ظرفیت‌های برتر محیط زیستی منطقه آزاد چابهار کدامند؟

لینک کوتاه: freena.ir/detail/54919
ساعت 14:49 شنبه 21 دی 1398
منطقه آزاد چابهار دارای پتانسیل‌های زیست محیطی فراوانی است که می‌بایست شناخته و شناسانده شود و علاوه بر تشویق گردشگران و جامعه محلی به استفاده از زیبایی‌های آن، باید روش‌های حفظ و حراست آن نیز به افراد آموزش داده شود.

چابهار را سرزمین پر رمز و راز و بهشت ناشناخته ها می نامند، چرا که این منطقه با دارا بودن آب و هوای معتدل و مرطوب و اقیانوسی بودن آن، طبیعت بکر و منحصر به‌فرد و به موازات آن دارای حیات وحش خاص و پر اهمیت است.

برای آشنایی بیشتر با پتانسیل های زیست محیطی چابهار و برنامه های سازمان منطقه آزاد چابهار برای حفظ و حراست از این ظرفیت ها گفت و گویی داشتیم با سعید ریگی، مدیر محیط‌زیست سازمان منطقه آزاد چابهار که در ادامه می‌خوانید.

* ظرفیت‌های برتر محیط زیستی منطقه آزاد چابهار شامل چه مواردی است؟

- منطقه آزاد چابهار از جمله مناطق پر از استعدادی است که در زمینه‌های مختلف به‌خصوص محیط‌زیست پتانسیل‌های بسیاری دارد. زیستگاه‌های تخم‌گذاری و تغذیه‌ای لاک‌پشت‌های دریایی، ریف مرجانی، وجود جنگل حرا، تالاب بین‌المللی خلیج گواتر و خور باهو به‌عنوان تالاب بین‌المللی ثبت‌شده در رامسر سایت، سواحل گلی، صخره‌ای، ماسه‌ای با تنوع بالا، محل زمستان گذرانی بسیاری از پرندگان مهاجر، زیستگاه تمساح پوزه‌کوتاه ایرانی (گاندو)، گیاهان و درختان گرمسیری از جمله ظرفیت‌های زیست‌محیطی منطقه به‌حساب می‌آیند. علاوه بر آن این منطقه دارای تنوع بالای خزندگان است.

* با توجه به ظرفیت‌های بی‌نظیر محیط زیستی و بین‌المللی بودن برخی از آن‌ها، این منطقه چه برنامه‌هایی برای حفاظت از آن‌ها در دستور کار دارد؟

- از جمله فعالیت‌های سازمان منطقه آزاد چابهار برای حفاظت از پتانسیل‌های زیست‌محیطی منطقه شامل پایش و حفاظت سالانه از زیستگاه تخم‌گذاری لاک‌پشت‌ها، پایش و احیا و بازسازی ریف مرجانی به‌طور سالیانه و مستمر است. علاوه بر آن در حفاظت از تالاب بین‌المللی خلیج گواتر و خور باهو از طریق توسعه معیشت‌های محلی نیز مشارکت داریم. همچنین پایش میکروبی شناگاه‌ها و سواحل، پایش و حفاظت از اراضی بر اساس مدیریت زیست بومی و مشارکتی پایش مستمر صنایع جهت بررسی میزان آلاینده‌ها و جلوگیری از ورود آلاینده‌ها به محیط از دیگر برنامه‌های ما در این حوزه است.

* آیا برنامه‌هایی در زمینهٔ فرهنگ‌سازی در مورد محیط‌زیست و ترویج آن در میان بومیان و گردشگران تاکنون داشته‌اید؟

- در این زمینه تلاش داشته‌ایم تا با استفاده و توسعه مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد و آموزش جوامع محلی، آن‌ها را با این مواهب و اهمیت نگهداری و حفاظت آن‌ها آشنا کنیم.

این آموزش‌ها شامل برگزاری کارگاه و جلسات آموزشی مستمر و متعدد می‌شود که بر اساس تقویم زیست‌محیطی در هر سال حداقل ۳۰ دوره و کارگاه خواهد بود و یا در مواردی برای مثال به منظور کاهش مصرف پلاستیک در منطقه با تهیه و توزیع اقلام تبلیغاتی و آموزشی این اقدام انجام می‌شود.

 برگزاری کارگاه ترسیم درخت مشکلات و درخت هدف نیز از برنامه‌های سازمان منطقه آزاد چابهار برای فعالیت گردشگری و و همچنین برگزاری همایش‌های پاک‌سازی و پیاده‌روی است که تأثیر بسزایی داشته و بسیار حائز اهمیت بوده است.

* برای آینده برنامه شما در این زمینه چیست؟

- برای آینده در نظر داریم برنامه‌های پایش، حفاظت، احیا و بازسازی که به آن اشاره کردیم را ادامه و به توسعه بیشتر رویداد استارت آپ و کارآفرینی سبز بر مبنای توسعه کسب‌وکارهای سبز دانش‌بنیان بپردازیم.

همچنین در نظر داریم معیشت‌های جایگزین مبتنی بر پتانسیل‌های بومی و منطبق بر زیست‌بوم منطقه را توسعه بخشیم و موجب افزایش و گسترش مشارکت جوامع محلی در زمینهٔ حفاظت از محیط‌زیست و زیست‌بوم‌ها شویم.

آموزش جوامع محلی در حوزه گردشگری از دیگر اهداف ماست که این مهم با تأکید بر آموزش بلد بومی صورت خواهد گرفت.

همکاری در برنامه سیپا ( CEPA) تالاب، توسعه نظارت بر صنایع بر اساس اسناد بالادستی منطقه آزاد چابهار و دبیرخانه مناطق آزاد کشور، توسعه مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد و اجرای برنامه‌های حفاظتی و آموزشی در زمینهٔ گاندو از دیگر برنامه‌های ما برای آینده در این حوزه است.

** منبع: اقتصاد۲۴

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.

آخرین اخبار

از تبدیل وضعیت ایثارگران تا رشد 300 درصدی پروژه‌های زیرساختی «اروند»
راه‌اندازی اینترنت رایگان نسل 6 در کیش
وزیر اقتصاد: نهایی شدن كریدر شمال جنوب مورد تاكید ایران است
گردهمایی بهترین های فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور در نمایشگاه کیتکس 2024
ندای تفرقه، صدای دشمن است

یادداشت

اهمیت راهبردی بندر چابهار در توسعه‌ منطقه‌ای
مناطق آزاد و ویژه اقتصادی؛ هویت بخش شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»
«جهش تولید» نیاز به «مشارکت مردمی» دارد
اهداف اقتصادی در حکومت مردم‌سالار باید توسط توده مردم تعیین شود
ماکو، سرزمین چهارسو