مبادلات تجاری و اقتصادی ایران در شرایط تحریم همچنان با شتاب جریان دارد .
استان هرمزگان به علت واقع شدن در کنار خلیج فارس و دریای عمان ، دارا بودن جزایر متعدد و بنادر مهم تجاری ، قرار گرفتن در راهگذر شمال – جنوب ، دسترسی به خطوط حمل و نقل جاده ای و ریلی و وجود 23 گمرک فعال بیشترین سهم مبادلات کالا در کشور را به خود اختصاص داده است ؛ بطوریکه بیش از یک میلیون و383هزار تن کالا به ارزش بیش 6 میلیارد و 810 میلیون دلاردر 4 ماه گذشته از مرزهای هرمزگان ترانزیت شد که با افزایش 9 درصدی همراه بود.
این در حالی است که 60 درصد صادرات و واردات کشور از مسیر ترانزیتی بندرعباس- سیرجان انجام می شود.
همچنین حجم صادرات از مبادی هرمزگان در این مدت افزایش 24درصدی داشت.
ناظر گمرکات هرمزگان می گوید : در این مدت فقط صادرات غیر نفتی بیش از 5 میلیون و 800 هزار تن بود که ارزش آن بیش از یک میلیارد و 190 میلیون دلار است .
آقای میر اشرفی می افزاید : انجام امور گمرکی در محل به درخواست صادر کنندگان ، 24 ساعتی شدن صادرات در گمرک بندر شهید رجایی بندرعباس و تدوین بسته حمایتی گمرک از دلایل افزایش صادرات است .
اما به عقیده کارشناسان آنچه توانسته در شرایط تحریم منجر به توسعه صادرات و ترانزیت شود ، ارتقای هفت پله ای جایگاه مجتمع بندری شهید رجایی بندرعباس و رسیدن به جایگاه 44 بنادر کانتینری جهان است که باعث شده این بندر بالاتر از بندر ونکور کانادا ، ملبورن استرالیا ، اوکلن و سیاتل امریکا ، بارسولانای اسپانیا ، سن پطرزبورگ روسیه و جنورال ایتالیا قرار گیرد .
مجتمع بندری شهید رجایی بندرعباس بزرگترین بندر کشور است که90 درصد عملیات کانتینری و 53 درصد علمیات صادرات و واردات کشور در آن صورت می گیرد و گمرک مستقر در آن فعال ترین گمرک کشور است .
این بندر با 37 خطوط کشتیرانی دنیا و 80 کشور در ارتباط است ، این عملکرد باعث شد از این بندر به عنوان پیشانی اقتصادی کشور و دروازه طلایی تجارت ایران نام ببرند .
همچنین مجتمع بندری شهید رجایی بندرعباس نقطه اتصال کشورهای شمال اروپا ، اسکاندنیاوی و روسیه به کشورهای حوزه خلیج فارس ، اقیانوس هند و جنوب شرقی آسیا در مسیر رهگذر شمال - جنوب است .
راهگذاری که یکی از 9 راهگذار ترانزیتی بینالمللی در دنیاست .
این بندر با داشتن اسکله های نفتی خلیج فارس در زمینه ترانزیت ، صادرات و واردات مواد نفتی و سوخت رسانی به کشتی های عبوری خلیج فارس نیز فعال است .
مجتمع بندری شهید رجایی 2 هزار و 200 هکتار وسعت دارد و دارای سه حوضچه با عمق 13 تا 17 متر و 37 اسکله با طول 800 متر است . در این مجتمع بندری با توجه به آبخور اسکله ها از کشتی های کوچک تا کشتی های اقیانوس پیما پهلو می گیرند .
آقای عسکر مامین رئیس شرکت راه آهن قزاقستان در سفر به ایران گفته بود : بندر شهید رجایی در جهان که به عنوان بندر استراتژیک معروف است ، ظرفیت های اقتصادی فراوانی دارد که می تواند در مسیر ترانزیت بندرعباس – آسیای میانه ایفای نقش کند .
آقای عزیزی استاندار هرمزگان می گوید : وجود چهار راه ارتباطی زمینی ، هوایی ،دریایی و ریلی و 14 جزیره با قابلیت های مختلف و هزار و 100 کیلومتر ساحل فرصت های مناسبی برای توسعه ظرفیت های اقتصادی دارد .
اکنون بندر شهید رجایی به عنوان مهمترین بندر کشور کسب رتبه اول جذب سرمایهگذاری در میان کل بنادر کشور را از آن خود کرده است .
آنچه مسلم است توسعه این بندر اقتصادی می تواند زمینه پیشرفت و شکوفایی اقتصادی کشور را برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی فراهم و قدرت رقابت با بنادر منطقه ای را بیشتر کند .
رئیس فراکسیون دریایی و امور بندری مجلس شورای اسلامی می گوید : توسعه بنادر زمینه ساز ایجاد تحولات بزرگ در اقتصاد کشور است .
آقای آرامی می افزاید : دسترسی به آبهای آزاد قدرتی کم نظیر را نصیب ایران کرده است .
نماینده مردم بندرعباس در مجلس می افزاید : این موقعیت راهبردی امکان بهره مندی بیش از 16 کشور منطقه به آب های آزاد با هزینه پایین و امنیت بالا را فراهم می کند .
وی تصریح می کند : با وجود چنین ظرفیتی ، ما در حوزه توسعه بنادر از رقبای منطقه جا مانده ایم که این عقب ماندگی باید با استفاده از توان نیروهای متخصص کشور و با بهره گیری از تجربه سایر کشورها جبران شود .
آقای چشم جهان کارشناس امور بندری هم می گوید : مجتمع بندری شهید رجایی به علت واقع شدن در درگاه ورودی خلیج فارس به عنوان بندر مطلوب و مناسب است که با ارتقای زیرساخت ها و روساخت های این بندر و ارائه خدمات مناسب و با ثبات ، قابلیت تبدیل به هاب منطقه یا بندر نسل سوم را دارد و بدین وسیله می تواند به رشد و صعود بیشتری نیز دست یابد .
رشدی که به گفته آقای صدر مدیرعامل سازمان بنادرو دریانوردی می تواند از 80 میلیون تن تخلیه و بارگیری در سال به 2 برابر افزایش یابد که این امر با بهره برداری از مرحله دوم طرح توسعه این مجتمع محقق می شود .
مرحله دوم طرح توسعه مجتمع بندری شهیدرجایی بندرعباس با هدف ساخت 6 پست اسکله کانتینری و 2 حوضچه در ضلع شرقی و غربی پایانه دوم این مجتمع بندری از سال 86آغاز شد که با بهره برداری از آن تا پایان سال امکان پهلوگیری شناورهایی با ظرفیت 145 هزار تن و شناورهای کانتینری نسل هفتم با ظرفیت 12 هزار دستگاه کانتینر فراهم می شود .
مشاور مدیر کل بنادر و دریانوردی هرمزگان در امور بین الملل می گوید : حجم گسترده واردات و صادرات در بندر شهید رجایی نیازمند یک پس کرانه قوی برای جوابگویی به این فعالیت هاست .
آقای سعیدی پور ، با بیان اینکه کمتر از 10 درصد از حمل و نقل در بندر شهید رجایی از طریق ریل صورت می گیرد ، می افزاید : اکنون 40 کیلومتر خط ریلی در بندر شهید رجایی وجود دارد که احداث راه ارتباطی مناسب یکی از الزام های این توسعه است .
آقای آرامی نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نبود برنامه ریزی جامع در مورد استفاده از ظرفیت های دریایی کشور می گوید : باید ظرفیت های بندر شهید رجایی را با استفاده از روش های کارشناسی ، علمی و مدون ارتقا داد و قابلیت رقابت پذیری این بندرگاه را با دیگر بنادر افزایش داد .
منبع: واحد مرکزی خبر
گالری تصاویر