اینچه برون، جهش توسعه ای گلستان

لینک کوتاه: freena.ir/detail/33772
ساعت 09:05 شنبه 31 مرداد 1394
اینچه برون مرکز بخش داشلی برون واقع در حاشیه جنوبی رودخانه اترک و شمال گلستان با بردن نامش نخستین تصویری که از آن در ذهن هر فرد تصور می شود، کویری بودن آن است ولی امروز با نگاه ویژه دولت تدبیر و امید به این منطقه در حال تبدیل شدن به توسعه پایدار و جهش گلستان است.

در بخش داشلی برون از توابع شهرستان گنبدکاووس طبق سرشماری نفوس و مسکن سال 90، 5 هزار و 269 خانوار با 21 هزار و 916 نفر جمعیت وجود دارد که در یک نقطه شهری اینچه برون و 38 روستای آن سکنی گزیده اند.

اکثریت جمعیت ساکن در داشلی برون با وسعت سه هزار و 800 کیلومتر مربع (یک ششم وسعت گلستان و بزرگترین بخش استان) را قوم ترکمن اهل سنت تشکیل می دهد که از طریق دامپروری و باغبانی و در دو دهه اخیر با فعالیت گمرک اینچه برون که به تبع آن تجارت چمدانی رونق گرفته است، امرار معاش می کنند.
اینچه برون به عنوان مرکز بخش داشلی برون شهرستان گنبدکاووس و در همسایگی جمهوری ترکمنستان 80 کیلومتر با شهرهای گنبدکاووس و نیز گرگان مرکز استان گلستان فاصله دارد.
اینچه برون که گاهی به آن مرز پُل هم گفته می شود یک نقطه مهم اتصال و آمد و شد مرزی بین ایران و جمهوری ترکمنستان است که بیش از 22 سال قبل و در سال 1371 فعال شده است که استقرار گمرک در این منطقه و برقرار شدن ارتباط زمینی با کشورهای آسیای میانه رونق تجاری به خود گرفته و زمینه را برای تبدیل شدن به قطب تجاری مهم فراهم کرده است.
علاوه بر این قرار گرفتن اینچه برون در مسیر ریلی کشورهای آسیای میانه برای دستیابی به حوزه خلیج فارس و بازارهای دنیا و وجود زمین های شوره زار کم بازده و بهره گیری از آن برای ایجاد منطقه ای آزاد دوچندان کرده است.
امروز نه تنها مسوولان ارشد استانی بلکه کشوری را به نقش موثر اینچه برون در توسعه پایدار اقتصاد شمال کشور امیدوار کرده است که حمایت دولت یازدهم را در ایجاد زیرساخت های این منطقه مرزی که آغاز آن افتتاح خط ریلی ایران - ترکمنستان و قزاقستان بوده است، شاهد هستیم.
اتصال راه آهن از منطقه اینچه برون با آسیای میانه با حضور دکتر روحانی رییس جمهور و روسای جمهوری کشورهای ترکمنستان و قزاقستان در آیینی ویژه در آذر ماه سال 93 انجام شد و این حرکت موجی از امید نزد مسوولان گلستان برای پی گیری برنامه های توسعه پایدار اقتصادی استان خود به وجود آورده است.
همچنین موقعیت جغرافیایی بخش داشلی برون و قرار گرفتن در کریدور ریلی با آسیای میانه، باعث شد تا رییس جمهوری در سفر آذرماه سال 93 به گلستان به خواسته بخش صنعت گلستان توجه کرده و از ایجاد منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی اینچه برون در این استان به عنوان هشتمین منطقه آزاد کشور یاد کند که اعلان آن، امید شکل گیری تحول بنیادی را در این استان نزد مسوولان ارشد آن دوچندان کرد.
پس از امیدی که از سوی دکتر روحانی رییس جمهوری در سفرش به گلستان برای ایجاد منطقه تجاری - صنعتی اینچه برون داد، جنب و جوش مسوولان ارشد استان نیز برای تحقق این وعده با برگزاری نشست تخصصی متعدد با حضور اکبر ترکان مشاور رییس جمهور و دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد کشور شتاب گرفت و امروز هم در مرحله نتیجه دادن است.
با این وجود مسوولان ارشد گلستان نیز در انتظار تصویب منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون نمانده اند بلکه همزمان با پی گیری تصویب آن در مجلس شورای اسلامی، برنامه ریزی برای ایجاد صنایع بزرگ در این منطقه در دستور قرار داده اند که برخی از برنامه های اقتصادی آماده شده به شرح زیر است:

ایجاد شهرک متالورژی
وجود ذخایر غنی معدنی در کشور قزاقستان، دسترسی به آب دریای خزر، عبور دو خط لوله گاز سرخس ـ نکا و ترکمنستان از ایران، وجود نیروگاه برق علی آباد، وجود معادن زغال سنگ گلستان و تفاهم نامه نقشه راه میان ایران و قزاقستان از جمله ویژگی هایی است که ایجاد شهرک متالورژی در منطقه اینچه برون را با توجیه اقتصادی مواجه می کند و این شهرک می تواند حداقل نیاز 9 کشور آسیای میانه را به محصولات فولادی مرتفع کند.
شهرک مزبور قرار است در زمینی به مساحت 5 هزار هکتار ایجاد شود و در آن سالیانه 5 میلیون تن فولاد، 200 هزار تن بوکسیت، 200 هزار تن انواع فلزات رنگین شامل مس و سرب و روی و 100 هزار تن فروآلیاژ منگنز و سیلیس تولید شود و برای تولید این مقادیر به 10 میلیون تن ماده معدنی که یقیناً با استفاده از خط آهن منتقل می گردد، نیاز است.

ایجاد شهرک پتروپالایش
انبوه منابع نفت و گاز در اطراف دریای خزر و وجود دو خط لوله گاز و عدم دسترسی مناسب به بازارهای جهانی مشکلاتی را برای کشورهای حوزه خزر پدید آورده که می توان با انتقال به بندر 'خواجه نفس' گلستان در نزدیکی اینچه برون با هدف خرید یا سوآپ و ایجاد شهرک پتروپالایش از این منابع عظیم استفاده کرد.
این شهرک قرار است با هدف ساخت و استقرار پالایشگاه نفت و تولید روزانه 100 هزار بشکه (بنزین ـ گازوئیل ـ نفت سفید) ساخته شود و صنایع پایین دستی و واحد GTP برای تولید پروپیلن ها نیز در آن ایجاد شود.
در این ارتباط حسن صادقلو استاندار گلستان نیز در جمع شماری از تولید کنندگان استان به مناسبت روز صنعت، معدن و تجارت به تشریح آخرین وضعیت پی گیری ایجاد منطقه آزاد تجاری -صنعتی منطقه اینچه برون و نقش آن در توسعه پایدار منطقه پرداخته و گفت: اکنون نقشه راه منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون تدوین شده است هرچند که این منطقه در انتظار تصویب نمایندگان مجلس است.
وی افزود: مسوولان دستگاه های مرتبط در گلستان همزمان با طی مراحل اداری تصویب منطقه آزاد تجاری - صنعتی در مجلس شورای اسلامی، برنامه ریزی برای دریافت موافقت نامه از دستگاه های مربوطه را برای ایجاد صنایع بزرگ در این منطقه آزاد به جد پی گیری در دستور کار خود دارند.
به گفته وی اکنون موافقت نامه برای ایجاد بندر خشک با همکاری راه آهن در زمینی به مساحت هزار و 250 هکتار به منظور جذب سرمایه گذار و ساخت کارخانه فولاد 'جی تی پی' با ظرفیت دو میلیون تن در سال دریافت شده است.
وی افزود: علاوه بر این مطالعه ایجاد بندر خواجه نفس در این استان نهایی شده است و وزیر راه و شهرسازی نیز تاکید ویژه دارد تا زیرساخت های آن را توسط بنادر و کشتیرانی پی گیری و انجام شود.

راه اندازی منطقه آزاد تجاری – صنعتی اینچه برون مساوی با جبران یک دهه عقب ماندگی گلستان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان در خصوص نقش منطقه آزاد تجاری – صنعتی اینچه برون در توسعه استان معتقد است: با تصویب نهایی منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون استان در مجلس شورای اسلامی، یک دهه عقب ماندگی بخش صنعتی گلستان رفع خواهد شد.
حسینقلی قوانلو می افزاید: استان گلستان به علت یک تصمیم گیری در ممنوعیت استقرار صنایع بزرگ، سنتی بودن کشاورزی و نداشتن برنامه راهبردی آینده نگر، دچار عقب ماندگی چند دهه ای در بخش صنعت شده است که ایجاد منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون به توسعه پایدار استان شتاب خواهد داد.
وی با اشاره به سیاست های دولت یازدهم در توسعه صنعتی گلستان و جبران عقب ماندگی این بخش، اضافه کرد: تصویب ایجاد منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون، صدور مجوز ایجاد کارخانه بزرگ تولید فولاد و ساخت واحد GPT (تبدیل گاز به پلی تیلن) از جمله پروژه های بزرگ صنعتی در دست پی گیری در استان است.
وی گفت: با اجرایی شدن مصوبه های مزبور و رونق خطوط ریلی، تدوین سند آمایش 1404 و 1414 استان، افزایش محورهای توسعه گلستان از صرف کشاورزی به صنعت، گردشگری و تجارت خارجی، دورنما و نقشه راه خوبی در توسعه هم جانبه صنعتی گلستان و جبران عقب ماندگی حداقل تا 10 سال این بخش به وجود خواهد آمد.
منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون (گلستان) به وسعتی بیش از 50 هزار هکتار از داشلی برون تا مرز دریایی استان و بالای خواجه نفس را در بر می گیرد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان می گوید: اگر ایجاد منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون محقق شود شاهد توسعه پایدار اقتصادی گلستان از مراوه تپه تا گنبدکاووس، گمیشان و بندرترکمن خواهیم بود.
پیش تر اکبر ترکان مشاور رییس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی نیز در خصوص نقش منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون در توسعه پایدار استان گلستان گفته: مرز اینچه برون دارای ویژگی هایی است که با عبور کریدور ریلی از این نقطه به سمت ترکمنستان و آسیای میانه معنای جدیدی می یابد و زمینه تبدیل شدن به منطقه آزاد تجاری و توسعه گلستان را دارد.
سرپرست معاونت امور هماهنگی اقتصادی استاندار گلستان نیز درباره نقش اینچه برون در توسعه پایدار اقتصاد استان می گوید: با توجه به این که گلستان به عنوان قطب کشاورزی و دامپروری شناخته می شود و در دو دهه اخیر نیز زیان فراوان در این حوزه دیده است، دیگر به تنهایی نمی تواند توسعه پایدار استان را درمان کند.
علی مرگدری می افزاید: علاج توسعه پایدار اقتصاد گلستان که امروز با نرخ بیکاری 12.7 درصدی مواجه است، شناسایی ظرفیت های استان در حوزه های صنعت و خدمات و بهره مندی از آن ها است که موقعیت جغرافیایی اینچه برون و سرمایه گذاری روی اراضی کم بازده آن، یکی از فرصت های استثنایی برای شتاب بخشیدن در توسعه پایدار اقتصاد استان محسوب می شود.
وی راه اندازی منطقه آزاد تجاری – صنعتی اینچه برون و استقرار صنایع بزرگ در آن را در راستای جهش توسعه گلستان برشمرد و گفت: با عملیاتی شدن طرح مزبور در استان و پی گیری در استقرار امکانات و صنایع بزرگ، زمینه ساز خروج استان از رکود اقتصادی برای همیشه خواهد بود.
با این وجود، کارشناسان اقتصادی گلستان نیز ایجاد منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه برون (گلستان) را زمینه ساز تحول اقتصادی این استان می دانند که ضرورت دارد نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان برای شتاب بخشیدن در تصویب این منطقه آزاد تجاری - صنعتی و راه اندازی آن تلاش دوچندان داشته باشند.
طبق گفته مسوولان ارشد گلستان، اکنون لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری – صنعتی اینچه برون توسط دولت در کمیسیون مربوطه تصویب و در انتظار قرائت در صحنه علنی مجلس شورای اسلامی و تصویب نمایندگان قرار دارد.



شناسه خبری: 33772

آخرین اخبار

موانع و چالش‌های حوزه صنایع پیشرفته و دانش‌بنیان در مناطق آزاد بررسی شد
گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري