آلومینیوم یکی از پایه های اصلی صنعت و از کاربردیترین فلز پس از آهن به شمار می آید.
این فلز درصنعت حمل و نقل ، ساختمان ، لوازم خانگی، خطوط انتقال الکتریکی، بسته بندی مواد غذایی و دارویی، صنایع نظامی و هوافضاکاربرد دارد.
هرمزگان با داشتن 2کارخانه بزرگ تولید آلومینیوم از مناطق مهم تولید این فلز در کشور است به طوری که 60 درصد از آلومینیوم تولیدی کشور در این دوکارخانه تولید می شود.
مجتمع آلومینیوم المهدی با ظرفیت تولید سالانه 110 هزار تن آلومینیوم در سال 1369 و مجتمع آلومینیوم هرمزآل با ظرفیت تولید سالانه 143 هزار تن در سال 1388 به بهره برداری رسید.
قطبی که موقعیت ویژه هرمزگان آن را ممتاز کرده است.
مدیر عامل شرکت آلومینیوم المهدی می گوید:واقع شدن بندرعباس در کنار آبراه بین المللی،وجود مجتمع بندری شهید رجایی و منطقه ویژه فلزی و معدنی، آن را بهترین مکان برای صادرات و واردات محصولات صنعتی کرده است.
گلکار با اشاره به جانمایی درست ساخت این دوکارخانه می افزاید: این موقعیت سبب انتقال محصولات مان با کمترین هزینه ودر کوتاه ترین زمان ممکن شده است.
کارشناسان نیز مزیت های صنایع مستقر در هرمزگان را دسترسی به راه های آبی، ریلی، هوایی و زمینی بین المللی بویژه وجودمناطق ویژه و آزاد تجاری و اقتصادی و وجودبنادر شهید رجایی و باهنر با دارا بودن ده ها پست اسکله تخصصی می دانندکه کمتر استان ساحلی از آن برخوردار است.
این استان هم اکنون با ظرفیت تولید 253 هزار تن آلومینیوم رتبه نخست تولید آلومینیوم در کشور را دارد.
ظرفیتی که قرار است به گفته هندیان مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس تا پایان برنامه پنجم توسعه به 500 هزار تن در سال برسد.
مدیر عامل شرکت آلومینیوم المهدی و سرپرست مجتمع آلومینیوم هرمزگان می گوید:پارسال بیش از 161 هزار تن آلومینیوم در این مجتمع تولید شد که نسبت به سال گذشته 3 درصد افزایش داشته است.
گلکار می افزاید: پارسال 83 هزار و 331تن آلومینیوم از هرمزگان صادر شده است.
آلومینیوم تولید شده در هرمزگان به تایوان، هند، پاکستان، مالزی، امارات متحده عربی و کره جنوبی صادر می شود.
وی می گوید: ارزش صادرات این آلومینیوم ها بیش از 160 هزار دلار است.
اما همه این فعالیت ها حدود 63 درصد ظرفیت اسمی این دو مجتمع صنعتی است.
ظرفیت عملیاتی شده مجتمع آلومینیوم المهدی در سال 91 تولید بیش از106 هزار تن و مجتمع آلومینیوم هرمزآل 55 هزار تن بوده است.
همچنین از 468دیگ احیای این کارخانه ها تنها 339 دیگ فعال است و در مدار تولید آلومینیوم قرار دارد.
اما مدیر عامل شرکت آلومینیوم المهدی می گوید: نگاه ما باید به تولیدی باشد که ثروت ایجاد کند.
گلکار می افزاید: پارسال توانستیم 6 میلیارد تومان سود کسب کنیم.
وی می گوید: در سال حماسه اقتصادی دنبال بهینه سازی و فرآوری آلومینیوم هستیم.
سرپرست مجتمع آلومینیوم هرمزگان ازنبودمعرفت صنعتی گله مند است و می گوید: آلومینیوم فلزی جوان است ما نمی دانیم این آلومینیوم چه ارزشی داشته سال گذشته بیشترین مصرف در حمل و نقل بوده است.
امسال بیشترین مصرف، در ساختمان سازی است 15 برابر مصرف نمای ساختمان را کم می کند مثل کامپوزیت و متناسب با آب و هوای بندر عباس است .
گلگار ادامه می دهد: باید بدانیم چگونه از این فلز استفاده کنیم این فلز یک انرژی متراکم است یک بانک الکتریکی است به جای اینکه برق را بفروشیم و خطوط صعب العبور بزنیم و برای نگهداری آن هزینه های زیادی بکنیم می توانیم از آلومینیوم استفاده کنیم.
مدیر عامل شرکت آلومینیوم المهدی می گوید: اگر نگرش های صنعتی تغییر کند کارخانه سوم آلومینیوم با ظرفیت تولید200 هزار تن در سال را می توانیم در بندرعباس راه اندازی کنیم.
جراره نماینده حوزه مرکزی هرمزگان در مجلس و عضو کمیسون صنایع و معادن می گوید:
این صنایع در صورت حمایت هر چه بیشتر مسئولان و توجه به رفع مشکلات آنها می توانند بسیار تاثیرگذارتر از شرایط فعلی باشند.
مدیر عامل شرکت آلومینیوم المهدی هم می گوید: باید بر روی تولیدات سرمایه گذاری کنیم.
تنوع در تولید،ایجاد ارزش افزوده و کمک های وزارت صنعت ،معدن و تجارت می تواند ما رابه این سمت برساند که تولید ثروت کنیم.
به هر روی صنایع بزرگی مانند آلومینیوم با توجه به ظرفیت های ویژه آن نقش بسیار مهمی در پویایی اقتصاد و ایجاد اشتغال پایدار در هرمزگان داردبه طوری که تا کنون توانسته هزار و 765 نفر اشتغالزایی ایجاد کند.
امری که با توسعه بیشتر ظرفیت ها،استان هرمزگان را تبدیل به قطب اول صنعتی کشور می کند.
منبع: واحد مرکزی خبر