مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: امسال با همکاری منطقه آزاد چابهار، نمایشگاه صنایع دستی و سوغات در سطح ملی و بینالمللی بهمن ماه در چابهار برگزار میشود.
ملک محمد سنجرانی در دیدار با استاندار سیستان و بلوچستان به ارائه گزارشی از وضعیت این ادارهکل پرداخت و اظهار کرد: استان سیستان و بلوچستان بیش از 11 درصد وسعت کل کشور را دارا بوده و پهناورترین استان کشور است که به اندازه پنج استان کشور، وسعت دارد و به همین میزان هم از مواهب فرهنگی و تاریخی منحصر به فردی برخوردار است.
وی افزود: ما از تفاوتهای گردشگری ویژهای در مقایسه با سایر استانها برخورداریم، از جمله تفاوت گردشگری ساحل دریا که در هیچ جای کشور وجود ندارد علاوه بر این کوههای مریخی (مینیاتوری) را داریم که بینظیر هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان بیان کرد: وجود میوههای گرمسیری متفاوت را در سطح استان داریم از جمله خربزه درختی، موز، انبه و بیش از 60 نوع خرما داشته که به عنوان جاذبه گردشگری استان به شمار میروند.
سنجرانی به دیگر جاذبههای گردشگری استان اشاره کرد و گفت: تفاوت آب و هوایی را در استان داریم به طوری که اکنون در شمال استان هوای سرد را شاهدیم در حالی که در جنوب استان و دریای عمان، هوای بسیار زیبا و مطبوعی را داشته و بیشتر میوه استان و کشور از جنوب استان تأمین میشود.
وی به تفاوتهای گردشگری آثار تاریخی استان اشاره و افزود: هم در تعداد و هم در نوع، بیش از 3 هزار اثر تاریخی در سطح استان شناسایی شدهاند و بیش از یکهزار و 650 اثر به ثبت ملی رسیده است و این ظرفیت برای افزایش 10 هزار اثر را هم دارد.
** شهر سوخته آزمایشگاه روباز باستانشناسی نام گرفته است
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان اضافه کرد: نخبه فرهنگی و تاریخی بینظیری را در سطح کشور، جهان و استان داریم که میتوان به شهر سوخته با قدمت 5 هزار و 300 ساله اشاره کرد که به آزمایشگاه روباز باستانشناسی نام گرفته است و تاکنون چهار درصد کاوش در آن انجام شده و اشیاء نخبه جهان از همین چهار درصد کاوش است.
سنجرانی عنوان کرد: از دیگر موارد کشف شده در کاوشهای شهر سوخته میتوان به نخستین تصویر انیمیشن دنیا، نخستین لولهکشی فاضلاب شهری دنیا، نخستین جراحی جمجمه، نخستین چشم مصنوعی دنیا اشاره کرد که در معرض دید و نمایش گردشگران گذاشته شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه امسال به عنوان تنها نامزد ثبت جهانی ایران در یونسکو مطرح و دفاع خوبی صورت پذیرفت که امید میرود نتیجه خوب و مثبتی را نیز در پی داشته باشد.
**60 نوع صنایع دستی در سیستان و بلوچستان وجود دارد
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان گفت: همچنین تفاوت گردشگری حیات وحش را در استان داشته، آخرین زیستگاه تمساح پوزه کوتاه (گاندو) در رودخانه سرباز در این استان وجود دارد، تفاوتهای گردشگری در گونههای مختلف گیاهی و دارویی و صنایع دستی را داریم به طوری که از 275 نوع صنایع دستی موجود در کشور، 60 نوع مربوط به سیستان و بلوچستان است.
سنجرانی افزود: از 2 میلیون نفری که به طور مستقیم از طریق صنایع دستی در کشور و 7 میلیون به طور غیر مستقیم در سطح کشور مشغول فعالیت هستند، سهم استان سیستان و بلوچستان به صورت مستقیم بیش از 200 هزار نفر و به صورت غیر مستقیم 400 هزار نفر است که در این زمینه امرار معاش میکنند.
وی بیان کرد: در آبان ماه امسال از 34 اثر ارائه شده در کمیته داوری کرمان، 28 اثر صنایع و دستی استان سیستان و بلوچستان، مهر اصالت ملی دریافت کردند و این نشان از پویایی صنایع دستی و منحصر به فرد استان دارد.
سفال کلپورگان یکی از سه کارگاه سنتی تولید سفال در جهان است
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان از دیگر آثار تاریخی استان به سفال 7 هزار ساله کلپورگان سراوان اشاره کرد و گفت: این سفال یکی از جاذبههای منحصر به فرد استان بوده و یکی از سه کارگاه سنتی تولید سفال در جهان به شمار میرود که به سبک قدیمی موجود است.
سنجرانی اظهار کرد: حصیربافی را در استان داریم که همزاد شهر سوخته سیستان است و 5 هزار و 300 سال قدمت دارد، فرش استان از قدمت 2 هزار و 500 ساله برخوردار بوده، سکهدوزی و سوزندوزی از دیگر صنایع دستی استان هستند که بیشتر زنان و دختران بلوچستان به این هنر اشتغال دارند و در واقع یکی از رو دوزیهای زیبا و منحصر به فرد کشور است.
وی اضافه کرد: از دیگر موارد میتوان به تفاوت گردشگری در موسیقی سنتی استان اشاره کرد که از دیگر جاذبههای استان به شمار میرود.
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان بیان کرد: امسال نخستین بازارچه صنایع دستی ایران که هم کار آموزش و هم پول و هم فروش را دارد در زاهدان راهاندازی و در حال فعالیت است.
سنجرانی افزود: بزرگترین موزه جنوب شرق کشور در سه طبقه باستانشناسی، مردمشناسی و بومیشناسی با زیربنای بیش از 10 هزار متر در شهر زاهدان وجود دارد، همچنین موزه تخصصی پست و تلگراف و تلفن را داریم و بیش از هشت موزه مردمشناسی و باستانشناسی در مراکز شهرستانهای استان وجود دارند.
وی گفت: وجود سنگنگارههای 10 هزار ساله در 50 نقطه بلوچستان یکی دیگر از جاذبههای خوب این استان است، وجود بیش از 60 چشمه آبگرم در حوزه ایرانشهر و نیکشهر، وجود 60 قلعه که بسیاری از آنها در حوزه سراوان و در دوره پهلوی اول قابل سکونت بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان عنوان کرد: بیش از 56 منطقه نمونه گردشگری را در استان تعریف کرده و زیرساختها آماده شده است، جاذبههای طبیعی از قبیل آتشفشان نیمه فعال ایران، تفتان در خاش واقع است.
سنجرانی افزود: زیرساختهای گردشگری استان به طور نسبی و از اعتبارات ملی و استانی فراهم شده است.
وی گفت: 29 مهمانپذیر، 15 هتل، 17 مجتمع تفریحی پذیرایی و بین راهی، 17 دفتر هواپیمایی دارای مجوز بند ب در سطح استان داریم که در مجموع ظرفیت پذیرش هتلها و مهمانپذیرهای استان با یکهزار و 700 اتاق و 2 هزار و 500 تخت بوده که در ایام نوروز از ظرفیت مدارس نیز به آنها افزوده میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: مهمترین مشکل در بخش سرمایهگذاری خصوصی به ویژه هتلها و مهمانپذیرها و عدم همکاری بانکهای عامل در اختصاص اعتبارات به ویژه در پایان سال 91 تاکنون است.
سنجرانی گفت: رویکرد سرمایهگذاری بخش خصوصی در مباحث گردشگری، از سوی مردم یک رویکرد مثبت و خوب بوده به طوری که از نیمههای سال 91 تاکنون بیش از 20 موافقت نامه اصولی برای تاسیسات و فضاهای گردشگری صادر شده و بخشی از آنها آغاز به کار کردهاند.
وی بیان کرد: تمامی تفاوتهای گردشگری که نام برده شد وقتی با سخاوت و مهماننوازی و مردمداری استان عجین میشود، نتیجه آن افزایش 53 درصدی رشد گردشگر در ایام نوروز و تابستان امسال در مقایسه با سال گذشته است و افزایش ماندگاری 30 درصدی در استان بوده که بینظیر هست و این نتیجه معرفی زیبایی استان بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: سال گذشته، یک میلیون نفر ورودی به استان داشتیم که از خارج استان و استانهای همجوار و دیگر استانهای کشور بودند که امسال این رقم یک میلیون و 600 نفر رسید، همه اینها نتیجه تبلیغات و حضور پر رنگ در جشنوارهها بوده که چهره استان را مثبت معرفی کردیم.
سنجرانی افزود: تمامی دستگاهها به ویژه رسانهها کمک کنند تا زیباییهای استان معرفی شود و بر روی چهره مثبت استان مانور بیشتری داده شود و از پرداختن به جنبههای حاشیهای و منفی پرهیز و از بزرگنمایی آنها خودداری شود.
وی گفت: میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بنا به وظیفه ذاتی خود در راستای توسعه و ترویج گردشگری و توسعه این صنعت تلاش خواهد کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان متذکر شد: نخستین نمایشگاه صنایع دستی و سوغات را در 120 غرفه روز گذشته در شهرستان ایرانشهر راهاندازی کردیم و با توجه به آب و هوای زیبا و خوب این شهر، بنا داریم تا این نمایشگاه را به صورت ملی و بینالمللی با همکاری منطقه آزاد چابهار در بهمن ماه امسال در شهر بندری چابهار راهاندازی کنیم.