قطب صنعت لرستان روی خط «منطقه ویژه»

لینک کوتاه: freena.ir/detail/33578
ساعت 08:37 سه شنبه 13 مرداد 1394
منطقه ویژه اقتصادی بروجرد در نیمه دوم سال ۸۹ مجوز فعالیت خود را از مجلس شورای اسلامی گرفت، مجوزی که در طول سالهای گذشته زمینه عملیاتی شدن پیدا نکرد تا منطقه ویژه بروجرد عملا روی کاغذ باقی بماند.

این وضعیت در حالیست که تا کنون مشکلاتی بر سر راه تخصیص و تملک زمین منطقه ویژه اقتصادی وجود داشته تا احداث این منطقه با اما و اگرهایی مواجه شود.
شهرستان زرخیز بروجرد از برخی مشکلات و چالشهای اقتصادی از جمله نرخ بالای بیکاری رنج می برد، موضوعی که با توجه به قابلیت های موجود در این شهرستان با برنامه ریزی و سرمایه گذاری قابل رفع خواهد بود
بهره مندی از موقعیت مکانی و جغرافیایی ممتاز به عنوان گلوگاه شمال - جنوب کشور، وجود زیرساختهای مناسب و توان جذب سرریزهای اقتصادی شهرستانهای همجوار، وجود بازارهای مصرف برای فرآورده های کشاورزی و صنعتی تنها بخشی از قابلیتهای بروجرد در حوزه اقتصادی است؛ شهرستانی که به تنهایی نیمی از صنایع استان را در خود جای داده است.
با این تفاسیر همچنان این شهرستان زرخیز از برخی مشکلات و چالشهای اقتصادی از جمله نرخ بالای بیکاری رنج می برد، موضوعی که با توجه به قابلیت های موجود در این شهرستان با برنامه ریزی و سرمایه گذاری قابل رفع خواهد بود.
در این راستا پنج سال پیش بود که برخی از مسئولان این شهرستان از تصویب منطقه ویژه اقتصادی بروجرد در مجلس شورای اسلامی و در پی آن توافق نامه های فرمانداری ویژه بروجرد با سرمایه گذارهای داخلی و خارجی در این راستا خبر داده بودند.
این در حالیست که هنوز این منطقه راه اندازی نشده تا مردم بروجرد در انتظار برکات ناشی از راه اندازی این منطقه ویژه اقتصادی باقی بمانند.
طی سالجاری به دنبال پیگیری های صورت گرفته توسط مسئولان استانی و شهرستانی یک سرمایه گذار بخش خصوصی حاضر به سرمایه گذاری روی احداث منطقه ویژه اقتصادی بروجرد شد تا در جلسات مختلفی که در مرکز استان و فرمانداری بروجرد برگزار شد ابعاد اجرای این پروژه مهم بررسی شود.
سرمایه گذار در این جلسات طرح پیشنهادی خود را که یکی از گسترده ترین طرح ها برای مناطق ویزه اقتصادی محسوب می شود مطرح کرد، طرحی که لازمه آن تخصیص پنج هزار و ۷۰۰ مترمربع زمین و فرصت نزدیک به ۱۲ ساله برای تکمیل پروژه است.

برخی جزئیات طرح سرمایه گذار منطقه ویژه اقتصادی بروجرد
استاندار لرستان با اشاره به برگزاری جلساتی برای بررسی روند احداث منطقه ویژه اقتصادی بروجرد با حضور نماینده این شهرستان در مجلس شورای اسلامی گفت: در این جلسات کلیات طرح از سوی سرمایه گذار مطرح شد.
در طراحی منطقه ویژه اقتصادی بروجرد از سوی سرمایه گذار بحث فرودگاه، راه آهن، مجتمع های گلخانه ای و احداث صنایع مختلف در نظر گرفته شده است
هوشنگ بازوند با اشاره به طراحی این منطقه ویژه اقتصادی در وسعت پنج هزار و ۷۵۰ هکتار از سوی سرمایه گذار اظهار داشت: در طراحی منطقه ویژه اقتصادی بروجرد از سوی سرمایه گذار بحث فرودگاه، راه آهن، مجتمع های گلخانه ای و احداث صنایع مختلف در نظر گرفته شده است.
وی به برخی مطالب طرح مطالعاتی سرمایه گذار منطقه ویژه اقتصادی بروجرد اشاره کرد و گفت: سرمایه گذار این پروژه از از مجموع پنج هزار و ۷۵۰ هکتار پروژه هزار و ۲۰۰ هکتار یعنی حدود ۲۵ درصد را برای طرح های کشاورزی در نظر گرفته است.
بازوند با اشاره به اختصاص دو هزار و ۱۵۰ هکتار از این منطقه ویژه اقتصادی برای استقرار صنایع افزود: سرمایه گذار پروژه در طرح خود ۴۸ درصد وسعت منطقه ویژه اقتصادی را به احداث صنایع اختصاص داده است.
استاندار لرستان با اشاره به اختصاص ۳۶۰ هکتار از این منطقه برای احداث فرودگاه ادامه داد: احداث نیروگاه هزار مگاواتی بروجرد، احداث فضاهای دانشگاهی، توریستی و مسکونی از دیگر پیشنهادات سرمایه گذار پروژه منطقه ویژه اقتصادی بروجرد است.

بازوند با بیان اینکه ۴۵۴ هکتار یعنی معادل ۱۰ درصد پروژه به معابر و ۱۰ درصد نیز به فضای سبز اختصاص یافته است گفت: این پروژه قرار است در نزدیکی جاده بروجرد - ملایر و در سمت غرب این شهر عملیاتی شود.

وسعت مطرح شده برای احداث منطقه ویژه اقتصادی بروجرد رقم بزرگی است
وی با بیان اینکه پیشنهادات ارائه شده از سوی سرمایه گذار فعلا در قالب یک طرح کلی است تصریح کرد: در صورت تصویب این طرح در شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید جزئیات طرح و کاربری های آن در کارگروه امور زیربنایی و بعد شورای برنامه ریزی استان مطرح و به تصویب برسد.
استاندار لرستان با بیان اینکه وسعت مطرح شده برای احداث منطقه ویژه اقتصادی بروجرد رقم بزرگی است که سرمایه گذار باید در زمینه تملک اراضی مربوط به این پروژه برنامه های خود را ارائه دهد افزود: تملک وسعت نزدیک به پنج هزار و ۸۰۰ هکتاری مورد نظر سرمایه گذاری که بخش عمده آن مربوط به اراضی شخصی مردم است نیازمند منابع زیادی خواهد بود.
بازوند با بیان اینکه سرمایه گذار همچنین باید تعیین کند که آب این منطقه ویژه اقتصادی با این وسعت قرار است از کجا تامین شود افزود: علاوه بر اراضی دولتی، سه هزار هکتار از این محدوده در اختیار مردم است که سرمایه گذار باید برنامه زمان بندی خود را برای تملک این میزان اراضی ارائه دهد.
وی رقم اعلام شده از سوی سرمایه گذار پروژه برای احداث منطقه ویژه اقتصادی بروجرد را ۸۷۰ میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: به گفته سرمایه گذار قرار است که ۳۶۶ میلیارد تومان صرف احداث فرودگاه در این منطقه ویژه شود.

همکاری دستگاههای اجرایی لرستان برای صدور استعلام ها
استاندار لرستان در پاسخ به درخواست سرمایه گذار پروژه منطقه ویژه اقتصادی بروجرد برای تصویب کلیات طرح ارائه شده و صدور استعلام های لازم از سوی دستگاههای مرتبط گفت: در این راستا تاکنون بخش عمده ای از استعلام ها از سوی دستگاههای مختلف صادر شده است.
بازوند ادامه داد: مابقی دستگاههای مورد نظر نیز استعلام ها را به صورت مشروط به منظور ارائه جزئیات از سوی سرمایه گذار پروژه صادر کرده اند که مقرر شد یک جلسه با حضور دستگاههای مرتبط و سرمایه گذار پروژه تشکیل و مشکل این استعلام ها نیز حل و فصل شود.
وی گفت: دستگاههای اجرایی استان آمادگی همکاری برای احداث این منطقه ویژه اقتصادی را دارند ولی نیاز است برای این دستگاهها محرز شود که سرمایه گذار پروژه توان انجام این کار را دارد.
بازوند با اشاره به ارائه برنامه زمان بندی ۱۲ ساله از سوی سرمایه گذار برای اجرای کامل طرح پیشنهادی منطقه ویژه اقتصادی بروجرد عنوان کرد: مطابق این برنامه ارائه شده شروع برنامه های صنعتی پروژه از سال ۹۵ خواهد بود.
وی با بیان اینکه طرح پیشنهادی از سوی سرمایه گذار پروژه برای احداث منطقه ویژه اقتصادی بروجرد روی کاغذ طرح خوبی است مشروط به اینکه عملیاتی شود افزود: در صورتیکه سرمایه گذار پروژه قدم های مثبتی در این زمینه بردارد ما قول می دهیم که قدم های بزرگتری را برای اجرای پروژه برداریم.

ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در بروجرد از اهمیت بالایی برخودار است
علاالدین بروجردی نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی نیز در رابطه با ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در این شهرستان اظهار داشت: با توجه به اینکه این طرح از پشتوانه مصوبه مجلس و دولت برخوردار بوده اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
وی همچنین قرارگیری فرودگاه در قالب این منطقه ویژه را از دیگر دلایل اهمیت آن عنوان کرد و گفت: در جلسه ای که حدود دو ماه قبل در محل فرمانداری بروجرد با حضور استاندار تشکیل شد مدیریت ارشد استان اعلام کردند که مسئولیت اجرای این پروژه را شخصا به عهده می گیرند.
نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تیمی که به عنوان سرمایه گذار ورود پیدا کرده اند از توانمندی خوبی برخوردار هستند گفت: این منطقه ویژه در زمینی به مساحت پنج هزار و ۷۵۰ هکتار در شمال شهرستان بروجرد واقع شده است.

کشت محصولات گلخانه ای و کشاورزی در منطقه ویژه اقتصادی
بروجردی با بیان اینکه مقدار قابل توجهی از زمین های این پروژه به کشت گلخانه ای و تولیدات محصولات صادراتی کشاورزی اختصاص پیدا می کند.
وی با یادآوری اینکه امکانات دولت برای سرمایه گذاری در بخشهای مختلف محدود است عنوان کرد: بسیار مهم است که برای اجرای پروژه های مختلف از سرمایه های ملی و مردمی استفاده کنیم و این سیاست نظام است.
بروجردی با بیان اینکه منطقه ویژه اقتصادی بروجرد دارای ساختار کاملا قانونی بوده و تاکنون استاندار لرستان نیز جلسات متعددی برای رفع مشکل این منطقه برگزار کرده است افزود: این منطقه ویژه اقتصادی مصوبه مجلس داشته و توسط دولت و شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز تصویب شده است.
نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کار خوبی را مجموعه سرمایه گذاران این پروژه انجام داده اند ادامه داد: سرمایه گذاران منطقه ویژه اقتصادی بروجرد تابلوی روشنی را پیش روی مسئولان قرار داده و مطرح کردند که قرار است چه اتفاقی در این پروژه بیفتد.

صادرات محصولات بروجرد به کشورهای خارجی
فرماندار شهرستان بروجرد نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: منطقه ویژه اقتصادی این شهرستان شامل فرودگاه بین المللی بوده که اقدامات لازم برای اینکه مرز هوایی داشته و محصولات تولیدی این منطقه در بخش کشاورزی، صنعت و سایر خدمات به کشورهای خارجی صادر شودف صورت گرفته است.
پور قاسمیان ادامه داد: همچنین در قالب این طرح انبارهای گمرک نیز پیش بینی شده و محصولات مختلف در این انبارها چک می شود و به کشورهای خارجی صادر خواهد شد.
وی با بیان اینکه فرودگاه شهرستان بروجرد ظرف سه سال آینده به بهره برداری می رسد گفت: واحدهایی تولیدی که توان اجرا شدن سریع را داشته باشند کار را در منطقه ویژه اقتصادی این شهرستان آغاز خواهند کرد.

ایجاد ۱۴۰ هزار فرصت شغلی با ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در بروجرد
فرماندار بروجرد با بیان اینکه ایجاد این منطقه ویژه اقتصادی منجر به ایجاد فرصتهای شغلی فراوانی در شهرستان بروجرد خواهد شد گفت: در یک افق ۱۰ تا ۱۲ ساله واحدهای بزرگ تولیدی نیز در این منطقه ویژه اقتصادی استقرار خواهند یافت.
پور قاسمیان ابراز امیدواری کرد که با افتتاح واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ هزاران فرصت شغلی در منطقه ویژه اقتصادی بروجرد ایجاد خواهد شد.
بنابراین گزارش منطقه ویژه اقتصادی بروجرد در وسعت نزدیک به پنج هزار و ۸۰۰ هکتار یعنی به اندازه وسعت یک شهرک احداث می شود و برای ایجاد این منطقه نیاز به تملک بیش از سه هزار هکتار از اراضی کشاورزی و مسکونی منطقه است.
از وسعت این منطقه ۸۴۰ هکتار مربوط به اراضی دولتی، ۹۷۰ هکتار مربوط به اوقاف و سه هزار و ۸۹۰ هکتار مربوط به زمین های مردمی و اراضی کشاورزی است.
همچنین در جریان احداث این منطقه ویژه اقتصادی نزدیک به هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی مرغوب منطقه نیز باید از سوی سرمایه گذار تملک شود.
مطابق اظهار نظر سرمایه گذار پروژه با اجرای منطقه ویژه اقتصادی بروجرد برای تعداد زیادی شغل ایجاد خواهد شد به طوریکه با احداث هزار و ۲۰۰ هکتار طرح کشاورزی در این منطقه ویژه اقتصادی به تنهایی برای چهار هزار نفر به طور مستقیم اشتغال می شود.

منبع: مهر



آخرین اخبار

موانع و چالش‌های حوزه صنایع پیشرفته و دانش‌بنیان در مناطق آزاد بررسی شد
گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري