چای ایرانی که به صورت عمده از باغ های شمال کشور بویژه استان گیلان به دست می آید، محصولی طبیعی با شهرتی جهانی است که طرفداران پرشماری هم دارد و به تازگی و در راستای حمایت از کالای ایرانی، برای نخستین بار در کشور، در بورس کالای منطقه آزاد انزلی عرضه می شود.
به گزارش فرینا به نقل از ایرنا، با آغاز فصل برداشت برگ سبز چای در اردیبهشت ماه در استانهای مازندران و گیلان، عطر چای بهاره همه جا را آکنده کرده و با شروع فعالیت کارخانه های چایسازی، جنب و جوش و فعالیت در باغهای همیشه سبز چای اوج گرفته و با سحرخیزی چایکاران، روزهای کاری پر زحمتی آغاز شده است.
برگ های لطیفی که در فصل بهار از سر شاخه های بوته های چای می رویند، پس از عملآوری به صورت چای خشک، رنگ و طعم ویژه ای دارند و این محصول از قدیم، بین مردم ایران طرفداران زیادی داشته و دارد. چای بهاره که اولین محصول چای در اردیبهشت ماه و سرگل چای ایرانی محسوب می شود؛ محصولی طبیعی است که شهرت زیادی بین مصرف کنندگان دارد.
بخش اندکی از چای بهاره به صورت مالش دستی از سوی برخی افراد فرآوری می شود و هنوز در شهر لاهیجان رواج دارد و به قیمتی افزون تر از چای تولیدی کارخانه های چایسازی، به مشتریان خاص فروخته می شود.
محصول چای تولیدی کارخانه های چایسازی در رقمهای ممتاز بهاره، زرین، شکسته ممتاز، قلم بهاره، قلم دو و سه و یا با عنوان چای باروتی به تناسب درجه بندی در بازارهای گیلان بهویژه لاهیجان با قیمت های هر کیلوگرم بین 160 تا 360 هزار ریال عرضه می شود.
از مجموع بهره برداری یک ساله چای استان های گیلان و مازندران، 45 درصد آن را چای بهاره تشکیل می دهد؛ محصولی که مرغوبیت آن مدیون اولین رویش برگ های بهاری بوته های چای و غذای تجمیع شده در ریشه آن است و یا از بهترین شاخساره بدست می آید و قابلیت چایسازی بهتری نسبت به برگ های سایر فصل ها داشته و به دلیل عطر و طعم بالای آن، طرفداران زیادی هم دارد.
برگ سبز چای در سه فصل بهار، تابستان و پاییز برداشت می شود؛ برخی کارشناسان معتقدند اولین برداشت در هر سه فصل از بهترین چای محسوب می شود و عده ای دیگر نیز بر این باورند که چای بهاره جایگاه ویژه ای در صنعت چای ایران دارد و اکثریت مردم کشور با این چای مرغوب آشنا هستند و طعم و عطر آن را می شناسند.
معاون بازرگانی سازمان چای کشور روز شنبه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: گرچه عطر بالا و منحصربودن طعم چای بهاره، آن را از دیگر چای های فرآوری شده متمایز می کند ولی چای تابستانه نیز رنگ خوبی دارد و در عین حال، چای پاییزه نیز ممکن است همه این خواص را با هم داشته باشد.
گودرز خردادپور افزود: تولیدکنندگان چای خشک می کوشند تلفیقی از این سه نوع چای را عرضه کنند تا برای چای هر سه فصل، مشتری داشته باشند و در هر مقطعی از دوره بهره برداری، اختلاطی از این سه نوع محصول را ارائه می کنند.
وی اظهار داشت: چای بهاره ایرانی اگر به خوبی برداشت و در واحدهای چایسازی به درستی عمل آوری شود، یکی از کیفی ترین چای های جهان است.
یک کارشناس حوزه چای نیز معتقد است که اولین برداشت چای بهاره ، تابستانه و پاییزه از ارقام ممتاز و کیفی هستند و چای فصل بهار، از نظر طعم و چای تابستان نیز از نظر رنگ مرغوبیت دارند و ممتاز بودن چای در هر سه فصل، بستگی به نوع عمل آوری محصول دارد و بر این اساس لازم است این مهم، از سوی واحدهای چایسازی جدی گرفته شود.
به گفته محمدولی روزبهان رئیس سازمان چای کشور ، با پایان چین بهاره، 39 هزار و 446 تن برگ سبز چای به ارزش اقتصادی 96 میلیارد و 400 میلیون تومان از باغ های شمال کشور برداشت شده که 30 هزار و 140 تن شامل 76 درصد درجه یک و 9 هزار و 306 تن شامل 24 درصد، برگ سبز درجه 2 است.
وی اضافه کرد که از مجموع برگ سبز برداشت شده، هشت هزار و 875 تن چای خشک بهاره با کیفیت بالا در کارخانه های چایسازی استحصال و فرآوری شده است.
برداشت برگ سبز چای از باغ های شمال کشور در سه چین بهاره، تابستانه و پاییزه صورت می گیرد که چین بهاره از اوایل اردیبهشت ماه، تابستانه از نیمه دوم خردادماه و چین پاییزه در شهریور و مهرماه انجام می شود.
نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای درجه یک و درجه 2 در سال زراعی جاری از سوی شورای عالی اقتصاد با چهار درصد افزایش نسبت به سال گذشته، به ترتیب 27 هزار و 292 ریال و همچنین 15 هزار و 283 ریال تعیین شده است.
سال گذشته از 108 هزار تن برگ سبز چای تحویلی چایکاران به کارخانه های چای سازی، حدود 24 هزار تن چای خشک تولید شد.