حمایت از بوم گردی راهکار توسعه مردمی شهرهای شمال غرب ایران

لینک کوتاه: freena.ir/detail/50259
ساعت 09:39 سه شنبه 23 بهمن 1397
شهرهای شمال غرب ایران در استان آذربایجان غربی به دلیل ویژگی‌های مردمی و طبیعت بکرشان ظرفیت‌های بالقوه زیادی برای توسعه صنعت گردشگری و به‌ویژه در بخش بومگردی دارند که در گزارش پیش رو نحوه استفاده مردمی از این ظرفیت تشریح شده است.

به گزارش فرینا به نقل از تسنیم، شهرستان ماکو در شمال آذربایجان غربی به عنوان شمال غربی ترین شهر ایران از اهمیت خاصی برخوردار است و در چند سال گذشته این شهرستان به انضمام شهرهای شوط و پلدشت به عنوان بزرگترین منطقه آزاد کشور در قالب یک سازمان مجموعه‌ای را تشکیل داده‌اند که از آن به عنوان سازمان منطقه آزاد ماکو یاد می‌شود.

عنوان بزرگ‌ترین منطقه آزاد ایران و دومین منطقه آزاد بزرگ جهان برای منطقه آزاد ماکو در عین حال که دربردارنده ویژگی‌های مثبتی برای این منطقه است اما مسائل و مشکلات بسیاری را نیز با خود در پی آورده است.

وسعت بسیار زیاد منطقه آزاد ماکو و تنوع مشکلات مختلف و متعدد آن سبب شده تا روند رسیدگی به آنها به سادگی امکان‌پذیر نباشد چرا که در این منطقه موضوعات متنوعی باید در دستور کار باشد تا به توفیق دولت در اجرای برنامه‌ها بیانجامد.

آماده سازی زیرساخت‌های توسعه برای رونق گردشگری  در شمال غرب ایران

به‌رغم نبود زیرساخت‌های توسعه در جغرافیای منطقه آزاد ماکو، در سال‌های اخیر تلاش شده تا با احداث پروژه‌های مختلف فرودگاهی، جاده‌ای و عمرانی و با رساندن زیرساخت‌هایی همچون برق، گاز، تلفن و آب به نقاط مختلف این جغرافیا بسترهای اولیه توسعه فراهم آورده شود.

شهرهای واقع شده در سازمان منطقه آزاد ماکو به دلیل ویژگی‌های مرزی در این منطقه از اهمیت بسیار زیادی در ایجاد تعاملات بین‌المللی نیز برخوردار هستند شهر پلدشت در شمال و شهر ماکو در بخش غربی منطقه آزاد ماکو بستر بسیار آماده‌ای برای انجام تعاملات با کشورهای اروپایی و کشورهای همسایه شمال ایران و شرق اروپاست.

قرار گرفتن مرز بازرگان در منطقه آزاد ماکو به دلیل اینکه بزرگ‌ترین مرز زمینی کشور به شمار می‌آید سبب شده تا حجم زیادی از درآمدهای سازمان منطقه آزاد ماکو متکی به  تردد کامیون‌های ترانزیتی، مبادلات مرزی مختلف و ورود و خروج بار کالا و مسافر از این مرز باشد.

این روزها تنها شهرک صنعتی که در آذربایجان غربی با 100 درصد ظرفیت کار می‌کند فقط شهرک صنعتی خود شهرستان ماکوست  که این امر نشان از رونق تولید و کسب‌وکار در این منطقه دارد،  اوضاع عمومی سایر شهرک‌های صنعتی شهرهای واقع شده در حیطه جغرافیای منطقه آزاد نیز بی‌شباهت به شهرک صنعتی ماکو نیست.

افزایش صدها برابری گردش پول در شهرهای شمال غرب ایران

در این خطه از جغرافیای ایران اسلامی تا چند سال پیش گردش پول کمتر از چند 10 میلیارد در سال بود،  اما با اجرای قانون هزینه کرد درآمدهای منطقه آزاد ماکو در همین منطقه و واریز نشدن بسیاری از درآمدهای ناشی از فعل‌وانفعالات انجام شده در این جغرافیا به خزانه عمومی کشور و واریز شدن آن به حساب سازمان منطقه آزاد ماکو سبب شد صدها میلیارد تومان گردش پول در جغرافیای منطقه آزاد ماکو اتفاق بیافتد که همین امر سبب رونق گرفتن کسب‌وکارهای متعددی در این منطقه شده است.

از ظرفیت‌های نهفته در سازمان منطقه آزاد ماکو موضوع گردشگری و بالاخص بوم گردی است که به تازگی مورد توجه این سازمان نیز قرار گرفته و مقرر شده بسترهای مردمی سازی این صنعت بیش از گذشته در شهرهای پلدشت، ماکو بازرگان و شوط مورد توجه قرار گیرد.

وجود عشایر مرزنشین در شهرهای مختلف سازمان منطقه آزاد ماکو، روستاهای متعدد هدف گردشگری و وجود طبیعت بسیار بکر و آب و هوایی بسیار دلنشین در شهرهای شمال غرب ایران موجب شده تا بسترهای بالقوه‌ای برای رونق دادن به موضوع گردشگری و بوم گردی در این خطه از ایران اسلامی فراهم باشد.

آماده‌سازی واحدهای اقامتی بوم گردی در شمال آذربایجان غربی

لغت Eco Tourism که فرهنگستان لغات با کمک سازمان میراث فرهنگی کشور آن را معادل طبیعت‌گردی معنا کرده است، از نظر ریشه لغوی از دو جزء Eco  و Tourism  ساخته شده است که که پیشوند eco  برگرفته از  ریشه‌ای یونانی به معنی آمیزه‌ای از مفاهیم محیط‌زیست و زیستگاه و tourism به معنای گردشگری است؛ این مفهوم بیش از هر چیز طبیعت را تداعی می‌کند و در فارسی کلمه بوم را معادل eco  قرار داده‌اند و به نوعی به Eco Tourism، «بوم گردی» نیز می‌گویند.

با این تعریف می‌توان وجود جاذبه‌هایی همچون چشمه ثریا، دشت بورالان، سواحل رود ارس، دریاچه سد ارس، روستاهایی همچون رند و قره خاچ، منطقه گردشگری قیرمیزیلیخ و منشورهای بازالتی و دهها نمونه دیگر را به عنوان بسترهای بالقوه توسعه صنعت اکوتوریسم در شمال غرب ایران دانست.

به گفته مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو با اجرای جشنواره گردشگری و بوم گردی این سازمان از ابتدای مرداد ماه 97 گردشگران و مسافران  بوم گرد در روستاهای هدف، از اسکان و اقامت  رایگان بهره‌مند می‌شوند.

غلامرضا سلیمانی می‌گوید: سازمان منطقه آزاد ماکو به منظور معرفی و جذب گردشگر و توریست با آماده‌سازی واحدهای اقامتی بوم گردی حس یک زندگی خوب و بی‌دغدغه را برای آنانی که آرامش می‌خواهند هدیه می‌کند.

وی با اشاره به اینکه اقامت در فضایی دل‌نشین و زیبا که با وجود سادگی فضا و امکانات، لحظه‌های خوب ماندن در مکانی امن و خلوت را به گردشگران می‌بخشد می‌افزاید: گردشگرانی که قرار است به منطقه آزاد ماکو سفر کنند شاید نمونه آن را در جایی تجربه نکرده باشند.

ظرفیت اشتغال آفرینی هزاران نفری توسعه گردشگری در آذربایجان غربی

به گفته سلیمانی اقامتگاه بوم گردی نوعی از محل‌های اسکان برای مسافران است که برخلاف هتل‌ها که ویژگی یکسانی دارند، دارای ویژگی خاص محیطی خود بوده و به نوعی اقامتگاهی بومی و محلی است که عمدتاً در خانه‌های قدیمی بازسازی شده و با شیوه‌ای که مطلوب برای مسافران باشد، اداره می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه چندین روستا فعلاً برای این منظور آماده شده است می‌گوید: لازمه موفقیت صنعت گردشگری و بوم گردی مشارکت، همراهی و مهمان‌نوازی عموم مردم منطقه آزاد ماکوست و طبق مطالعات صورت گرفته، منطقه آزاد ماکو ظرفیت اشتغال صدها هزار نفر را در قالب این صنعت را دارد.

سلیمانی مؤکداً می‌گوید: گردشگری، اکوتوریسم و طبیعت‌گردی از محورهای مهم توسعه منطقه آزاد ماکو است و بر همین اساس هدف‌گذاری سال آینده این سازمان در حوزه گردشگری جذب 50 هزار گردشگر است و در همین راستا تیم نظارتی و آموزشی تشکیل شده است.

آماده سازی 10 روستای هدف بوم گردی در شمال آذربایجان غربی

وی آماده‌سازی و فراهم کردن زیرساخت‌های لازم برای جذب سرمایه گذار را از جمله برنامه‌های توسعه گردشگری دانسته و می‌گوید:‌ در همین راستا احداث هتل، مجتمع‌ها و مراکز رفاهی و تفریحی پیش بینی شده و مجوز دو هتل 5 ستاره در منطقه آزاد نیز صادر گشته و کلنگ زنی هم شده‌اند.

سلیمانی با اشاره به احداث یک هتل 5 ستاره دیگر با الگو برداری از کاروانسراهای قدیمی، به نام کاروانسرای عباسی در منطقه  آزاد ماکو می‌گوید: این هتل نیز توسط معاون فرهنگی، گردشگری و صنایع خلاق دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کلنگ زنی شده است.

وی برگزاری همایش ماکوگرام را با هدف شناساندن و توسعه بوم گردی در منطقه از توفیقات این سازمان برشمرده و می‌افزاید: 10 روستای هدف بوم گردی در منطقه آزاد ماکو تعیین شده که در 2 روستا کارهای مرتبط آغاز شده و در همین ارتباط همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری هم لازمه محقق شدن موفقیت‌آمیز برنامه‌هاست.

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.

آخرین اخبار

موانع و چالش‌های حوزه صنایع پیشرفته و دانش‌بنیان در مناطق آزاد بررسی شد
گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري