حفظ بازار در کنار بازاریابی همواره از اهمیت فراوانی برخوردار است و حتی فراتر از بازاریابی مورد توجه قرار میگیرد، اما گویا «تازه به دوران رسیدههایی» در بازار حضور یافتهاند که تنها به فکر سود آنی خود بوده و به آینده بازار توجهی نمیکنند.
به گزارش فرینا، این را اکبر ترکان میگوید و تأکید میکند، باید برای جلوگیری از یکبار مصرفشدن تجارت ایران، به فکر وفای به عهد بود. دبیر شورایعالی مناطق آزاد گفت: برگزاری نمایشگاههای بینالمللی فرصتی است که تجار معتبر خود را معرفی کنند، اما بعضی تجار تازهبهدورانرسیده هستند که ممکن است نسبت به آینده بازار کماعتنا باشند. از سوی دیگر در تجارت حتما باید وفایبهعهد کنیم، درغیراینصورت تجارتمان یکبار مصرف میشود.
ترکان اظهار کرد: تجارت افغانستان با دیگر کشورها حدود 20میلیارد دلار است و ایران در این تجارت حدود سهمیلیارد دلار سهم دارد که این آمار متناسب با ظرفیت اقتصادی ایران نیست و بقیه این تجارت بیشتر توسط تجار افغانی صورت میگیرد که خارج از ایران زندگی میکنند. وی افزود: تلاش ما این است که با تجهیز چابهار بتوانند آنجا را به محلی تبدیل کنند که بتوانیم این تجار را به چابهار منتقل کنیم و تسهیلاتی نیز در آنجا فراهم شود.
ترکان با بیان اینکه دالان چابهار دوغارون و چابهار میلک از دالانهای مهمی است که باید بتوانند این تجارت را پشتیبانی کنند، گفت: میلک نیازمند آن است که مسیر عبور آن چهارخطه شود؛ چون در غیراینصورت ظرفیت رفتوآمد ما در میلک محدود خواهد بود. بنابراین از استاندار سیستانوبلوچستان درخواست کردیم اقدامات لازم را در خصوص مرز میلک و زابل انجام دهد تا این دالانها بتوانند ظرفیت خوب تجاری را پشتیبانی کنند.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه قرار است نمایشگاه اختصاصی ایران در کابل افغانستان در اسفند سال جاری برگزار شود و پیشبینی میشود در حاشیه آن، ۱۰۰میلیون دلار قرارداد تجاری میان ایران و افغانستان به امضا برسد، عنوان کرد: برگزاری این نمایشگاهها بسیار اثرگذار است؛ چون فرصتی فراهم میشود که تجار معتبر خود را معرفی کنند، اما یکی از اشکالاتی که وجود دارد این است که بعضی تجار، تازهبهدورانرسیده هستند که ممکن است نسبت به آینده بازار کماعتنا باشند.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد ادامه داد: حدود 22 سال پیش رئیس کمیسیون مشترک ایران و ترکمنستان بودم که در آن دوره کالاهای ایرانی فقط به ترکمنستان میرفتند و بازار در اختیار ایرانیها بود اما این شرایط ادامه پیدا نکرد، چون عدهای عملکرد خوبی نداشتند و همین موضوع تأثیر بدی بر بازار گذاشت.
ترکان ادامه داد: شرایط بازار در نهایت منجر به ورود رقبای همسایه به این بازار شد و فضا را برای ما محدود کرد و در افغانستان نیز همین روال را شاهد بودیم.
مشاور رئیسجمهور با بیان اینکه در تجارت یکی از کارهایی که باید انجام دهیم این است که درستکاری خود را نشان داده و به تعهداتمان پایبند باشیم، تأکید کرد: در فضای تجارت اگر قول میدهیم کالای درجه یک و باکیفیت ارائه دهیم حتما باید وفای به عهد کنیم، چون درغیراینصورت تجارت ما یکبار مصرف میشود. وی درعینحال بیان کرد: ضمن اینکه از نمایشگاهها حمایت میکنیم، باید مراقب باشیم که بدعهد نشویم.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت، میزان واردات افغانستان از ایران سهمیلیارد دلار است که ۴۰ درصد از مجموع واردات این کشور از کل دنیا را به خود اختصاص میدهد، این درحالی است که سالانه هشتمیلیارد دلار واردات از سوی افغانستان صورت میگیرد؛ بنابراین ۴۰ درصد از بازار افغانستان در کالاهای وارداتی به دست ایران است.
به گفته کارشناسان ترکیب واردات افغانستان از ایران در حال تغییر است، به این معنا که در گذشته ما کالاهای ساختهشده از جمله مصالح ساختمانی، موادغذایی و لوازم خانگی به این کشور صادر میکردیم، اما اکنون این کالاها به مواد اولیه تبدیل شده است، چراکه افغانها در حال سرمایهگذاریهای کوچک در صنایع هستند.