مدیرعامل شرکت آب و برق و تاسیسات منطقه آزاد قشم گفت: براساس سیاستگذاری مدیر عامل سازمان منطقه آزاد قشم، این جزیره زیبا در افق پنج ساله به مرکز منطقه ای نهال کشت بافتی خرما تبدیل می شود.
به گزارش فرينا، فرامرز مومنی افزود: تولید نهال کشت بافتی یک فرآیند هایتک است و گفته می شود که تنها پنج کشور به این فناوری مجهز هستند و امیدواریم تا ۵ سال آینده جزیره زیبای قشم هم به مرکز رویش نهال خرمای کشت بافتی تبدیل گردد.
مومني گفت: در جمهوری اسلامی ایران هم تنها یک شرکت (کشت و صنعت رعنا) این فناوری را در اختیار دارد.
وي افزود: افق برنامه توسعه این زیر ساخت در جزیره قشم ۲۰۰ هزار اصله نهال کشت بافتی خرماست که در نهایت این نهنگ تنگه هرمز به مرکز منطقه ای نهال کشت بافتی خرما در محدوده خاورمیانه و شمال آفریقا تبدیل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب و برق و تاسیسات منطقه آزاد قشم گفت: اردیبهشت ماه امسال برای اولین مرحله حدود ۱۱هزار نهال کشت بافتی وارد قشم شد و در یک بانک نهال خرما در جزیره نگهداری گردید و در نهایت عملیات کاشت و داشت آن به طور آزمایشی در مکان هایی که از قبل در نظر گرفته شده بود، انجام شد.
مومنی ادامه داد: پس از بررسی های مورد نیاز و در مرحله دوم با آماده سازی فضای گلخانه ای به ظرفیت ۲۰ هزار نهال جدید، هماهنگی لازم برای انتقال و نگهداری نهال ها در این گلخانه انجام شد.
وي گفت: معمولا تکًثیر خرما از طریق زایش اتفاق می افتد و در فرایند زایش بحث ژنتیک وجود دارد به این معنی که فرزند می تواند از واریته والدین باشد یا نباشد. این احتمال تقریبا مشابه انسان و سایر جانداران قابل محاسبه است. اما در فرایند کشت بافت از بافت بهترین پاجوش هر واریته برداشت و کشت بافت صورت می پذیرد و دو سال طول می کشد تا بافت کشت شده تبدیل به جوانه شود.
مدیرعامل شرکت آب، برق و تاسیسات سازمان منطقه آزاد قشم افزود: شاخصه این روش گذشته از کیفیت بالای نهال تولیدی، یکسان بودن واریته تمامی نهال ها است و اگر بافت پاجوش واریته پیارم کشت شده باشد، ماحصل کار این است که تمامی نهال های تولیدی حتما از واریته پیارم خواهند بود.
مومني از تلاش کارکنان این مجموعه به عنوان تلاشگران بی ادعای اقدام و عمل که در تمامی ساعات شبانه روز و در شرایط مختلف جوی و بدون تعطیلی در طول سال برای تغییر اساسی در ساختار فضای سبز قشم تلاش می کنند، تقدیر کرد.