اهمیت است. پرندگان شکاری در راس هرم غذایی قرار دارند.
موشها، خرگوشها، سنجابها و دیگر جوندگان، همین طور ماهیها، حشرات، دوزیستان و خزندگان، زمانی که آب و هوا خوب است و غذا به اندازه کافی وجود دارد، میتوانند به سرعت تولید مثل کنند و جمعیتشان به حد انفجار برسد، اما پرندگان شکاری با شکار این حیوانات، جمعیت آن ها را در حد تعادل حفظ میکنند. پرندگان شکاری به عنوان فشارسنجهای زیست محیطی نیز شناخته میشوند. زیرا آن ها به انسان کمک میکنند میزان سلامت یک زیستگاه را ارزیابی کند. در واقع پرندگان شکاری نسبت به کوچکترین تغییرات زیست محیطی، حساس هستند. آن ها حتی میتوانند کمترین مقدار آلایندهها یا مواد شیمیایی را حس کنند. کارشناسان با بررسی رفتار این پرندگان میتوانند اولین علائم هشداردهنده آلودگی هوا را درک کنند.
بسیاری از این پرندگان در خطر انقراض و نابودی کامل قرار گرفتهاند و از میان تمام خطراتی که آن ها را تهدید میکند، بدترینشان، فعالیتهای انسانی است. پرندگان به دلیل ارزش زیست محیطی و نقشی که در زنجیره حیات و تعادل اکولوژیکی دارند باید مورد حفاظت قرارگیرند. البته نقش دوستداران و حامیان محیط زیست در حفظ پرندگان و دیگر گونههای حیات وحش غیر قابل اغماض است و این افراد افزون بر آگاه سازی اطرافیان نسبت به اهمیت حفظ محیط زیست گیاهان، پرندگان و دیگر حیات وحش هنگام مشاهده مشکلات زیست محیطی به مقابله با آن پرداخته و مسوولان مربوطه مدیریت محیط زیست را در جریان این مشکلات قرار می دهند.