قرارداد اجرای فاز نخست طرح ۱/۶ میلیون تنی آهناسفنجی مجتمع فولاد مکران (منطقه آزاد چابهار) با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت در محل این وزارتخانه به امضای مجری و کارفرمای طرح رسید.
سند توانمندی ایران
وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه مراسم امضای قرارداد اجرای طرح ۶/۱ میلیون تنی آهن اسفنجی مجتمع فولاد مکران با بیان اینکه پروژه فولاد مکران یکی از دو پروژه مصوب سفر استانی رییسجمهوری به استان سیستانوبلوچستان بود، گفت: از دستاندرکاران و سرمایهگذارانی که توانستند این پروژه را به مرحله انعقاد قرارداد برسانند، تشکر میکنم و امیدوارم این طرح ۶ ماه زودتر از زمان مقرر به بهرهبرداری برسد.محمدرضا نعمتزاده با اشاره به اینکه اجرا و احداث مجتمع فولاد مکران بهوسیله نیروهای داخلی میتواند به عنوان سند توانمندی ایران به کشورهای جهان معرفی شود، افزود: طرح مجتمع فولاد مکران یککار بزرگ محسوب میشود و میتوان آن را به عنوان سند توانمندی ایران به کشورهای جهان ارائه داد.وی در مراسم امضای قرارداد فولاد مکران در محل این وزارتخانه، اظهار کرد: طرحهای فولادی در گذشته در دورههای ۹ تا ۱۰ ساله در کشور اجرا شده، اما انتظار میرود این طرح که یک سال مطالعات آن به طور انجامیده در مدت ۲۴ ماه و ۶ ماه زودتر تکمیل شده و به بهرهبرداری برسد.
وی یادآور شد: قرار است خوراک مورد نیاز این مجتمع از محل کارهای اکتشافی که در استان سیستانوبلوچستان انجام میشود، تامین شده و چنانچه کمبودی وجود داشت از داخل یا خارج فراهم شود.
نعمتزاده افزود: ظرفیت مجتمع فولاد مکران ۳/۲میلیون تن پیشبینی شده و قرار است در دو مرحله ۱/۶ میلیون تنی به اجرا گذاشته شود.
وی اظهار امیدواری کرد کلید خط دوم این مجتمع نیز زده شود تا نقش تاثیرگذار فعالیت خود را نشان دهد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت سهم دولت در این طرح را ۱۹/۵ درصد عنوان کرد و گفت: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز آمادگی دارد سهم خود را به بخش خصوصی واگذار کند. سرمایهگذاران این طرح، گروه مالی ملت، سرمایهگذاری توسعه صنایع معدنی امید، سازمان ایمیدرو و منطقه آزاد چابهار معرفی شدند.
نعمتزاده تاکید کرد: چنانچه مجری طرح در هنگام اجرا به زمانبندی و کیفیت توجه لازم را داشته باشد، این طرح میتواند به عنوان الگو به هر نقطه از جهان معرفی شده و زمینه بازاریابی مناسبی را فراهم کند.
وی اظهار امیدواری کرد: دسترسی به آبهای آزاد، راههای اصلی و خط پروازی به منزله ابزارهایی برای شتاب بخشیدن به روند اجرای این طرح مورد توجه قرار گیرد.
نعمتزاده گفت: سرمایهگذاری ارزی و ریالی این طرح ۱۳۰ میلیون یورو است و انتظار میرود منطقه آزاد چابهار به اجرای این طرح کمک کند، آنگونه که ایمیدرو مصمم به پیشرفت کار است.
نعمتزاده با بیان اینکه در سفر استانی رییسجمهوری همچنین مقرر شد یک پروژه طرح اکتشافی گسترده در کل مرزهای شرقی کشور از خراسان شمالی تا سیستانوبلوچستان و ساحل اجرا شود که اقدامات اولیه آن شروع شده و قرار بر این است که ادامه یابد.
قیمت سوخت فولاد و سیمان تغییر نکرده است
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین در حاشیه این مراسم گفت: قیمت حاملهای انرژی برای واحدهای صنعتی تغییر نکرده، بنابراین افزایش قیمت برای هیچیک از محصولات ازجمله فولاد، سیمان و... پذیرفته نیست.
محمدرضا نعمتزاده با بیان اینکه تغییری مختصر در زمینه سوخت خانگی بوده تا بتوان از این طریق به صرفهجویی در مصرف کمک کنیم، اظهار کرد: تغییر قیمت سوخت هیچگونه آسیبی به صنعت وارد نمیکند.
وی با بیان اینکه نفت سفید در صنعت مورد استفاده قرار نمیگیرد، اظهار کرد: حدود ۵۰ درصد مصرف نفت گاز کشور در حوزه حملونقل بوده که درحالحاضر قیمت در این زمینه متعادل شده است.
نعمتزاده درباره گازوییل نیز گفت: در این حوزه نهتنها افزایش قیمت نداشتیم بلکه با توجه به اینکه در برخی موارد نرخ گازوییل لیتری ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان بوده، اکنون این قیمت به ۳۰۰ تومان رسیده که این امر نشاندهنده کاهش قیمت گازوییل است.وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره هزینه تمامشده سیمان نیز اظهار کرد: قیمت سوخت در کارخانههای سیمان و فولاد مانند سال گذشته است بنابراین هیچگونه درخواستی مبنیبر افزایش قیمت پذیرفته نیست.
وی گفت: تمام کارخانههای تولید فولاد و سیمان از گاز استفاده کرده و تنها دو کارخانه سیمان در استان سیستانوبلوچستان از نفت کوره و نفت گاز استفاده میکنند.
نعمتزاده ادامه داد: به دلیل اینکه این منطقه گازکشی نشده، سوخت مصرفی آنها متفاوت است اما طبق مصوبه دولت در سالهای گذشته و امسال هزینههای آنها برمبنای نرخ گاز محاسبه میشود؛ بنابراین این دو کارخانه مانند کارخانههای دیگر از یارانه سوخت استفاده میکنند و هیچ بهانهای برای افزایش قیمت محصول نهایی آنها نیز وجود ندارد.
کرباسیان: رقابت ۴ شرکت خارجی و ایرانی تنگاتنگ بود
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این نشست با بیان اینکه فولاد مکران در بهترین منطقه جغرافیایی قرار گرفته، گفت: با توجه به سیاستهای وزارتخانه و الزامی که برای رسیدن به اهداف برنامه ۱۴۰۴ و تولید ۵۵ میلیون تن فولاد وجود دارد به دنبال توسعه و اجرای طرحهای توسعهای فولاد هستیم از جمله فولاد مکران واقع در منطقه آزاد چابهار که در بهترین نقطه از نظر دسترسی به آب و انرژی و زیرساختهای حملونقل قرار گرفته است.کرباسیان افزود: این طرح که در قالب پروژههای جدید ایمیدرو درپی تصمیمات سفر رییسجمهوری به استان سیستانوبلوچستان در سال ۱۳۹۳ تعریف شده، با سرمایهگذاری کنسرسیومی از شرکتهای بخش خصوصی، سازمان منطقه آزاد چابهار و ایمیدرو احداث میشود و مجموعهای از کارخانههای تولید گندله سنگآهن، احیای مستقیم، فولادسازی، نورد گرم و نورد مقاطع فولادی را در برمیگیرد.معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: نزدیکی به بازارهای هدف، دسترسی به بنادر آزاد دریای عمان و وجود منابع آب از مهمترین مزیتهای این منطقه برای ساخت مجتمعهای فولادی به شمار میآید.به گفته وی اجرای این طرح در زمینه سیاستهای جدید ایمیدرو محسوب میشود که راهاندازی طرحهای فولادی مستلزم وجود آب و امکانات حملونقل دریایی برای ورود و خروج مواد اولیه و ساخته شده با هدف کاهش قیمت تمامشده و تولیدات رقابتی است. علاوهبر این دسترسی به معادن سنگآهن در استان سیستانوبلوچستان و کشورهای همسایه و همچنین وجود بازار مصرف در کشورهای مجاور از دلایل اصلی ایجاد مجتمع فولاد در چابهار است.رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ادامه داد: نکته مهم در برگزاری مناقصه پروژه فولاد مکران این است که برای اجرای این پروژه بین ۴ شرکت ایتالیایی، آلمانی و دو شرکت ایرانی رقابت سنگینی وجود داشت که شرکت ایرانی «ایریتک» برنده مناقصه شد. این شرکت که قدیمی است بعد از اینکه دوباره به ایمیدرو بازگشت جان گرفت چراکه از نیروهای پرتوان و کاربلد سود جست و اطمینان داریم به عنوان یک شرکت مهندسی میتواند آبروی ما را حفظ کند.
وی با اشاره به اینکه ایمیدرو در پروژه فولادسازی مکران سهم ۱۹/۵ درصدی خود را حاضر است به بخش خصوصی فعال و علاقهمند تفویض کند، گفت: گروه مالی ملت و گروه سرمایهگذاری توسعه صنایع معدنی امید نیز در صورت حضور بخش خصوصی فعال آمادگی واگذاری سهم خود را دارند.
۱۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری اولیه
در مراسم امضای این قرارداد مدیرعامل فولاد مکران با اشاره به اینکه این طرح با سرمایهگذاری اولیه ۱۰ میلیارد تومان به ثبت رسید، گفت: گروه مالی ملت با ۳۰/۵ درصد، گروه سرمایهگذاری توسعه صنایع معدنی امید با ۳۰/۵ درصد و سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی ایمیدرو و منطقه آزاد چابهار با ۱۹/۵ درصد در این طرح سرمایهگذاری میکنند.ثابت افزود: شرکت فولاد تکنیک به عنوان مشاور پروژه در یک فرآیند انتخاب شده و توجیه اقتصادی طرح را مورد بررسی قرار داد و بعد از تایید این شرکت اقدامات تملک ۳۰۰ هزار هکتار از شرکت منطقه آزاد چابهار دریافت شد. عملیات توپوگرافی و ژئوتکنیک آن انجام و به موازات این اقدامات، عملیات انتخاب پیمانکار و برگزاری مناقصه با تهیه اسناد مناقصه از سوی شرکت مشاور آغاز شد. وی ادامه داد: ۴ شرکت «دانیلی کیسون»، «امامای»، «امامتیای» و شرکت «ایریتک» و دو شرکت دیگر کانادایی که در هنگام برگزاری مناقصه انصراف دادند، حضور داشتند که در نهایت شرکت ایریتک که یکی از معتبرترین شرکتهای ایرانی است و سابقه طولانی در ساخت و احداث کارخانههای فولاد دارد، برنده مناقصه شد.
منبع: گسترش صمت