جانشین معاونت فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم گفت: آواهای قدیمی قشم همچون یامال، شلوند، لالائی و باسِنک طنینی تازه می یابند.
به گزارش فرینا، عبدالجواد کمالی گفت: در سال های نه چندان دور توجه ویژه ای به آئین های شعرخوانی در عروسی ها، زمان خواب کودکان و حتی سفر دریایی مردان جزیره قشم می شد و هدف ما احیای دوباره این آئین های ارزشمند است.
به گفته وی، یامال خوانی به هنگام سفر طولانی مردان دریادل قشم به مقصد کشورهای آفریقایی، هند و پاکستان و همچنین در زمان بازگشت آنان خوانده می شد.
جانشین معاونت فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم بیان داشت: آئین های عروسی در قشم با مراسم مختلف از جمله مولودی خوانی، اجرای موسیقی ازوا و شعرخوانی باسِنک و شلوند همراه بود که این دو آئین شعرخوانی هم امروزه بسیار کمرنگ شده است.
او گفت: به زودی در روستای سلخ طی دو شب اجرای برنامه فرهنگی و هنری، آئین شلوند یا شروه و همچنین باسِنک با حضور مردان و بانوان قدیمی جزیره با هدف احیای دوباره این مراسم و انتقال آن به نسل جدید اجرا می شود.
کمالی افزود: در مراسم شلوند و باسِنک هنرمندان داستان های مختلف قدیمی این منطقه را در قالب شعر و موسیقی به شنوندگان منتقل می کنند.
او به نقش ارزشمند نوای لالائی مادران برای خواباندن کودکان خود اشاره کرد و گفت: مادران جزیره قشم لالائی های خاصی را برای کودکان خود سر می دادند که نقش مهمی در روح و روان کودک داشت.
به گفته کمالی، متاسفانه در شرایط کنونی از کمتر خانه ای می توان نوای لالائی مادران را شنید و فناوری های مدرن به هیچ وجه نمی تواند جایگزین اثرات آرامبخش نوای مادران در سرودن لالائی ها باشد به همین خاطر احیای دوباره این آئین هم در دستور کار معاونت فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم قرار گرفته است.
او اظهار کرد: با اجرای برنامه های مختلف در سطح جزیره و دعوت از مردم نقاط مختلف استان هرمزگان در تلاشیم آئین های کهن را در سطح این استان گسترش دهیم و همزمان نسبت به ثبت و ضبط این آئین ها از طریق استودیو انجمن موسیقی قشم اقدام خواهد شد.
جزیره قشم با 1500 کیلومتر مربع وسعت و حدود 120 هزار نفر جمعیت در جنوب ایران نقش مهمی در شکل گیری فرهنگ و هنر حوزه خلیج فارس دارد به طوری که بیش از دو هزار و 300 نفر از هنرمندان این جزیره در قالب گروه های مختلف هنری در این منطقه فعالیت می کنند.