عمليات مهار فوران چاه 24 نفت شهر تشريح شد

لینک کوتاه: freena.ir/detail/5655
ساعت 16:25 چهارشنبه 11 خرداد 1390
مدير تيم عمليات مهار و کنترل چاه 24 با تشريح عمليات مهار اين چاه در نفت شهر کرمانشاه اعلام کرد: استاندارد جهاني مهار آتش اين چاه با توجه به وضعيت آن حداقل 6 ماه است.

به گزارش بنا(bena)، بامداد 8 خرداد ماه امسال بنا به دلايل نامشخصي چاه شماره 24 ميدان نفتي نفت شهر دچار فوران نفت و گاز و آتش سوزي شد که در اين حادثه علاوه بر تخريب کامل دکل شماره 114 حفاري شمال چهار نفر از متخصصان صنعت نفت کشور هم جان خود را از دست دادند.

سرانجام با گذشت 38 روز از فوران نفت و گاز و آتش سوزي با شعله هايي بيش از 70 متر ميدان نفت شهر در نهايت چاه سرکش اين ميدان مشترک نفتي ساعت 21 روز سه شنبه تحت کنترل حفار مردان شرکت ملي نفت ايران درآمد.

حيدر بهمني در توضيح اين عمليات گفت: هر چند مهارگران و متخصصان صنعت نفت سوابق درخشان و ارزشمندي از مهار چاه هاي مختلف داشتند ولي اين مورد، اولين فوران چاه نفت و گاز در بعد از پيروزي انقلاب اسلامي بود که نيروهاي مهارگر ايراني با وجود دستگاه حفاري و ضايعاتي با بيش از 300 تن در محل چاه با آن مواجه بودند.

وي گفت: با سپردن هدايت عمليات به شرکت ملي حفاري ايران، متخصصان و کارشناسان اداره کنترل و مهار فوران چاه هاي نفت و گاز صنعت حفاري کشور پرشتاب وارد منطقه عملياتي نفت شهر شدند تا از نزديک وضعيت چاه، حجم آتش، خسارات وارده، علل وقوع حادثه و چگونگي انجام عمليات مهار را مورد بررسي قرار دهند.

مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران افزود: بررسي‌ها نشان داد که با وجود شعله هاي سرکش و ضايعات دستگاه حفاري‌، ساخت حوضچه‌ها، تامين آب مورد نياز و پاکسازي منطقه از ميدان مين و گلوله‌هاي به جاي مانده از دوران جنگ تحميلي به روزها وقت نياز دارد و براساس استانداردهاي کار در جهان براي مهار اين گونه چاه ها دست کم به شش ماه زمان نياز است.

مدير تيم عمليات مهار و کنترل فوران چاه 24 نفت شهر اظهار داشت: براساس بررسي‌هاي اوليه، شکستگي سازند در لايه‌هاي بالايي مخزن، نفت و گاز به سطح زمين راه يافته و با انباشت زياد در حين عمليات حفاري موجب فوران شده بود که براي شتاب بخشيدن به عمليات در نزديکترين زمان ممکن کميته‌هاي فني، مهندسي، حفاري، ايمني، حراست، پشتيباني، ترابري، مخابرات و عمليات مهار تشکيل و مسئولان هر گروه با توجه به تجارب آنان تعيين شدند تا هر تيم با توجه به جدول وظايف تعيين شده برنامه خود را به اجرا درآورد و همزمان گروه هاي زمين‌شناسي و مهندسي مخازن برنامه‌ريزي لازم را به منظور طراحي محلِ جديد چاه‌هاي امدادي (جهت دار) به انجام رساندند.

وي اضافه کرد: تيمهاي تخصصي از بين آزموده ترين متخصصان شرکت‌هاي تابع وزارت نفت انتخاب و به منطقه عملياتي فراخوان شدند و ترکيب تيم‌ها از بين متخصصان با سابقه و جوانان انتخاب شد تا جوانان بتواند در ميدان عمل به کسب تجربه بپردازند و آينده صنعت را تضمين کنند.

مدير تيم عمليات مهار و کنترل فوران چاه 24 نفت شهر گفت: با جاري شدن نفت در اطراف چاه، واحدهاي مهندسي و ساختمان براي پيشگيري از آسيبهاي زيست محيطي با ايجاد سد و حوضچه هاي خاکي از گسترش آن جلوگيري کردند.

وي افزود: در گام نخست محوطه‌سازي و ايجاد راه‌هاي ارتباطي به اجرا در‌آمد و تيم هاي خنثي‌سازي ميادين مين سپاه با تعيين حدود تردد و پاکسازي منطقه، مهار‌گران را ياري رساندند و متخصصان صنعت نفت همزمان عمليات مهار مستقيم از دهانه چاه 24 و حفاري انحرافي را برنامه ريزي کردند.

بهمني اضافه کرد: تلاشگران صنعت نفت پس از محوطه‌سازي و تسطيح اطراف چاه، سه استخر با ظرفيت 30 تا 50 هزار بشکه‌اي با کف و بدنه ايزوله شده از مواد پلاستيکي براي ذخيره آب احداث کردند تا آب مورد نياز عمليات در آنها ذخيره و به محل چاه پمپاژ شود.

مدير تيم عمليات مهار و کنترل فوران چاه 24 نفت شهر با اشاره به اينکه منطقه نفت‌شهر به سبب شرايط اقليمي داراي شرايط خاصي بوده و تامين آب به عنوان ضروري ترين نياز مهار آتش با دشواري امکان پذير بود که در اين ارتباط طرح آبرساني به منظور حمله به آتش در دستور کار قرار گرفت و نيروهاي پشتيباني به همراه واحدهاي مهندسي با 17 گروه عملياتي در مدت کوتاهي توانستند ايستگاه هاي پمپاژ و سه رشته لوله 4 اينچ به طول 60 کيلومتر را با موفقيت انجام داده و همزمان 20 دستگاه تانکر آبرساني نيز تامين آب را بر عهده گرفتند.

وي گفت: با ورود گروه هاي تخصصي به منطقه، اردوگاه هاي مختلف براي اسکان آنان راه‌اندازي و ستاد عمليات برپا شد و سامانه هاي راديويي، ماهواره‌اي، ويدئو کنفرانس براي ارتباط با ستاد عملياتي در وزارت نفت نصب شد و مهار‌گران در پايان هر روز کاري نشست هماهنگي براي فعاليتهاي انجام شده و برنامه ريزي عمليات روز بعد را انجام مي دادند.

بهمني افزود: با پيشرفت عمليات، ماشين آلات مختلف و تجهيزات مهار مستقيم چاه شامل اَتي واگن، اتاقک‌هاي مخصوص مهار آتش، دستگاه هاي پمپاژ فشار قوي، شيرآلات مختلف وارد منطقه شد و سه محل براي چاه هاي امدادي آماده‌ سازي شد تا در صورت عدم نتيجه از عمليات مستقيم، عمليات کنترل فوران از طريق چاه هاي جهت دار انجام گيرد.

مدير تيم عمليات مهار و کنترل فوران چاه 24 نفت شهر اظهار داشت: با پاکسازي محل چاه از ضايعات ابتدا با خاکريزيِ محل چاه دامنه آتش محدود و سپس با استفاده از خودروهاي ويژه کاروان هاي مستقر در محل چاه به خارج انتقال داده شد و متعاقب آن عمليات نزديک شدن به دهانه چاه با خاکريزي ادامه يافت.

وي گفت: با وجود گرد و غبار و توفان شن در روزهاي متمادي مهارگران لحظه اي عمليات را متوقف نکردند و با محدود کردن فضاي چاه در پناه آبپاش‌ها به چاه نزديک و قسمتي ديگر از تجهيزات را به بيرون انتقال دادند و با آبگيري کامل استخرها عمليات مهار مستقيم دهانه چاه با وجود قسمتهايي از دکل 118 شروع شد.

بهمني افزود: نيروهاي عملياتي و پشتيباني توانستند با نزديک شدن به چاه قسمت ديگري از تجهيزات را با شهامت و جسارت از موقعيت چاه خارج کنند و اين عمليات در چند نوبت انجام و قسمتهاي مختلف دستگاه حفاري از درون شعله‌هاي آتش به بيرون کشيده شد.

مدير تيم عمليات مهار و کنترل فوران چاه 24 نفت شهر ادامه داد: با توجه به نياز به آب بيشتر براي تامين آن طرحي ديگري مورد بررسي قرار گرفت و کارشناسان و متخصصان جهاد کشاورزي قصر شيرين در يک عمليات با ايجاد کانال روباز، ايستگاه پمپاژ اوليه و ثانويه، نصب هفت الکتروپمپ، 3.5 کيلومتر لوله فولادي و هفت کيلومتر لوله پلي اِتيلن 10 اينچ آب را از رودخانه کنگير سومار به محل چاه 24 انتقال و مشکل کمبود آب را بر طرف کردند.

وي گفت: با آماده شدن محل استقرار دکل، نخستين دستگاه حفاري وارد منطقه همزمان مهارگران ضمن عمليات مستقيم مهار چاه، چند کارگروه تخصصي شامل مهندسي، زمين‌شناسي، مهندسي مخازن، حفاري، سيمان و سيال حفاري را براي طراحي عمليات چاه هاي جهت دار تشکيل دادند.

مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران بهمني افزود: به موازات آن مهارگران با ساخت و آماده‌سازي دودکشِ 50 اينچ و نصب آن بر روي اَتي واگن با حمايت آبپاش ها و آتش نشاني در نهايت ايمني و دقت به دهانه چاه نزديک و دودکش را بر روي دهانه مشتعل نصب کردند که به دليل ريزش نفت موفقيتي به دست نيامد و در تلاشي دوباره دودکش ديگري را نيز مورد آزمايش قرار دادند اما به دليل ريزش شديد نفت از تجهيزات سر چاهي عمليات متوقف شد و تلاشگران براي سهولت دسترسي به چاه ساخت تونل فلزي با پوششِ حرارتي را برنامه ريزي و به مرحله اجرا درآوردند.

مديرتيم عمليات مهار و کنترل فوران چاه 24 نفت شهر اظهار داشت: همزمان آماده سازي مخازن سيال حفاري و پمپ هايي تزريق سيمان برنامه ريزي و عمليات مهار چاه و اطفا حريق به پايان خود نزديک شد و مهارگران در نهايت تصميم گرفتند درعين شعله ور بودن چاه را مهار و آتش را به کنترل در‌آورند و براي اين منظور يک لوله هدايت شونده را طراحي کردند.

وي گفت: در اين مرحله لوله هدايت شونده با اَتي واگن بر روي چاه نصب و آتش در برابر مردان صبور و مقاوم تسليم شد و عمليات بستن لوله هاي تزريق سيال حفاري، سيمان توسط گروه هاي مهار پرشتاب انجام و تزريق با دستگاه هاي پمپاژ بسيار قوي به درون چاه شروع شد و چاه به کنترل در آمد و مهارگران در يک تلاش بي وقفه چاه را کنترل و ايمن سازي کردند.

بهمني خاطرنشان کرد: مجموعه متخصصان و کارشناسان دست اندرکار مهار فوران چاه 24 نفت شهر در کاري بي نظير و جهادي بار ديگر ثابت کردند قادرند پيچيده‌ترين عمليات کنترل فوران را در کمترين زمان ممکن به انجام رسانند.

در اين حادثه چهار نفر از کارکنان صنعت نفت در شرکت حفاري شمال جان باختند و 12 نفر مصدوم و دچار سوختگي شدند که تعدادي درمان شدند و چند نفر تحت مداوا قرار دارند.

شناسه خبری: 5655

آخرین اخبار

تقدیر مسرور از تشکیل کارگروه رفع موانع در کیش
مناطق آزاد پایلوت اجرای طرح‌های تولیدی و صادراتی گیاهان دارویی
موانع و چالش‌های حوزه صنایع پیشرفته و دانش‌بنیان در مناطق آزاد بررسی شد
گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
مناطق آزاد پایلوت اجرای طرح‌های تولیدی و صادراتی گیاهان دارویی
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران