قائم مقام منطقه ویژه اقتصادی سرخس با بیان اینکه فراهم آوردن بستری مناسب برای صادرات و واردات کالا به دیگر کشورها از جمله اهداف این منطقه ویژه اقتصادي است، گفت: تلاش میشود، از این بستر برای ارتباط کشورهای مجاور در شمال ایران به کشورهای حوزه خلیج فارس فراهم شود.
به گزارش فرينا، داوود کمیلیپور در نشست با مدیران مؤسسه فرهنگی قدس از منطقه ويژه سرخس با اشاره به ظرفیتهای ایجاد شده از سوی اين منطقه برای بحث صادرات و واردات، افزود: از جمله اين ظرفيت ها میتوان به ریلهای موجود در راستای بارگیری و تخلیه بار از قطار اشاره کرد که از مزیت قابل توجهی برخوردار است، به طوریکه نیازی به تعویض بوژی (نوعی سامانه ترمز واگن باری) نیست و از این طریق سرعت حمل کالا از افزایش چشمگیری برخوردار شده است.
كميلي پور با بیان اینکه بیشتر مراودات تجاری در این منطقه به صورت ترانسفر شیپمنت (بیمه باربری) انجام میشود، گفت: وجود انبارهای گوناگون سردخانه و «زون»های گوناگون از جمله زون شیمیایی، صنایع غذایی و خودروسازی از دیگر بسترهای ایجاد شده در منطقه ویژه اقتصادی سرخس است.
وی از راه اندازی یک واحد مینی پالایشگاه در این منطقه در سال گذشته خبر داد و افزود: در این واحد تولیدی میعانات گازی از پالایشگاه گاز خانگیران دریافت و به نفتا، گازوئیل و بنزین پایه تبدیل میشود.
کمیلیپور، یکی دیگر از مزیتهای منطقه ویژه اقتصادی سرخس را نپرداختن تعرفه گمرکی برشمرد و گفت: در بحث صادرات و واردات، بخش خصوصی این تعرفه را پرداخت نمیکند، ضمن اینکه چنانچه تولیدکنندهای فقط ماده اولیه را ارایه و محصولی تولید نکند، بازهم میتواند از قبال فروش ماده اولیه با توجه به نپرداختن تعرفه گمرکی به سود برسد.
قائم مقام منطقه ویژه اقتصادی سرخس با بیان اینکه از 20 شرکت تولیدی در این منطقه هشت شرکت در مرحله بهره برداری قرار دارد، افزود: فرودگاه از دیگر امکانات منطقه است که فعال است.
*صادرات 34 هزار تنی
در ادامه اين نشست، مدیر بازرگانی منطقه ویژه سرخس نیز با اشاره به صادرات مجدد و قطعی در این منطقه تصریح کرد: در هشت ماهه امسال میزان صادرات مجدد از منطقه ویژه اقتصادی سرخس 25 هزار تن و 9 هزار و 718 تن نیز صادرات قطعی بوده است.
علي تاتاری با اشاره به قرارداد در شرف انعقاد با تاجیکستان در حوزه تأمین ماده اولیه یکی از پالایشگاههای این کشور افزود: منطقه ویژه اقتصادی سرخس نخستین منطقه خصوصی کشور است که در سال 75 به بهرهبرداری رسید که با توجه به مختصات جغرافیایی از توانایی پوشش 370 میلیون نفر از جمله کشورهای همسایه را داراست، ضمن اینکه در این منطقه بحث معافیت مالیاتی به مدت 10 سال اعمال میشود.
*تولید 130 هزار تنی در مینی پالایشگاه منطقه ويژه سرخس
مدیر اجرایی مینی پالایشگاه پترو پاسارگاد خاورمیانه منطقه ویژه اقتصادی سرخس نیز در اين نشست با اشاره به 11 مخزن با حجم 15 هزار مترمکعب این پالایشگاه گفت: محصول تولیدی این واحد به کشورهایی مانند امارات، افغانستان و عراق صادر میشود.
گرجیپور، میزان تولید را 130 هزار تن در سال عنوان کرد و افزود: از این میزان 50 درصد محصول نفتا است.
وی با اشاره به رایزنی با یک شرکت کانادایی برای رساندن بنزین تولیدی به استانداردهای روز دنیا افزود: برای راهاندازی این واحد پالایشگاهی تاکنون60 میلیارد تومان سرمایهگذاری شده است، با این توضیح مهم که محصول تولیدی صددرصد صادر میشود.
*دومین کارخانه تولید کاشی و سرامیک بزرگ ایران
در ادامه اين نشست، مدیر اجرایی کارخانه در حال احداث کاشی و سرامیک تندیس ابریشم که در این منطقه مستقر است نیز گفت: ماشین آلات مورد نیاز این واحد تولیدی با صرف هزینه بیش از 22 میلیون یورو از ایتالیا خریداری شده است.
محمدیان با اشاره به پیشرفت 80 درصدی عمرانی کارخانه افزود: کارخانه از ظرفیت هشت خط تولید برخوردار است که میتواند سالانه 9 تا 10 میلیون متر مربع تولید کاشی و سرامیک داشته باشد.
وی گفت: زمین این واحد تولیدی با مساحت 20 هکتار در سال 92 تحویل گرفته شده است و پیشبینی میشود، در سال آینده به بهرهبرداری برسد. ضمن اینکه این واحد تولیدی با توجه به اطلاعات موجود، دومین کارخانه تولید کاشی و سرامیک در ایران با وسعت یاد شده است.