امروز برابر با ۱۹ آگوست (۲۸ مرداد) در تقویم بسیاری از کشورهای جهان بعنوان روز جهانی عکاسی نامگذاری شده است .
چرا این روز چنین عنوانی بر خود گرفته است و تاریخچهی این نامگذاری چیست و به چه رویدادی باز میگردد؟
قدیمیترین عکس ثبت شده در تاریخ عکاسی تصویری است که نیسفور نیپس، اشرافزاده فرانسوی در سال ۱۸۲۶ با فرایندی که خود آن را هلیوگرافی نامید از چشمانداز پنجرهی اتاقش گرفت. چند سال بعد یک فرانسوی دیگر به نام لوئی داگر به سال ۱۸۳۷ به فناوریای دست یافت که تصویری مثبت، مستقیم و پایدار بر صفحهی نقره اندود ثبت میکرد. او فناوری خود را داگروتیپ نامید که در تاریخ عکاسی بعنوان نخستین شیوه عملی ثبت تصویر شناخته میشود . این فرایند اصلاحات و تغییراتی کرد تا اینکه در ژانویه ۱۸۳۹ آکادمی علوم فرانسه داگروتیپ را بعنوان یک اختراع فنی به ثبت رساند. ولی چند ماه بعد دولت فرانسه که به اهمیت این اختراع پی برده بود با تخصیص مقرری ماهانه برای داگر و شریکش، که فرزند نیپس بود، از آنان خواست که در یک گردهمایی در پاریس در ۱۹ آگوست ۱۸۳۹ جزئیات فنی داگروتیپ و چگونگی کارکرد این فرایند را برای عموم شرح دهند. دولت وقت فرانسه، در آن روز، اختراع جدید یعنی «عکاسی» را بعنوان هدیهای رایگان به تمام جهان اعلام نمود و این نخستین رونمایی عکاسی برای عموم مردم بود؛ یعنی نقطهی آغاز رشد این فن و هنر در جهان .
ظاهرا پیشنهاد نامگذاری ۱۹ آگوست ـ زمان نخستین رونمایی عکاسی برای عموم ـ بعنوان روز جهانی عکاسی نخستین بار توسط انجمنهای عکاسی در آمریکا اعلام شد ولی شورای عکاسی بینالمللی هند(۵) در سال ۱۹۹۱ نخستین نهادی بود که این روز را رسما بعنوان روز جهانی عکاسی جشن گرفت و از آن هنگام تا امروز هر سال کشورهای بیشتری این تاریخ را بعنوان «روز جهانی عکاسی» در تقویمهای خود گنجاندهاند. بطوری که هر سال این رویداد نسبت به سال گذشته در گسترهی بزرگتری برگزار شده است. مدتیست که به همت عکاسانی از آمریکا و استرالیا وبسایت ویژه برای «روز جهانی عکاسی» راهاندازی شده که امکان عضویت رایگان در آن برای همهی عکاسان میسر است. در صورت عضویت در سایت، افراد میتوانند از خدمات آن استفاده کنند.
همچنین در این روز برنامههایی مانند سخنرانی، گردهمایی، جلسات نقد و بررسی آثار عکاسی و رویدادهای رقابتی و غیر رقابتی زیادی در سراسر جهان از سوی انجمنها، گالریها، شوراها، نهادها و وب سایتهای مرتبط با عکاسی برگزار میشود .
اما متاسفانه بدلیل نبود یک نهاد واحد بینالمللی همهگیر برای هماهنگ نمودن امور، قوانین و رویدادهای مرتبط با عکاسی در جهان، نامگذاری ۱۹ آگوست بعنوان «روز جهانی عکاسی» برای بسیاری از عکاسان در کشورهای مختلف ناشناخته مانده است. با جستجویی در اینترنت دریافتم که این یادداشت نخستین اشاره و توضیح دربارهی «روز جهانی عکاسی» حداقل در بین رسانههای مجازی فارسی زبان میباشد. اما بهانهی این نامگذاری هر چه که باشد مهم وجود روزیست به نام «عکاسی». روزی که همهی فعالین این حوزه در سراسر جهان بطور همزمان به عرصهای که در آن فعالیت میکنند بیشتر بیندیشند. بهانهایست برای باهم بودن و تمرکز بیشترشان روی شباهتها. فرصتی برای معرفی بیشتر این پدیدهی شگفتانگیز به همگان. روزی که در آن همهی عکاسان جهان حرفه و هنر خود را گرامی بدارند و به ارزشهای آن افتخار کنند .
عکاسی یکی از مهمترین اختراعات بشر در قرن نوزدهم بوده است. از آن هنگام که لوئی داگر در پاریس تابستانی فرایند خود را علنی نمود تا امروز، عکاسی راه درازی آمده است؛ تغییرات زیادی به خود دیده و روز به روز بر ضریب نفوذش در میان مردم و جوامع افزوده شده است. عکاسی در طی تمام این سالها پرتوی درخشان بر بسیاری از گوشههای تاریک یا ناشناختهی زندگی بشر انداخته است و از پس این سالها به یکی از موثرترین، نیرومندترین، سریعترین و پرطرفدارترین ابزار و رسانههای بشر برای ارائهی اندیشهها و احساساتش تبدیل شده است. مارسل پروست، نویسندهی شهیر فرانسوی، جایی در شاهکار همیشه ماندگارش «در جستجوی زمان از دست رفته» مینویسد: به گمان من تنها عکاسی است که، همانند بوسه، میتواند با تازهترین کاربردهایش از درون آنچه به نظر ما چیزی با ظاهری قطعی و همیشگی میرسد صد چیز دیگر را بیرون بکشد که همه باز هماناند .