در اجلاس خزر چه گذشت

لینک کوتاه: freena.ir/detail/32391
ساعت 12:47 يکشنبه 13 ارديبهشت 1394
پانزدهمین اجلاس شورای بین‌المللی همکاری‌های تجاری اتاق‌های بازرگانی و صنعت کشورهای منطقه دریای خزر در منطقه آزاد انزلی روزهای 9 و 10 اردیبهشت ماه برگزار شد.

در این اجلاس که رؤسای اتاق‌های بازرگانی و جمعی از مسئولان و فعالان اقتصادی کشورهای روسیه، قزاقستان، ترکمنستان، آذربایجان، ایران و تاجیکستان به عنوان ناظر مدعو حضور داشتند امید می‌رود با توجه به موفقیت‌هایی که دولت تدبیر و امید از زمان روی کار آمدن خود در گسترش همکاری با سایر کشورها به دست آورده است، پس از اتمام این اجلاس نیز شاهد گسترش همکاری‌های اقتصادی چشمگیر کشور جمهوری اسلامی ایران با کشورهای حاشیه خزر باشیم. به دلیل نزدیک بودن استان گیلان با کشورهای حاشیه خزر یکی از موفقیت‌های این اجلاس می‌تواند رونق کسب و کار و تجارت در استان و کشور باشد.

محمدعلی نجفی استاندار گیلان در حاشیه این اجلاس گفت: قطعاً برگزاری این اجلاس در بهبود و توسعه روابط اقتصادی و فضای کسب و کار بسیار موثر خواهد بود.
وی در این اجلاس افزایش تبادلات خارجی را نیازمند همگرایی منطقه‌ای دانست و پیشنهاد داد منطقه آزاد ساحلی دریای خزر تشکیل شود.
استاندار با بیان اینکه 20 سال قبل شاهد حضور یک هیئت گیلانی در آستراخان روسیه به نیابت از ایران و دولت و بخش‌های اقتصادی بودیم، گفت: گیلان به عنوان استان معین تاکنون قدم‌های خوبی در این زمینه برداشته است.
وی بر ضرورت بررسی موانع همکاری‌های بیشتر کشورهای حاشیه دریای خزر تأکید کرد و افزود: گیلان آمادگی دارد در راستای رسالتی که دولت، اتاق بازرگانی و سیاست‌های خارجی تبیین می‌کنند با محوریت منطقه آزاد تجاری، صنعتی بندرانزلی در این زمینه اقدام کند.

فرصتی استثنایی برای استان‌ها و شهرهای حاشیه خزر پیش آمده است
استاندار گیلان با اشاره به فرصت بسیار استثنایی پیش آمده برای استان‌ها و شهرهای حاشیه دریای خزر، گفت: از ظرفیت و توانمندی‌های موجود در این منطقه باید در راستای توسعه روابط متقابل، کسب درآمد و توسعه سرمایه‌گذاری‌های مولد بهره گرفت.
وی خواستار تشکیل یک سازمان بین‌المللی منطقه آزاد با حضور کشورهای منطقه حاشیه دریای خزر شد و افزود: با توجه به اهمیت رویکرد نگرش یکپارچه به توسعه، تشکیل این سازمان و تهیه سند مدیریت توسعه یکپارچه منطقه با تأکید بر نواحی بندری مشرف به خزر ضروری به نظر می‌رسد.
وی ادامه داد: در کشورهای حاشیه دریای خزر، مولفه‌های همکاری اقتصادی فراوانی از جمله در زمینه نفت و گاز وجود دارد که گسترش این همکاری‌ها به نفع همه کشورهای حاشیه این دریاست.
نماینده عالی دولت در گیلان با اشاره به اینکه ایران با 980 کیلومتر ساحل استراتژیک و قرار داشتن در مسیر انتقال 75 درصدی مخازن نفت و گاز جهان کوتاه‌ترین مسیر را در انتقال نفت و گاز دارد، گفت: در راستای تسهیل در حمل و صادرات نفت و گاز خزر این ظرفیت که سوخت این دریا از شمال ایران وارد خط لوله شود و در خلیج فارس تحویل مشتریان شود وجود دارد.

بندرانزلی از مهمترین بنادر فعال دریای خزر
استاندار، بندرانزلی را مهمترین بندر فعال دریای خزر در سواحل ایران دانست و افزود: شرایط مساعد آب و هوایی، ارزانی نرخ حمل و نقل و کوتاه بودن مسیر کشتیرانی از فرصت‌های بنادر دریای خزر به منظور جابجایی کالاها به اروپا در مقایسه با مسیر خلیج فارس است.
نجفی با اشاه به پتانسیل‌های موجود در منطقه آزاد انزلی خاطرنشان کرد: این منطقه حلقه اتصال اقتصاد ملی به تجارت جهانی است و پس از اتمام پروژه‌های زیرساختی شاهد دوران طلایی در صنعت،‌ تجارت و گردشگری گیلان و حاشیه دریای خزر خواهیم بود.
در ادامه این اجلاس تفاهم‌نامه‌ای به امضاء وحید احمدی -معاون پژوهشی و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران رسید.
احمدی معاون وزیر علوم در حاشیه امضاء این تفاهم‌نامه گفت: این تفاهم‌نامه در راستای اجرای تدابیر و منویات مقام معظم رهبری مبنی بر توسعه فناوری و تجاری‌سازی آن و در جهت بهره‌مندی مستمر و نهادمند از خرد جمعی و ظرفیت دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد منعقد شد.

تفاهم‌نامه‌ای برای تجاری‌سازی دستاوردهای فناوری محققان و فناوران مراکز دانشگاهی
وحید احمدی خاطرنشان کرد: این تفاهم‎نامه با تأکید بر تجاری‌سازی دستاوردهای فناوری محققان و فناوران مراکز دانشگاهی، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری تدوین شده است.
وی افزود: این تفاهم‌نامه با نگاه ایجاد شبکه ارتباطی و همکاری پویا بین بخش‌های تولیدی، صنعت، معدن و کشاورزی در اتاق بازرگانی و مراکز پژوهشی و فناوری تابعه وزارت علوم، در راستای پاسخگویی به نیازهای تحقیقاتی و فناوری و معرفی یافته‌های نوین آماده تجاری‌سازی و نیازمند به سرمایه‌گذاری اجرا می‌شود.
رضا مسرور مدیرعامل منطقه آزاد انزلی نیز در حاشیه این اجلاس گفت: ایجاد نهضت بهره‌گیری از کریدور شمال جنوب، برای همه کشورهای حاشیه خزر درآمد خوبی را به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به کاهش فاصله، زمان و هزینه استفاده از این کریدور اظهار کرد: تجار باید از این قابلیت به نحو احسن استفاده کنند.

پیشنهاد کریدور چین - قزاقستان- ایران
مسرور با بیان اینکه ما اخیرا کریدور چین - قزاقستان- ایران را پیشنهاد دادیم که می‌تواند مسیری مقرون به صرفه برای حمل و نقل باشد و تصریح کرد: ما در مزیت منطقه‌ای قرار داریم و باید از این مزیت استفاده کنیم.
وی افزود: انزلی می‌تواند مرکز داد و ستد کالاهای راهبردی باشد و کشورهای همسایه نیز می‌توانند از این مزیت استفاده کنند.
وی با اشاره به وجود بورس کالا در منطقه آزاد انزلی گفت: طی چند ماه اخیر حدود 200 هزار تن در این بورس خرید و فروش انجام شده است.

از 10 درصد ظرفیت‌های کشورهای حاشیه دریای خزر استفاده می‌شود
رجب صفر اف -رئیس کمیسیون ایران در اتاق بازرگانی مسکو- هم در این اجلاس با اشاره به اینکه هم‌اکنون از 10 درصد ظرفیت‌های کشورهای حاشیه دریای خزر استفاده می‌شود، اضافه کرد: امیدواریم این اجلاس بتواند ساز و کاری را در چارچوب استانداردهای بین‌المللی و بازریابی در این منطقه فراهم کند.
وی با تاکید بر لزوم تشکیل هیأتی برای پیگیری برنامه‌ها و نتایج پانزدهمین اجلاس اتاق‌های بازرگانی کشورهای حاشیه خزر افزود: نیاز به همکاری‌های بیشتر بین ایران و روسیه احساس می‌شود و ایران در شرایط کنونی و با توجه به برخی تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، باید ورود به بازار روسیه را با جدیت پیگیری کند.
محسن پاک‌آئین سفیر جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان نیز به عنوان یکی از سخنرانان این اجلاس گفت: زمینه همکاری در بخش‌های تجارت، ترانزیت و انرژی بین کشورهای حاشیه دریای خزر وجود دارد و در آینده نزدیک، تحولات خوبی را در بخش انرژی شاهد خواهیم بود.

مذاکره برای توسعه همکاری بانک توسعه اسلامی و سازمان اقتصادی اکو
وی ادامه داد: در حال حاضر بهترین ارتباط را با کشورهای حاشیه دریای خزر داریم و در حال مذاکره برای توسعه همکاری‌ها با بانک توسعه اسلامی و سازمان اقتصادی اکو هستیم.
پاک‌آئین خاطرنشان کرد: اتصال شبکه ریلی این منطقه، نقش موثری در افزایش مبادلات دارد و در یک سال گذشته، رؤسای جمهوری دو کشور ایران و آذربایجان، دیدارهای متعددی داشته و اسناد مهمی را امضا کرده‌اند.
وی ادامه داد: همچنین طی این مدت، بازرگانان و بخش خصوصی اتاق‌های ایران، تبریز، اردبیل و گیلان به جمهوری آذربایجان سفر کرده‌اند و پروازهایی از شهرهای ایران به باکو برقرار است.

کشورهای حاشیه خزر باید نیازهایشان را از کشورهای همسایه تامین کنند
عسگراولادی -رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه دریای خزر در این اجلاس گفت: همه کشورهای حاشیه خزر باید نخست از کشورهای همسایه نیازهایشان را تامین کنند.
وی صدور روادیدهای طولانی مدت برای بازرگانان ایرانی و برقراری پرواز مستقیم از ایران به روسیه را از مهمترین اقدامات برای توسعه روابط دو کشور ایران و روسیه عنوان کرد.
وی با تاکید بر ضرورت افزایش میزان مبادلات تجاری این دو کشور گفت: باید میزان صادرات‌مان را از 400 میلیون دلار فعلی، به چهار میلیارد دلار برسانیم.




شناسه خبری: 32391

آخرین اخبار

موانع و چالش‌های حوزه صنایع پیشرفته و دانش‌بنیان در مناطق آزاد بررسی شد
گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري