معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند از این منطقه و مرز شلمچه به عنوان بهترین راه دسترسی به بازار عراق نام برد.
محمدرضا معتمدی با اشاره به فاصله 20 کیلومتری ما تا بصره پایتخت عراق، اظهار کرد: با توجه به تحولات سیاسی رخ داده در منطقه، عراقیها نیز به لحاظ اعتقادی، اجتماعی و حتی سیاسی تمایل خاصی برای انجام مبادلات تجاری با ایران دارند و این تمایل در استانهای جنوبی عراق که اکثرا شیعه هستند مضاعفتر است.
وی افزود: زمان کنونی بهترین فرصت برای حضور ما در بازار عراق و با توجه به نیاز این کشور به کالاهای مختلف است، نباید در تقابل با تحولات منفعلانه برخورد کنیم چرا که عراقیها مجبور به یافتن جایگزین به جای ما میشوند.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند با بیان اینکه اقدامات بسیار خوبی در جهت پاسخگویی به رفع نیاز بازارهای عراق در دست انجام است، گفت: در زمان حاضر یکسری اقدامات در جهت کیفی سازی، استاندارد سازی، مناسب کردن بسته بندیها و رعایت مسائل بهداشتی بر روی کالاها در حال برنامه ریزی و انجام است.
معتمدی تصریح کرد: در جلساتی که با حضور معاون اول رئیس جمهور در سازمان توسعه تجارت داشتیم، وی بر عملکرد قویتر ما در این منطقه تاکید داشتند ضمن آنکه رئیس جمهور نیز نگاه ویژهای به شهرهای آبادان و خرمشهر دارند و توصیه وی نیز بر رشد و توسعه منطقه است.
به گفته وی، اقدامات عملی بسیار خوبی توسط سازمان توسعه تجارت و دبیرخانه شورای عالی هماهنگی مناطق آزاد کشور در حال شکل گیری است که خود نوید بخش آینده روشن منطقه آزاد اروند است.
اروند بزرگترین منطقه آزاد کشور به لحاظ جمعیتی
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه منطقه آزاد اروند یکی از مناطق آزاد جوان در میان سایر مناطق آزاد کشور و دارای ویژگیهای خاص اجتماعی، اقتصادی و موقعیت جغرافیایی است، افزود: واقع شدن شهرهای آبادان و خرمشهر با جمعیتی حدود 500 هزار نفر در منطقه آزاد اروند، این منطقه را به بزرگترین منطقه آزاد کشور به لحاظ جمعیتی تبدیل کرده است.
معتمدی، وسعت این منطقه را طبق آخرین مصوبه هیئت دولت 37 هزار هکتار عنوان کرد و افزود: منطقه آزاد اروند در حوزه جغرافیایی نیز در جنوب غرب کشور و شمال خلیج فارس واقع شده و دارای مرز مشترک با کشور عراق است، این منطقه دارای راههای ارتباطی متعددی اعم از ریلی، جادهای، هوایی و دریایی است که مجموع این زیرساختها در یک منطقه به نوبه خود در کشور کم نظیر و یا بینظیر است.
وی تصریح کرد: این زیر ساختها در کنار توانمندیهای بالفعل و بالقوه صنعتی و تجاری که به شکل تاریخی در شهرهای آبادان و خرمشهر وجود دارد سبب شده تا منطقه آزاد اروند یک موقعیت ویژهای به لحاظ تجاری داشته باشد، مشابه این منطقه که امکانات و ویژگیها را یک جا در خود دارد در هیچ جای کشور پیدا نمیشود.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند یادآور شد: وجود پالایشگاه، پتروشیمی، شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر، بنادر، گمرکات و سایر بخشهای تجاری و صنعتی موجود در منطقه آزاد اروند سبب شده تا دستمان برای ارائه خدمات به سرمایه گذاران داخلی و خارجی باز باشد و این سوای امکانات و زیرساختهایی است که ما در حال فراهم آوردن آنها در منطقه هستیم.
طراحی اقدامات زیربنایی در چشم انداز 20 ساله
معتمدی در ادامه گفت: در چشم اندازی که برای 10 تا 20 سال آینده منطقه آزاد اروند در نظر گرفته شده، انجام اقدامات زیربنایی ویژهای را در دست مطالعه، طراحی و اقدام داریم تا بر این اساس زمینه کار و فعالیت بهتر، بیشتر و آسانتر سرمایه گذاران مهیا شود.
وی با اشاره به وجود مرز و پایانه شلمچه در حوزه تجارت خارجی در منطقه آزاد اروند افزود: برای این پایانه مطالعات زیادی در جهت اجرای طرحهای توسعهای و اقدامات زیرساختی و با هدف روان سازی تجارت در دست انجام است.
معتمدی اظهار کرد: هم اکنون در حال بررسی نیازمندیهای زیرساختی و تامین امکانات و زیرساختهای مورد نیاز هستیم، بخشهایی از کار آغاز شده و با توجه به لزوم اجرای برخی کارهای عمرانی در این منطقه و سرعت بخشی به امور، اقدام به واگذاری کارها به بخش خصوصی کردهایم.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند تصریح کرد: به عنوان سازمان منطقه آزاد اروند باید زیرساختهای لازم همچون بارانداز، سولهها، دفاتر تجاری و سایر موارد را برای کار و سرمایه گذاری فراهم کنیم لذا برای تسریع در انجام امور بخش خصوصی را نیز وارد کار کردهایم.
وی یادآور شد: در زمان حاضر نیاز سنجیها و اولویت بندیها با هدف تخصصی کردن فعالیتهای تجاری در منطقه شلمچه همچون تخصصی کردن باراندازها، ایجاد سردخانه ها و انجام اقدامات بهداشتی برای استاندارد سازی کالاهای صادراتی در حال انجام است.
صادرات 1.01 میلیارد دلار کالا به عراق در سال گذشته
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند همچنین با اشاره به صادرات بیش از 1.01 میلیارد دلار کالا طی سال گذشته در حوزه تجارت خارجی (صادرات به عراق) این حجم از صادرات را چشمگیر خواند و گفت: امید میرود تا با فراهم سازی زیرساختهای مورد نیاز در منطقه شلمچه بتوانیم حجم صادرات به عراق را در سال جاری تا مرز 2 میلیارد دلار برسانیم.
معتمدی افزود: در زمان حاضر یکهزار و 400 نفر در شلمچه در بخشهای مختلف مشغول فعالیت هستند ضمن آنکه به طور متغیر بین یکهزار و 200 تا یکهزار و 400 نفر به طور روزانه در آنجا کار میکنند که این به لحاظ اشتغال زایی آمار قابل توجهی است.
تصویب واگذاری زمینهای تجاری به سرمایه گذاران
وی اضافه کرد: در جلسه اخیر هیئت مدیره سازمان همچنین موضوع واگذاری زمینهای تجاری به صورت فراخوان و مناقصه به سرمایه گذاران و با هدف توسعه سرمایه گذاریها پیش بینی، برنامه ریزی و مصوب شد.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند با بیان اینکه احداث بارانداز و سوله توسط بخش خصوصی، افزایش و بهبود کیفیت کار تجاری را در پی خواهد داشت، تصریح کرد: ایجاد زمینه اشتغال بیشتر، از دیگر مزایای این اقدامات است.
معتمدی با اشاره به اینکه چینیها یک بخش اصلی از فعالیتهای صنعتی و تجاری ما را در منطقه آزاد اروند تشکیل میدهند، یادآور شد: حدود چهار شرکت چینی در منطقه آزاد اروند سرمایه گذاری کرده که در کوتاهترین زمان ممکن پروژه های آنان به بهره برداری می رسد، اخیرا نیز یک تفاهمنامه همکاری با یک شرکت چینی در زمینه تولید قطعات و تجهیزات نفتی به ارزش 40 میلیون دلار را منعقد کردهایم که بر اساس مصوبه هیئت مدیره سازمان منطقه آزاد کار واگذاری زمین به آنها در دست انجام است.
حذف بروکراسی اداری در منطقه
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند در بخش دیگری از سخنان خود گفت: منطقه آزاد اروند، منطقهای جوان و متاثر از بروکراسی اداری است و این در حالیست که بروکراسی اداری مربوط به سرزمین اصلی است که در منطقه قالب شده است، تلاشمان این است که این بروکراسی اداری را به شکل کامل از منطقه برداریم.
معتمدی افزود: به طور معمول و به شکل سنتی یک سری مقابلهها یا مقاومتهایی هست که باید برای روان سازی امور جهت تسهیل در امر تجارت، این مقررات دست و پا گیر اداری حذف شوند، برای این منظور و در راستای تعامل با دستگاههای اجرایی و ایجاد زیرساختها، در درون سازمان موضوع حذف بروکراسیها و مقررات دست و پا گیر انجام شده است.
اجرای سیستم پنجره واحد
وی از اجرای سیستم «پنجره واحد» در سازمان منطقه آزاد اروند به عنوان یکی از اقدامات بسیار مناسب، فنی، مدرن و برگرفته از سیستمهای مقرراتی مناطق آزاد دنیا نام برد که در حال اجرای آن در منطقه به شکل تجهیز یک ساختمان وی. آی. پی هستند.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند خاطرنشان کرد: با انجام این کار یک سرمایه گذار از لحظهای که وارد سازمان میشود تا زمانی که مجوزهایش را دریافت میکند با هیچ فردی مواجهه ندارد و فقط از یک پنجره که در آن ساختمان است مدارک و اقساط را تحویل میدهد.
معتمدی تصریح کرد: روند کار سرمایه گذار در بخشهای حقوقی، عمرانی، ثبت شرکتها، سرمایه گذاری و بازرگانی از طریق پیامک برای وی ارسال میشود تا به این روش سرمایه گذار کمترین دغدغه را داشته باشد، ساختار مدیریت اداری این کار آنلاین است و ضمن پیگیری آسان کارها توسط سرمایه گذار، مدیر واحد مربوطه بر حسن اجرای کار نیز نظارت مستقیم دارد.
وی یادآور شد: سیستم پنجره واحد در منطقه آزاد اروند شاید یکی از بهترین و نخستین سیستمها در سطح کشور باشد که در اینجا اجرا میشود، فرد سرمایه گذار میتواند ظرف مدت 48 ساعت مجوزهای لازم خود را با این روش دریافت کند.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند همچنین با بیان اینکه ثبت شرکتها در حوزه مدیریت امور قراردادها است نه معاونت اقتصادی گفت: به دنبال تجمیع تمام این بخشها در سازمان و در قالب یک پنجره واحد هستیم تا امکانات و خدمات بهتری ارائه شود.
صادرات، محور اصلی کار در مناطق آزاد
به گفته معتمدی، ترکان رئیس شورای عالی مناطق آزاد کشور از مناطق خواسته است تا به جای واردات محور بودن صادرات محور باشند و در انتقال فناوری به داخل کشور و صادرات از مناطق آزاد به خارج از کشور بکوشند.
وی با اشاره به اینکه هدف ما حرکت در جهت صادرات محوریست، افزود: از آنجایی که بازار عراق یک بازار بکر و تقریبا دست نخورده است لذا همه کشورها در تلاش برای ورود به این بازار هستند.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند افزود: عراقیها تمایل چندانی به ورود کالاهای عربستانی به کشورشان ندارند، بخش کمی از مبادلات کالا به این کشوراز طریق کویت انجام میشود، موضوع بازار در کردستان عراق با ترکیه موضوعی جداگانه است، اما مرکز و جنوب عراق بیشتر مد نظر ما برای صادرات کالاهایمان است.
معتمدی تصریح کرد: در زمان حاضر محصولات کشاورزی، مواد معدنی و صنعتی تولید شده در منطقه آزاد اروند به عراق ارسال میشود اما دستیابی به بازارهای حوزه قفقاز، آسیای میانه، حوزه خلیج فارس، و سایر کشورها و حتی بازارهای شمال کشورمان نیز مد نظر ما قرار دارد.
وی یادآور شد: منطقه آزاد اروند به دلیل واقع شدن در کریدور شمال به جنوب برای صادرات کالا به کشورهای آسیای میانه و قفقاز یکی از مکانهای مناسبی است که میتوان بر روی آن سرمایه گذاری کرد، این منطقه در ابتدای خط آهن شمال کشور (تبریز و اراک) قرار دارد و از همین رو بسیاری از کشورها بارهایشان را به این منطقه میآورند و از اینجا ترانزیت میکنند.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند موقعیت ژئوپولوتیکی این منطقه را کم نظیر خواند و گفت: تصاحب این بازارها بستگی به میزان تلاش ما دارد، بازاریابی مناسب و امکان سنجی صادرات از جمله کارهای قابل مطالعه و اقدام است، باید یک کار حرفهای را در عراق انجام دهیم، دسترسی صرف به بازار کافی نیست ماندگاری مهم است، لذا باید صادرات کالاهای با کیفیت، با قیمت مناسب و سایر سرویسها مدنظر قرار گیرد.
وجود 8 هزار و 600 هکتار سایت صنعتی در منطقه آزاد اروند
معتمدی با بیان اینکه از بازارهای شمال کشور و حوزه خلیج فارس نیز غافل نبوده و در حال برنامهریزی بر روی این موارد نیز هستیم، افزود: در منطقه آزاد اروند حدود 8 هزار و 600 هکتار سایت صنعتی شامل سایت صنعتی خرمشهر و شهرکهای صنعتی یک و دو آبادان وجود دارد که جزء ظرفیتهای بالقوه و کم نظیر منطقه به شمار میرود.
وی اضافه کرد: در سایت صنعتی ما نیروگاههای حرارتی و سیستم تهویه وجود دارد که بیش از 90 درصد از نیروی برقابی کشور را تامین میکند، دسترسی به خوراک گاز، رودخانه آب شیرین و جادهها از دیگر مزایای این منطقه است.
ارائه پیشنهاد احداث خط آهن از بندر ماهشهر به شلمچه
معتمدی در بخش دیگری از سخنان خود از ارائه پیشنهاد احداث یک خط آهن از بندر ماهشهر به شلمچه خبر داد و تصریح کرد: این مورد جزو پروژههای اولویت دار ما نیز محسوب میشود، با توجه به محدودیت رودخانه اروند رود برای ورود کشتیها با تناژ بالا میتوان کالاها را به بندر امام منتقل و از آنجا از طریق خط آهن به خرمشهر و مرز شلمچه انتقال و از آنجا به عراق صادر کرد، ضمن آنکه بسیاری از کالاها را از همین طریق و به شکل معکوس میتوان منتقل و به سایر کشورها صادر کرد.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند، یکی از محورهای اصلی توسعه صنعتی و تجاری منطقه آزاد اروند را سایت و شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر عنوان کرد و یادآور شد: سرمایه گذاریهای بسیار خوب و بزرگی در این بخشها صورت گرفته به طور مثال در سایت صنعتی خرمشهر در سال گذشته دو کارخانه فولاد سازی بزرگ را در قالب مجتمع بزرگ فولاد کشور در این سایت کلنگ زنی کردیم.
وی ادامه داد: همچنین قطعه زمینی به مساحت 216 هکتار را تحت عنوان شرکت فولاد کاوه اروند به بنیاد مستضعفان واگذار کردیم که ظرفیت بالایی در تولید انواع نبشی و قطعات فولادی دارد، زمینی را نیز به مساحت 238 هکتار به شرکت فولاد جهان آرا تحویل دادهایم.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند از مذاکره این سازمان با یک سرمایه گذار خارجی از کشورهای حوزه خلیج فارس (فعال در زمینه تولید فولاد) خبر داد و گفت: در حوزه صنایع سنگین و متوسط نیز سرمایه گذاریهای خوبی انجام شده و در حال گسترش این اقدامات هستیم.
راه اندازی شهرک صنعتی ویژه خارجیها
معتمدی با اشاره به مذاکره با برخی از کشورها مانند چین برای انتقال صنعت و فناوری در داخل شهرکهای صنعتی واقع در منطقه آزاد اروند افزود: در زمان حاضر با یک شرکت بزرگ چینی برای امکان سنجی برای راه اندازی یک شهرک صنعتی ویژه خارجی ها وارد مذاکره شده و آنان نیز در حال انجام مطالعات طرح مذکور هستند.
به گفته وی، در این شهرک احداث 100 تا 200 کارخانه پیش بینی شده است.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد اروند در پایان بیان کرد: برخی از کشورها از جمله چین تمایل دارد تا با سرمایه گذاری در برخی از کشورها از جمله ایران و به خصوص منطقه آزاد اروند ضمن دسترسی بهتر، سهلتر به بازارهای هدف و صرف هزینه کمتر محصولاتشان را به سایر کشورها صادر کنند.
منبع: فارس/خوزستان