ایران در زمره کشورهای دارای بزرگترین ذخایر نفتی و گازی جهان قرار دارد و در صورت بهره گیری مناسب و بهینه از این منابع می تواند در مسیر رشد اقتصادی، سیر مطلوبی داشته باشد و در مسیر توسعه پایدار حرکت کند.
اما نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که استفاده از گاز طبیعی برای مصارف گرمایی، به توسعه پایدار منجر نمی شود بلکه باید بسترهای لازم برای بهره گیری مناسب از گاز فراهم شود.
یکی از پیشنهاداتی که در این زمینه می تواند مورد توجه قرار گیرد؛ تخصیص 20 درصد از گاز تولیدی میادین گازی داخل کشور در همان محدوده جغرافیایی برای توسعه صنعت پتروشیمی است.
وقتی تضمین لازم برای تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی وجود داشته باشد، سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی افزایش می یابد و اگر توسعه صنایع پتروشیمی در مناطق داخلی کشور و در مجاورت میادین گازی در نقاط مختلف کشور همچون سرخس، لامرد، فراشبند، ایلام و... در دستور کار قرار گیرد، با اختصاص 20 درصد گاز تولیدی میادین گازی در این نقاط به توسعه صنعت پتروشیمی، به مرور زمان شاهد رشد اقتصادی و توسعه مناطق مربوطه خواهیم بود که باعث ایجاد اشتغال در این مناطق می شود.
در صورت تبدیل این پیشنهاد به قانون توسط مجلس شورای اسلامی، 20 درصد گاز تولیدی میادین گازی داخل کشور به توسعه پتروشیمی اختصاص خواهد یافت که حاصل آن رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در مناطق کمتر برخوردار کشور خواهد بود.
با اجرای چنین طرح هایی می توان بستری فراهم کرد تا گاز به عنوان یکی از منابع انرژی در کشور، در مسیر توسعه پایدار مورد استفاده قرار گیرد و نقش کلیدی خود را در توسعه اقتصادی کشور به نحو مطلوب ایفا کند.
اکبر ترکان
** مشاور رریس جمهور و دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و وزیر اسبق نفت
** منبع: ماهنامه عصر کیمیاگری ـ شماره 26