در زمینه های مختلف مرتبط با وظایفمان، برنامه های متعدد و متنوعی در سالی که گذشت پیش بینی شده بود که اهم آنها به موضوع توسعه و تجهیز بنادر اختصاص داشت. در این زمینه توانستیم به اهداف مورد نظر برسیم و تمام پروژه های اجرایی مرتبط را تکمیل و به بهره برداری برسانیم.
در آبان ماه سال گذشته با حضور وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی تعدادی از پروژه های تکمیل شده شامل انبار سرپوشیده بندر کنگان، راه دسترسی جزیره نگین، راه دسترسی بندر گناوه و محوطه سازی تکمیلی پسکرانه اسکله کوثر، اسکله صادراتی بندر گناوه، یک باب انبار سرپوشیده در بندر گناوه، محوطه های بارانداز در بندر گناوه افتتاح شد.
در حال حاضر هم 5 پروژه اجرایی دیگر تکمیل شده که با حضور مدیرعامل سازمان افتتاح خواهند شد. این پروژه ها شامل تاسیسات پشتیبانی بندر کنگان، برج کنترل جزیره خارک، ساختمان اداره ثبت شناورها و اداره امور دریانوردان در بندر بوشهر، موج شکن های بندر بوالخیر و انبار فنی در بندر بوشهر هستند، در زمینه ارتقای کیفیت ایمنی، خدمات بندری و دریایی با آغاز بهره برداری تجهیزات جدید شامل دستگاه پمپ پرتابل آتش نشانی، خودروهای آتش نشانی و امداد و نجات، 4 دستگاه ریچ و امیتی استاکر، تجهیز برج کنترل بندر عسلویه و آغاز بهره برداری از یک فروند یدک کش در بندر بوشهر، اقدامات موثری انجام شد.
اعتبار هزینه شده برای این پروژه ها در مجموع 640 میلیارد ریال است. البته در سال 91 مهم ترین اولویت ما فراهم کردن زمینه تحقق مصوبه سفر سوم هیات دولت به استان بوشهر مبنی بر«احداث زیرساخت های لازم برای تبدیل بندر بوشهر به یک بندر بین المللی» بود، اما از آنجا که در فضای موجود بندر بوشهر به واسطه محصور بودن در محدوده شهر امکان تحقق این مصوبه وجود ندارد، لذا تمرکز خود را برای توسعه بندر بوشهر در جزیره نگین، به لحاظ امکان ایجاد دسترسی مستقل پسکرانه ای و توسعه محوطه های پشتیبانی تا هزار هکتار معطوف کردیم.
در این رابطه احداث راه دسترسی جزیره نگین که طبق مصوبه دیگر هیات دولت باید تا پایان سال 1392 خورشیدی تکمیل می شد، در شهریور ماه امسال و یک سال و نیم قبل از موعد تعیین شده و افتتاح شد. این پروژه گام مهم و اساسی در راستای ایجاد بندر تجاری بزرگ بوشهر محسوب می شود. از سوی دیگر با پیگیری های انجام شده، مطالعات طرح جامع جزیره نگین نهایی شد و در سازمان به تصویب رسید.
همزمان مذاکره با شرکت های متقاضی سرمایه گذاری در جزیره نگین انجام شده و به مرحله انعقاد تفاهم نامه با متقاضیان رسیده ایم. انتظار می رود از اوایل سال آینده شاهد شروع عملیات اجرایی احداث زیر ساخت های بندری و تاسیسات زیر بنایی جزیره نگین باشیم.
با این وجود موانعی نیز برای توسعه و تجهیز بنادر که جزو مهم ترین برنامه های ما محسوب می شود، وجود دارد که البته مستلزم طی فرایند گسترده ای از مرحله شروع مطالعات تا انتخاب پیمانکار و اجرا است. این فرایند شامل مراحل اداری و عملیاتی متنوعی است که بروز اختلال در هر یک از آنها می تواند در روند کار ایجاد مانع کند.
بنابراین طبیعی است که در چنین فرایندی بعضا با مشکلاتی مواجه شویم، اما خوشبختانه در مجموع این موانع تاثیر قابل توجهی بر انجام برنامه ها نگذاشته و توانسته ایم در بیشتر موارد به موقع پروژه ها را تکمیل و به بهره برداری برسانیم.
در این سال تکمیل پروژه مهم سامان دهی و لایروبی خور دیلم، تکمیل پروژه لایروبی بندر ریگ، ادامه سامان دهی بندر گناوه، احداث تاسیسات اطفای حریق ثابت هشت بندر کوچک استان بوشهر، افزایش میزان دیماند برق بندر بوشهر، تعمیرات اساسی اسکله های شماره4،5 و 6 بندر بوشهر، احداث ابنیه های پشتیبانی پایانه کانتینری بندر بوشهر، ادامه تجهیز پایانه کانتینری بندر بوشهر، انجام مطالعات سامان دهی بنادر ریگ، دلوار، لاور ساحلی و بواخیر، تکمیل اقامتگاه های کارکنان بنادر گناوه، خارک و عسلویه که جزو مصوبات سفر سوم هیات دولت است و از همه مهم تر ادامه مراحل جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی برای احداث زیر ساخت ها، روبناها و تجهیزات مجتمع بندری نگین، از جمله مهم ترین برنامه های توسعه ای هستند که در دستور کار قرار خواهد داشت. دلیل انتخاب این پروژه ها به عنوان مهم ترین برنامه های سال آتی، تاثیر قابل توجه آنها بر ارتقای رقابت پذیری بنادر، درآمد زدایی، ایجاد اشتغال، ارزش افزوده و رونق اقتصادی در استان بوشهر است.
محمد راستاد
**مدیر کل بنادر و دریانوردی استان بوشهر
منبع: منبع: ماهنامه بندر و دریا ـ شماره 199