بندر تاریخی لافت ساماندهی می شود

لینک کوتاه: freena.ir/detail/27228
ساعت 11:20 سه شنبه 14 آبان 1392
رئیس میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم گفت: بندر تاریخی لافت به عنوان اولین اکوموزه ایران، با داشتن بسیاری از جاذبه های فرهنگی و گردشگری کلکسیونی از میراث فرهنگی مادی و معنوی در جزیره قشم است لذا ساماندهی این بندر تاریخی در دستور کار منطقه آزاد قرار گرفت.

به گزارش پایگاه خبری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به نقل از مهر، عبدالرضا دشتی زاده  در مورد ساماندهی بندر تاریخی لافت بیان کرد: در مورد ویژگی تاریخی و طبیعی روستای لافت سخن های بسیار گفته شده ولی مهمتر از همه این میراث های ملموس و غیر ملموس، جامعه محلی به عنوان خالقان این یادمان هستند که به فراموشی سپرده شده اند.
دشتی زاده این موضوع را به عنوان یکی از علل ناکارآمدی ها در توسعه این بخش از گردشگری تاریخی جزیره ذکر کرد.
وی لافت را به عنوان یک اکوموزه که زندگی در آن جریان دارد در مباحث گردشگری مهم خواند و از این جهت توجه به نیازها و علایق مردم، از ضروریات در بحث میراث فرهنگی دانست؛ و افزود: همین مردم محلی هستند که معماری، تاریخ و بن مایه های فرهنگی را به وجود آورده اند، اگر ما به آن جامعه اهمیت ندهیم از عرصه های دیگر جا می مانیم.
وی ادامه داد: معماری بومی زمانی می تواند زنده بماند که محل زندگی مردم باشد، دشتی زاده یکی از دلایل ماندگاری بادگیرها در جزیره را حضور انسان ها و زندگی در زیربادگیر دانست.
رئیس میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم معتقد است که بندر تاریخی لافت در سال های گذشته از مدیریت های پی درپی صدمات بسیار خورده و باعث سرگردانی مردم شده است.
دشتی زاده پاکسازی لافت را از نخاله و زباله ها یکی از برنامه های این مدیریت دانست که از روزهای آغازین هفته جاری در لافت آغاز شده و تا 30 روز آینده ادامه دارد.
وی در این مورد به استقبال جامعه محلی اشاره کرد که امام جمعه روستای لافت، شورا، دهیاری، و مردم به صورت خودجوش همکاری می کنند.
دشتی زاده وضعیت سرویس های بهداشتی در لافت و سایر نقاط جزیره را مناسب ندانست و خبر از رنگ آمیزی سایت ها، جداول و نقاط مختلف لافت و ساماندهی سرویس های بهداشتی از برنامه های در دست اجرای این مدیریت ذکر کرد.
دشتی زاده درآمدزایی همراه با خدمت رسانی به جامعه محلی را از افق میراث فرهنگی در بحث توسعه گردشگری تاریخی در روستای لافت ذکر کرد.
وی ادامه داد: در لافت یا سایر نقاط دیگر جزیره هر کاری ما انجام می دهیم نباید خارج از این ایده باشد چرا که در برخی از مکان های تاریخی و یا مجاورت آنها، انسان هایی زندگی می کنند که ارتباط عاطفی عمیقی با برخی از این اماکن دارند.
وی به چاه های تلا اشاره کرد که در آیین های ازدواج از دیرباز تاکنون بنا بر فرهنگ مردم لافتی مورد استفاده قرار می گرفته است و تا همین اواخر از این چاه ها به عنوان منابع آب روستایی نیز استفاده می شده است.
دشتی زاده گفت: باید بندر تاریخی لافت را به جایی برسانیم که وقتی کسی وارد این روستا می شود بفهمد که اینجا نه یک روستای عادی که یک مجموعه تاریخی است و این ممکن نیست مگر با تغییر و تحولات اساسی در راستای منافع مردم لافت، که باعث خواهد شد مردم نیز به صورت خودجوش از برنامه های سازمان حمایت کنند.
دشتی زاده تصریح کرد: باید لافت به جایی برسد که هر گردشگر برای ورود به این بندر تاریخی، عوارض پرداخت کند و از این منبع بتوانیم با ایجاد موزه ها و اشتغال برای جامعه محلی و سازمان به درآمدزایی برسیم.
بندر تاریخی لافت به عنوان دروازه عجایب هفتگانه در جزیره قشم، علیرغم وجود بناهای تاریخی، بادگیرها و چاه های تلا، جنگل های حرا و آب انبارها، کوچه های باریک و بافت سنتی به عنوان جاذبه های گردشگری تاریخی در حالی در سال های اخیر زبانزد بوده که کمترین منافع برای جامعه محلی در بر نداشته است؛ نه تنها جامعه محلی که سازمان منطقه آزاد نیز به صرف ورود گردشگر به لافت، تابحال منفعتی کسب نکرده است.
آیین هایی همچون مولودخوانی و بادبان کشی و... از جمله آیین های سنتی این مردم است که در صورت ساماندهی این بندر تاریخی بسیاری دیگر از خرده فرهنگ ها نیز علاوه بر صیانت و نگهداری از زوال آن ها، می تواند نقشی در درآمدزایی جامعه محلی ایفا کند.

شناسه خبری: 27228

آخرین اخبار

نسل‌های 7گانه مناطق آزاد در جهان نسل اول: توسعه‌ كسب و كار با محور تجارت (بخش اول)
تقدیر مسرور از تشکیل کارگروه رفع موانع در کیش
مناطق آزاد پایلوت اجرای طرح‌های تولیدی و صادراتی گیاهان دارویی
موانع و چالش‌های حوزه صنایع پیشرفته و دانش‌بنیان در مناطق آزاد بررسی شد
گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
مناطق آزاد پایلوت اجرای طرح‌های تولیدی و صادراتی گیاهان دارویی
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران