مشروح نشست رسانه اي دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي

لینک کوتاه: freena.ir/detail/4643
ساعت 16:25 چهارشنبه 11 خرداد 1390
صبح امروز حميد بقايي دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي، معاون رئيس‌ جمهور، اولين نشستي مطبوعاتي خود در سال 89 را در حضور بيش از 50 رسانه‌ جمعي در دبير خانه مرکز امور مناطق آزاد و ويژه اقتصادي برگزار کرد.

وي در ابتدا با تبريک ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) سخنان خود را آغاز کرد و با اعلام خبر حضور مناطق آزاد ايران در نمايشگاه اکسپو گفت: اکسپو نمايشگاهي 6 ماهه است و حوزه گردشگري کشور ما هم اکنون به اين نمايشگاه راه يافته است و چون بسته هاي ارايه شده به اين نمايشگاه تغيير مي کند قطعا در آينده نزديک در غرفه ايران ظرفيت ها و پتانسيل مناطق آزاد ايران در معرض ديد بازديدکنندگان قرار خواهد گرفت.

دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي افزود: اولويت حضور جمهوري اسلامي ايران در اکسپوي چين گردشگري است ولي در 2 ماه آينده مناطق آزاد هم قابليت هاي خود را براي عرضه به اين نمايشکاه ارايه مي دهند.

بقايي در پاسخ سوالي مبني بر راه اندازي دفاتر جذب سرمايه‌گذاري خصوصي به مناطق آزاد در خارج از کشور گفت: 10 کشور براي راه اندازي جذب سرمايه گذاري خصوصي به مناطق آزاد تعيين شده و موانع حقوقي آن هم براي راه‌اندازي برطرف کرده‌ايم.

وي افزود: سياست فعلي ما بر اين است که با مجموعه‌اي ايراني که در کشورهاي مختلف نمايندگي دارد در قالب يک تفاهم‌نامه همکاري کنيم تا ظرفيت هاي آن در اين رابطه بهره مند شويم همچنين در اين رابطه به سفارتخانه‌هاي جمهوري اسلامي ايران در اعلام کرده ايم که افرادي را براي اين موضوع در نظر بگيرندو به ما معرفي کنند.

وي افزود: تاکنون از کشورهاي مختلف به خصوص کشورهاي از آسياي ميانه(cis) به ما رجوع کرده‌اند و درخواست دريافت مجوز نمايندگي کرده اند که مشکلي هم در اين رابطه وجود ندارد و هر کسي هم مراجعه کند، ما به او نمايندگي خواهيم داد.

بقايي مجموعه کانون اتومبيلراني و جهانگردي را داراي نمايندگي در 15 کشور مختلف معرفي کرد و گفت: کانون اتومبيلراني و جهانگردي در حال حاضر حدود 15 نمايندگي در کشور هاي مختلف دارد و با توجه به اينکه 10 کشور هدف ما جزء اين 15 کشور هستند طي تفاهم نامه اي با آنها به اين جمع بندي رسيده ايم که مسووليت نمايندگي مناطق آزاد در اين کشورها را به دفاتر کانون اتومبيلراني و جهانگردي اعطا کنيم.

وي همچنين در رابطه با نحوه عملکرد اين نمايندگي ها اظهار داشت: افرادي که در اين دفاتر مستقر هستند و قرار است براي ما کارهاي بازريابي و تبليغات در حوزه مناطق آزاد انجام ‌دهند تحت نظر نمايندگي‌هاي سياسي جمهوري اسلامي ايران در آن کشورها فعاليت خواهند بود.

دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي آلمان، سوئد، افغانستان، پاکستان، هند، روسيه، کويت، عمان، ايتاليا، اسپانيا را جزء کشورهاي هدف براي استقرار دفاتر جذب سرمايه گذار خصوصي به مناطق آزاد عنوان کرد و گفت: چون کار جديد و بکر است ما يکسري کشورهاي ديگر را هم مثل ترکيه، عراق، مالزي مد نظر داريم که به طور جداگانه پيگير آن هستيم و به تدريج اين ليست‌ افزايش پيدا خواهد کرد.

وي تصريح کرد: مکانيزمي که در اين رابطه در پيش گرفته‌ايم به اين شکل است که نمي‌خواهيم نمايندگي هاي وابسته به خودمان تأسيس کنيم که بار مالي سنگين برايمان داشته باشد و تابع مجموعه دولتي باشد.

معاون رييس جمهور تاکيد کرد: در نظر داريم بخش خصوصي که در امر تجارت و بازرگاني در آن کشور فعاليت مي‌کند، نمايندگي ما را به عهده گيرند و ما هزينه‌هايي را در قبال کاري که برايمان انجام مي‌دهند پرداخت کنيم ضمن اينکه بابت قراردادهايي که تنظيم مي‌شود و سرمايه گذاري را به مناطق آزاد کشور هدايت مي کند يک سهم قراردادي براي آن در نظر مي گيريم.

بقايي ادامه داد: قرار باشد حقوقي ثابت براي يک دفتر نمايندگي در نظر بگيريم بعداً اين حقوق اخذ مي شود و کاري هم براي ما انجام نمي‌گيرد. بنابر اين نظر ما بر اينک است که با حداقل هزينه اداره اين محل را در اختيارشان قرار دهيم و در مقابل به ازاي قراردادهايي که بسته مي‌شود و به لحاظ حقوقي يک سهمي را براي اين دفاتر در نظر بگيريم که راه اندازي اين دفاتر هم توجيه اقتصادي داشته باشد و به توسعه صادرات کمک کند.

وي تصريح کرد: در حال حاضر در هند راه اندازي اين دفتر قطعي شده است و دفتر آن در مرکز تجارت جهاني هند آماده است و فرد مسوول آن نيز تعيين شده است.

بقايي تاکيد کرد: دفتري که کانون اتومبيلراني و جهانگردي در مالزي دارد نيز در اين زمينه اعلام آمادگي کرده است ما هم هيچ مشکلي نداريم، تفاهم‌نامه را با کانون اتومبيلراني و جهانگردي منعقد مي‌کنيم که دفاتر نمايندگيش را آنجا در اختيار مناطق آزاد و ويژه اقتصادي براي جذب سرمايه گذار بگذارد.

عضويت رئيس کل بانک مرکزي و گمرک در هيأت مديره مناطق آزاد

دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي از عضويت مسئولان طراز اول نهادها و دستگاه‌هاي اجرايي در ترکيب هيأت مديره مناطق آزاد خبر داد.

حميد بقايي در ادامه نشست مطبوعاتي خود با خبرنگاران رسانه‌هاي جمعي گفت: با موافقت رئيس جمهور به منظور رفع برخي موانع و مسائل زيرساخت‌هاي مناطق آزاد مسئولان برخي از نهادها و دستگاه‌ها به عضويت هيأت مديره مناطق آزاد در مي‌‌آيند.

وي با اشاره به موافقت رئيس جمهور با قرار گرفتن رئيس کل بانک مرکزي در ترکيب هيأت‌ مديره سازمان منطقه آزاد کيش اظهار داشت: علاوه بر اين رئيس کل گمرک به عضويت هيأت مديره سازمان منطقه آزاد اروند و يکي از مقامات طراز اول وزارت راه‌ نيز در هيأت مديره منطقه آزاد چابهار قرار مي‌گيرند.

دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي همچنين در رابطه با عملکرد ستاد صادرات مناطق آزاد گفت: در حال حاضر چند دستگاه‌ مانند وزارت بازرگاني، صنايع و معادن، گمرک و ... در اين ستاد قرار داشته و مرتب جلسه دارند که رؤساي مناطق آزاد هم در اين جلسات شرکت مي‌کنند. در اين جلسات موانع توسعه صادرات مناطق مورد بحث و بررسي قرار مي‌گيرند.

وي تصريح کرد: در حال حاضر ما موانع جدي و دست و پاگيري در توسعه صادرات نداريم و شايد همين دور هم نشستن‌ها و صحبت‌ها و هماهنگي‌ها چاره‌ساز اصلي باشند.

بقايي تشويق و حضور خصوصي را در توسعه صادرات مهم دانست و افزود: ما بايد بخش خصوصي را تشويق کنيم و با ايجاد تسهيلات او را به حضور در مناطق آزاد ترغيب کنيم. در حال حاضر اين ارتباطات آغاز شده است و ما براي توسعه صادرات هم به سرمايه‌گذاراني که در مناطق آزاد به اين امر بپردازند تسهيلات مي‌دهيم و هم کمک مي‌کنيم.

40 ميليارد دلار سرمايه‌گذاري خارجي در مناطق آزاد و ويژه

دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويزه اقتصادي سرمايه گذاري خارجي در مناطق آزاد و ويژه اقتصادي را از بدو تاسيس تاکنون 40 ميليارد دلار عنوان کرد.

مهندس حميد بقايي در ادامه نشست رسانه‌اي خود با نمايندگان رسانه‌هاي جمعي در پاسخ به سوالي مبني بر ميزان سرمايه‌گذاري خارجي در مناطق آزاد اظهار داشت: از ابتداي تأسيس مناطق آزاد تاکنون 20 ميليارد دلار در مناطق آزاد و حدود 20 ميليارد دلار سرمايه‌گذاري خارجي نيز در مناطق ويژه اقتصادي انجام شده است.

وي با اشاره به اشتغال 88 هزار نفر در 16 منطقه ويژه اقتصادي ادامه داد:‌ وضعيت سرمايه‌گذاران داخلي ما بسيار بهتر از سرمايه‌گذاران خارجي است و تمايلي چند برابري براي سرمايه‌گذاري در مناطق آزاد دارند ولي اولويت طرح‌هاي پيشنهادي با طرح‌هايي است که سرمايه‌گذاران خارجي را با خود همراه دارند.

مشارکت در زمين با سرمايه‌گذاران در مناطق آزاد

دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي، در ادامه از مشارکت با سرمايه‌گذاران در زمين خبر داد.

بقايي گفت: براي همکاري و تشويق سرمايه‌گذاران براي حضور در مناطق آزاد ما در زمين با آن‌ها مشارکت مي‌کنيم به اين ترتيب که سازمان منطقه آزاد زمين مورد نياز سرمايه‌گذار را به عنوان آورده در اختيار او قرار مي‌دهد.

وي مشارکت با سرمايه‌گذاران را در مواردي خواند که ترجيح بر آن باشد که سرمايه‌گذار سرمايه‌اش را براي امور اجرايي هزينه کند و افزود: البته بستگي به انتخاب سرمايه‌گذار دارد. اگر سرمايه‌گذاري مشکل اقتصادي نداشته باشد و بخواهد سرمايه‌اش در امر توليد محصول يا راه‌اندازي مجموعه‌اي هزينه شود ما با او مشارکت مي‌کنيم ولي اگر در اين رابطه مايل نباشد و بخواهد سند زمينشان متعلق به خودشان باشد باز هم مشکل و محدوديتي وجود ندارد.

بقايي با اشاره به استقبال سرمايه‌گذاران و فعاليت‌هاي آن‌ها تأکيد کرد: در حال حاضر سرمايه‌گذاران از اين اقدامات استقبال کرده‌اند و چندين مجموعه گردشگري نيز در منطقه آزاد کيش در دستور کارشان قرار دارد که برخي تمايل به مشارکت داشته و برخي علاقه‌مند به خريد زمين هستند.

وي يکي از چالش‌هاي مناطق آزاد را در رابطه با پروژه‌هاي اين مناطق عدم پيشرفت پيش‌بيني شده آن‌ها دانست و اظهار داشت: در گذشته يکي از چالش‌هاي سرمايه‌گذاران در مناطق آزاد اين بود که افراد زمين را براي اجراي طرحي در مدت زمان مشخصي تحويل مي‌گرفتند ولي عملاً يا کاري انجام نمي‌دادند يا روندي کند داشت و ما به اين پروژه‌ها مهلت داده‌ايم که يا طبق قراردادشان پروژه را تحويل دهند و يا زميني که در اختيارشان است را برگردانند تا در اختيار متقاضي ديگري قرار گيرد.

لزوم حضور بانک‌هاي خارجي در مناطق آزاد

دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي با تاکيد بر لزوم حضور بانک هاي خارجي در مناطق آزاد گفت: تا بانک‌هاي خارجي در مناطق آزاد نداشته باشيم خيلي از مبادلات و تجارت‌ها جواب نمي‌دهد.

حميد بقايي در ادامه نشست خود با رسانه‌هاي جمعي حضور رئيس کل بانک مرکزي،‌رئيس کل گمرک و يکي از مقامات ارشد وزارت راه در ترکيب هيأت مديره مناطق آزاد را در همين راستا خواند و گفت: سياست دولت بر تقويت مفيد‌بخش مهم بودن دولت به حمايت از مناطق آزاد و توسعه آن‌ها به مدار منطق است.

وي خاطر نشان کرد: توسعه مناطق آزاد بايد بر مدار منطق و توجيه اقتصادي باشد چرا که جبر بر ‌اقتصاد حاکم است اقتصاد بايد خودش پويا باشد،فعاليت‌ کند و زنده بماند.

هيأت مديره مناطق آزاد تثبيت و تقويت مي‌شوند

بقايي در ادامه از تثبيت اعضاء هيأت مديره مناطق آزاد خبر داد و گفت: در حال حاضر سياست ما به ثبات و تقويت هيأت مديره‌هاي مناطق آزاد است.

وي افزود:‌ ثابت مديريت يک اصل است ولي اصل تغيير‌ناپذير نيست. ما بايد محصول کار و فعاليت منطقه را مورد سؤال قرار دهيم. خيلي و قت‌ها مدير يک مجموعه 10 سال تغيير نمي‌کند ولي هيچ خروجي هم ندارد ولي يک مجموعه برعکس هر 2 سال يا 3 سال تغيير مديريتي دارد ولي به خوبي به فعاليتش ادامه مي‌دهد، اين مسئله در رسانه‌ها هم صادق است، برخي رسانه‌ها هر سال يا هر 2 سال مديريتش تغيير مي‌کند ولي آن رسانه تعطيل نمي‌شود بر عکس يک رسانه هم هست که 10 سال مديرش عضو نشده ولي اصلاً پويايي ندارد.

معاون رئيس جمهور با اشاره به برخي از پروژه‌هاي نيمه‌تمام در مناطق آزاد گفت: خيلي از پروژه‌هاي منطقه آزاد کيش در طي 7-6 سال پيش، حتي 20 درصد پيشرفت فيزيکي هم نداشته‌اند و حالا که مي‌خواهيم زميني که در اختيار گرفته‌اند را پس بگيريم از ما شکايت مي‌کنند.

وي در رابطه با تغييرات مديريتي مناطق آزاد نيز تأکيد کرد: طي چند سال گذشته تغييراتي در مديريت مناطق داشته‌ايم که برخي خودشان نخواسته‌اند که با ما ادامه همکاري بدهند.

خط آهن اصلي‌ترين چالش مناطق آزاد

بقايي در ادامه اين نشست خط آهن را اصلي‌ترين چالش مناطق آزاد است.

وي با بيان اين مطلب وجود خط آهن در منطقه آزاد اروند را يکي از قابليت‌هاي مهم اين منطقه دانست و افزود: من آينده اروند را نسبت به ساير مناطق آزاد درخشان‌تر مي‌بينيم که عمده‌ترين دليلش وجود خط آهن است.

معاون رئيس جمهور منطقه آزاد اروند را جزء مناطق آزاد طراز اول خواند و اظهار داشت: اروند به دليل داشتن قابليت‌هايي مانند هم‌مرزي، با عراق، حضور چندين مجموعه صنعتي_اقتصادي بزرگ، نزديکي با بندر امام خميني و ... جزء مناطق آزاد طراز اول کشور است. امکاناتي که شايد به راحتي در ساير مناطق مهيا نباشد.

بقايي در رابطه با فنس‌کشي اين منطقه نيز اظهار داشت:‌ در حال حاضر منطقه آزاد اروند در حال فنس‌کشي است که اين فنس‌کشي هم براي دو شهر آبادان و خرمشهر که جزء مناطق آزاد هستند و هم براي منطقه آزاد اروند فرصتي مغتنم است.

مشکلي با بنياد حفظ ارزش‌ها نداريم

وي همچنين در رابطه با مشکل منطقه آزاد اروند با بنياد حفظ ارزش‌ها و آثار دفاع مقدس گفت: علت بروز اين مشکل برخورد احساسي هم از طرف مجموعه مناطق و هم در بنياد حفظ ارزش‌ها و آثار دفاع مقدس بود.

ما طي جلسه‌اي با اين مجموعه مشکل را که بر سر قطعه‌اي زمين بود بررسي کرديم و اگر حتي بنياد هم اقدامي نمي‌کرد ما خودمان کمال همکاري را مي‌کرديم چون حضور کاروان‌هاي راهيان نور براي ما هم مهم است.

25 خرداد مناقصه پل خليج‌فارس

دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي 25 خرداد را زمان برگزاري مناقصه پل خليج‌فارس عنوان کرد.

مهندس حميد بقايي در ادامه نشست خود با رسانه‌هاي جمعي گفت: درصدي از هزينه‌ پل خليج‌فارس را دولت تقبل مي‌کند به صورت فايناس هم هست سرمايه‌ گذاران خارجي و داخلي هم هر دو آماده همکاري براي اجراي پروژه پل خليج فارس هستند.

وي در رابطه با پروژه خط آهن چابهار نيز اظهار داشت: پروژه چابهار با حمايت وزير راه‌ در حال پيگيري است. که 2 خط مطرح است يکي از چابهار به مشهد به طور مستقيم و يکي از مسير فهرج که ما مسير دوم را پيشنهاد کرده‌ايم که در اولويت باشد.

وي افزود: اهداف ما در مناطق آزاد به غير از توسعه صادرات توسعه ترانزيت است که توجيه اقتصادي هم دارد و اين را کساني که در امر صادرات با افغانستان و آسياي ميانه فعاليت دارند به خوبي در جريان هستند.

بقايي افزود: در چابهار هم وزارت راه دنبال راه‌اندازي فرودگاه‌ است که ما پيشنهاد کرده‌ايم منطقه آزاد را گسترش دهيم و در قانون برنامه پنجم آمده است که بنادر شهيد رجايي و شهيد بهشتي هم وارد منطقه آزاد شود.


افتتاح 16 پروژه عمراني با 25 ميليارد تومان اعتبار در اروند

بقايي در ادامه از افتتاح قريب‌الوقوع پروژه‌هاي عمراني در منطقه آزاد اروند خبر داد و گفت: به زودي 16 پروژه عمراني با 25 ميليارد تومان اعتبار در منطقه آزاد اروند افتتاح مي‌شوند.

وي با اشاره به ساخت مدرسه و مراکز آموزشي براي مردم آبادان و خرمشهر در رابطه با اهم اين پروژه‌ها افزود: احداث باند دوم جاده امام صادق (ع)، زيرسازي و آسفالت معابر منطقه، احداث جاده حراستي و روکش باند فرودگاه، سيستم روشنايي شلمچه و احداث پل جابر از جمله پروژه‌هاي آماده افتتاح منطقه آزاد اروند هستند.

معاون رئيس جمهور همچنين در رابطه با مين‌روبي در اين منطقه اظهار داشت: در طي 3-2 سال اخير 890 هکتار زمين منطقه تا عمق 2 متر پالايش و مين روبي شده است.

وي با اشاره به 5 ميليون دلار صادرات روزانه از منطقه آزاد اروند بحث بارانداز منطقه آزاد اروند را نيز حل شده دانست و گفت: بحث شهرک صنعتي، جاده‌اي که بايد بين شلمچه و آبادان و خرمشهر کشيده مي‌شد و کانکس‌هاي استقرار ايرانيان در مرز عراق هم حل شده است.


هيچ شخصي نماينده مناطق آزاد نيست

بقايي در ادامه رسماً اعلام کرد: هيچ فردي نماينده هيچ شخصي در ارتباط با مناطق آزاد نيست. اگر احکامي طي 4-3 سال قبل بوده با وجود شوراي هماهنگي مناطق آزاد ديگر رسميت ندارد و هر کسي در رابطه با مناطق آزاد نظري بدهد کاملاً شخصي است. تنها مرجع قانوني مناطق آزاد دبيرخانه و شوراي هماهنگي مناطق آزاد است و جايي ديگر مرجع نيست.

اهداي لباس هاي قهرمان من به بقايي

در پايان اين نشست اميد صيفي مبتکر و طراح لباس هاي "قهرمان من" سه عدد از نوع لباس را به دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي و معاون رييس جمهور اهدا کرد.

در پايان نشست مطبوعاتي مهندس حميد بقايي دبير شوراي هماهنگي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي و معاون رييس جمهور لباس هاي "قهرمان من" که منقوش به تصاوير شهداي جنگ تحميلي همچون شهيد فهميده، شهيد همت، شهيد آويني و... است به طور نمادين به وي اهدا شد.

همچنين علاوه بر اين دو عدد از اين تي شرت ها براي اهدا به محمود احمدي نژاد، رييس جهوري و اسفنديار رحيم مشايي رييس دفتر رييس جمهور به نيابت به بقايي اهدا شد.

شناسه خبری: 4643

آخرین اخبار

موانع و چالش‌های حوزه صنایع پیشرفته و دانش‌بنیان در مناطق آزاد بررسی شد
گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري