مهدی مهدوی سرپرست گمرک سازمان منطقه ویژه انرژي پارس، مهمترین فعالیت ها و برنامه های گمرکی در سطح اين منطقه ويژه را تشریح کرد.
جناب آقای مهدوی در ابتدا کمی راجع به اهم فعالیت های واحد امور گمرکی توضیح میدهید؟
در اولین ماده قانون تشکیل مناطق ویژه هدف از تشکیل مناطق ویژه و آزاد اقتصادی، صادرات، پردازش کالا ،صادرات مجدد و ترانزیت کالا در جهت افزایش تولید، اشتغال مولد و تجارت جهانی بیان شده است که بیشتر وظایفی گمرکی است.
واحد امور گمرکی اولین واحد اجرایی پس از تشکیل سازمان است که در سال 80 تاسیس شد. در تمامی مناطق آزاد و ویژه سازمان های مسئول، دارای تشکیلات گمرکی هستند. کلیه واحد های تجاری و افراد حقیقی که در محدوده منطقه ویژه پارس فعالیت میکنند از ابتدای ورود کالا تا فرآیندهای تولید و صدور کالا موظف هستند با این اداره هماهنگی لازم را به عمل آورند.
شما به طور ویژه درمدیریت امورگمرکی منطقه ویژه پارس چه خدماتی را ارئه می کنید؟
تحقق اهداف یک منطقه ویژه پویا از طریق گمرک محقق می شود. واحد امور گمرکی منطقه ویژه پارس خود را موظف میداند که از صادر کنندگان، وارد کنندگان و سرمایه گذاران حمایت و پشتیبانی کند. در این راستا در تمامی مبادی ورودی و خروجی منطقه ویژه پارس دروازه گمرکی وجود دارد و کلیه وارد کنندگان و صادرکنندگان موظف اند قبل از ورود و خروج کالا نسبت به اخذ مجوز از این مدیریت اقدام نمایند.
کلیه کالاها پس از ورود با کمترین تشریفات در اختیار صاحب کالا قرار میگیرد. با توجه به ماهیت منطقه قوانین گمرکی در این منطقه تابع قوانین مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است و از عوارض گمرکی و تشریفات معمول ترخیص کالا در سرزمین اصلی (کشوری ) معاف است.
آیا اجازه ورود هر نوع کالایی به منطقه وجود دارد؟
خیر. طبق قانون مناطق ویژه مسئولیت کالاهای گمرکی نشده در مناطق ویژه و آزاد، بر عهده گمرکات سازمان های متولی است. کارشناسان امور گمرکی باید تشخیص دهند که کالای مورد نظر در فرآیند پروژه های منطقه کاربردی باشد و در این صورت است که سازمان منطقه ویژه پارس با ورود کالا موافقت میکند.
ورود هر نوع کالایی که مورد نیاز پروژ ه های بالا دستی و پایین دستی منطقه مورد نیاز بوده به صورت مستقیم ویا غیر مستقیم با تشخیص این مدیریت و اعلام به گمرک جمهوری اسلامی امکان پذیر است.
فعالیت شاخص امور گمرکی در سال 93 را می توانید نام ببرید؟
مهمترین عاملی که در سالهای گذشته باعث گردیده بود که فعالیت های ورود کالا کند و با موانع مواجه باشد، تعداد زیاد دربهای پراکنده گمرکی در سطح منطقه بوده، که فرایند جابجایی و انتقال و ترخیص کالا را در سایت های پالایشگاهی و مجتمع های پتروشیمی و صنایع پایین دستی را هم از نظر زمانی و هم از نظر مالی با هزینه های مضاعفی مواجه می نمود. خیلی از مشکلات به خاطر تکمیل نبودن فنس منطقه ویژه و محصور نبودن آن بود. به دلیل اینکه مبادی گمرکی در منطقه به صورت جزیره ای بود و درب های گمرکی در مبادی ورودی پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی قرار داشت. با توجه به ماهیت فعالیت پالایشگاه ها و پتروشیمی ها، نیاز به تبادل کالا بین آنها امری اجتناب ناپذیر و ضروری بود. به همین دلیل و وجود تعداد زیاد دربهای گمرکی همیشه انتقال کالا از این شرکت ها فرآیند بسیار پیچیده ای را بوجود می آورد. همچنین برخی از واحد های تازه تاسیس درب گمرکی نداشتند که برای انجام امور گمرکی نیاز بود تا صاحبان صنایع برای ضمانت انتقال و استفاده از کالا ضمانت نامه های بانکی با مبالغ بالا را نزد گمرک به تضمین بسپارند.
سیاست جدید امور گمرکی بر برچیده شدن این درب ها بود و خوشبختانه با عنایت ویژه مدیر عامل محترم سازمان منطقه ویژه پارس وپیگیری های شبانه روزی این مدیریت و همکاری گمرک جمهوری اسلامی و حراست ارشد سازمان توانستیم تعداد درب های گمرکی در منطقه فاز یک و دو پتروشیمی را به دو درب کاهش دهیم. تا پیش از این اقدام، تعداد دربهای گمرکی منطقه یک پتروشیمی 20 درب و در فاز دو پتروشیمی که در حال ساخت بود نیاز به 16 درب جدید بود که ما توانستیم تمام این درب ها را به دو درب اصلی کاهش دهیم.
در قبل خدمات چه هزینه ای از وارد کنندگان و صادرکنندگان دریافت می کنید؟
هزینه هایی که ما در قالب خدمات گمرکی از شرکت ها دریافت می کنیم بر اساس تعرفه قانونی است و هزینه ای اضافی دریافت نمی کنیم. ما سعی میکنیم در تعیین تعرفه های گمرکی حداقل را ملاک قرار دهیم تا امکان رقابتی بودن تسهیلات سرمایه گذاری نسبت به سایر مناطق حفظ شود.
از طرفی ما در گمرک منطقه ویژه پارس توقف کالاهای گمرکی را از 3 ماه به شش ماه افزایش داده ایم تا حمایت بیشتری از شرکت ها به عمل بیاوریم.
سوالی که در اینجا مطرح مي شود این است که نقش گمرک ایران در منطقه چگونه است؟
خوشبختانه بین سازمان منطقه ویژه و گمرک جمهوری اسلامی مستقر در منطقه تعامل مثبت و سازنده ای برقرار است که بطور پیوسته توسط مدیر عامل محترم سازمان منطقه ویژه و مقام عالی وزارت مورد تقدیر و تشکر قرار گرفته است. به موجب ماده 8 مناطق ویژه مبادلات تجاری مناطق با خارج از کشور و با سایر مناطق ویژه و آزاد از شمول مقررات صادرا ت و واردات مستثنی بوده و طبق نظامات و رویه های خاص مناطق ویژه انجام می گیرد که این مدیریت متولی اجرای وظایف قانونی محوله در حوزه گمرک در مناطق ویژه است. بدیهی است هرگونه مبادله کالا با سرزمین کشوری و طبق هر رویه گمرکی مستلزم انجام تشریفات کامل به موجب قانون امورگمرکی و مقررات صادرات و وادردات است که متولی انجام آن موارد با گمرک جمهوری اسلامی مستقر در منطقه (گمرک منطقه ویژه ) است.
فعالیت های آینده مدیریت امور گمرکی در منطقه ویژه را چگونه ارزیابی می کنید؟
امیدواریم که در آینده نزدیک بتوانیم تعداد درب های ورودی و خروجی گمرکی در منطقه فازهای پالایشگاهی را همانند فازهای پتروشیمی به دو درب کاهش دهیم. مراحل اجرایی آغاز شده و درب های مورد نظر جانمایی، و انشالله تا پایان نیمه اول سال به بهره برداری خواهد رسید. این امر فعالیت امور گمرکی در منطقه را بسیار چابک خواهد کرد. از سوی دیگر به دنبال احداث بارانداز جدید، بزرگتر و سرپوشیده هستیم تا بتوانیم هر نوع کالایی اعم از حساس، قابل اشتعال ، شیمیایی ، صنعتی و غیره را با رعایت استانداردها نگهداری کنیم.