قائم مقام معاونت ساخت و توسعه راه آهن، بنادر و فرودگاههای کشور گفت: با پیوستن رشت در روزهای آینده به شبکه راه آهن کشور، شمار مراکز استانی دارای شبکه ریلی به 22 مرکز رسید.
به گزارش فرینا، عباس خطیبی یکشنبه شب در نشست خبری در جمع خبرنگاران گیلانی به اتصال مراکز استان های همدان، کرمانشاه و آذربایجان غربی به شبکه ریلی کشور از سال گذشته تاکنون اشاره و اظهار کرد: طرح راه آهن قزوین - رشت در واقع یک «ابر پروژه» بود که در 20 سال گذشته، هیچ پروژه ای در این اندازه از لحاظ حجم کار، موقعیت، راهبردی بودن و اتصال استانی اجرا نشده است.
او با اشاره به افتتاح پروژه راه آهن قزوین - رشت با حضور رئیس جمهوری در روزهای آینده گفت: توسعه حمل و نقل ریلی در کشور از یادگارهای دولت تدبیر و امید است.
خطیبی با اشاره به سیاستهای کلی برنامه توسعه ششم کشور و لزوم اتصال شبکه ریلی به مراکز جهانی و شکل گیری کریدور شمال - جنوب افزود: این کریدور 9 هزار و 400 کیلومتری از دهلی نو در هندوستان تا بندر هلسینکی در فنلاند واقع در شمال اروپا امتداد دارد و پروژه راه آهن رشت - قزوین به طول 165 کیلومتر با گذر از رشته کوههای البرز احداث شده و این حلقه مفقوده را باید پایان یافته و متصل بدانیم.
وی در توضیح ادامه مسیر ریلی قزوین - رشت به سمت انزلی بیان کرد: اکنون در این مسیر نیز مشغول کار هستیم و پیشبینی می شود در صورت تامین اعتبار، تا سه سال آینده این پروژه نیز به بهره برداری برسد.
خطیبی خط ریلی قزوین - رشت را یکی از شاهکارها و افتخارهای مهندسی راه آهن کشور دانست و کوتاه شدن مسیر ترانزیت ریلی نسبت به دریایی، کاهش هزینه حمل بار، صرفه جویی در سوخت، کاهش آلاینده های محیط زیست و کاهش سوانح جاده ای منجر به فوت را از جمله تاثیرهای اجرای این طرح ریلی عنوان کرد.
قائم مقام معاونت ساخت و توسعه راه آهن، بنادر و فرودگاهها به برنامههای در دست اجرای راه آهن کشور نیز اشاره و بیان کرد: برنامه ریزی شده تا پایان دولت دوازدهم، استان های اردبیل، کردستان و چهارمحال و بختیاری به شبکه ریلی کشور اتصال یابند.
به گفته خطیبی ، تا سال 1357 حدود چهار هزار و 500 کیلومتر راه آهن در کشور احداث شده بود اما در حال حاضر این میزان به 13 هزار و 790 کیلومتر رسیده ضمن آنکه طی دو سال اخیر 973 کیلومتر راه آهن در کشور ساخته شده که رکوردی بی نظیر است.
به گزارش خبرنگار ایرنا دولت یازدهم به منظور توسعه خطوط ریلی کشور، پنج طرح اولویتدار را با عنوان طرحهای اقتصاد مقاومتی کلید زد که اتصال پنج استان به شبکه ریلی اصلیترین هدف آن بود و در این راستا احداث خط آهن قزوین به رشت هم یکی از طرح ها محسوب می شد تا اتصال استان های گیلان و قزوین از طریق ریل هم ممکن شود.
راه آهن قزوین - رشت بصورت یک خطه، بـا سرعـت 160 کیلومتر بر ساعت برای قطارهای مسافربری و 120 کیلومتر بر ساعت برای قطارهای باری، از ایستگاه سیاه چشمه در استان قزوین شروع شده و با عبور از روستاهای کوهین و شیرین سو در محدوده شهرهای لوشان، منجیل، رودبار، رستم آباد و امامزاده هاشم ادامه مسیر داده و به ایستگاه رشت می رسد. این مسیر ریلی از ایستگاه رشت دو شاخه شده که یک شاخه با عبور از شهر پیربازار به بندرانزلی متصل شده و شاخه دوم آن به شهر مرزی آستارا در منتهی الیه غرب گیلان می رسد.
همچنین تعداد 9 ایستگاه شامل دستجرد، کوهین، شیرین سو، لوشان، منجیل، رستم آباد، امامزاده هاشم، رشت و پیربازار در این مسیر احداث و پیش بینی شده است. این طرح علاوه بر آنکه از لحاظ حمل و نقل داخلی بار و مسافر برای استان های قزوین و گیلان اهمیت دارد، از نظر ایجاد یک کریدور ریلی جدید برای صادرات و واردات کشور و همچنین ترانزیت کالا از مناطق شمالی کشور به خلیج فارس و آب های آزاد بینالمللی و دیگر کشورهای همسایه ایران بسیار مهم است.
ساخت پروژه راه آهن قزوین - رشت از سال 1385 آغاز شده و این مسیر در قالب هشت قطعه کار می شود؛ این خط ریلی قادر خواهد بود سالانه 10 میلیون تن بار را حمل و سه میلیون و 800 هزار مسافر را جابجا کند.
خط ریلی قزوین - رشت 52 دستگاه تونل به طول 22 کیلومتر دارد؛ همچنین حدود هشت کیلومتر پل های ویژه در این مسیر وجود دارد که بزرگترین پل راه آهن کشور به طول یک هزار و 430 متر روی سد منجیل است.
برای احداث راه آهن قزوین - رشت بیش از 25 کیلومتر تونل، 9 کیلومتر پل بزرگ، 22 میلیون متر مکعب خاکبرداری و خاکریزی انجام و افزون بر یک هزار و 850 میلیارد تومان هزینه شده که در صورت قیمت گذاری روز، حدود پنج هزار میلیارد تومان برآورد می شود.
اول آذرماه امسال قطار قزوین - رشت حرکت آزمایشی خود را با حضور محمدباقر نوبخت معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه از ایستگاه قزوین آغاز کرده بود.