استان بوشهر افزون بر دارا بودن صنایع نفت،گاز و انرژی هستهای که نقش اساسی در اقتصاد این استان دارد از ظرفیتهای گردشگری متعددی نیز برخوردار است که در صورت برنامهریزی و توجه مسئولان میتواند در ایجاد اشتغال پایدار و رونق بیشتر این استان سهم بسزایی داشته باشد.
به گفته یکی از کارشناسان حوزه گردشگری، استان بوشهر با وجود این که از ظرفیت ها و جاذبه های تاریخی و دیدنی بسیاری همچون بندر باستانی سیراف، جاذبه های طبیعی و بکر گنبد نمکی جاشک، جزایر نخیلو، ام الکرم و ... برخوردار است ولی تاکنون چندان در جذب گردشگر موفق نبوده است.
وی در گفت وگو با جام جم می افزاید: هرچند برای توسعه گردشگری استان اقداماتی چون ساخت دهکده گردشگری اخیرا آغاز شده است اما باید پذیرفت که این اقدامات چندان پاسخگوی ظرفیت های بالقوه و بالفعل گردشگری استان نیست. لذا لازم است با بهره گیری از نظرات کارشناسان و متخصصان این حوزه و با جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی از این موقعیت نهایت استفاده را ببریم.
حسن محدث زاده با بیان این که اکنون استان های فارس و گیلان در گردشگری سلامت و توریسم طبیعی در حال برنامه ریزی و بهره وری هستند یا مشهد و قم بر گردشگری مذهبی متکی هستند، بوشهر هم می تواند توسعه و رشد خود را بر گردشگری تاریخی و طبیعی و صنعتی استوار سازد، می گوید: استانداری، منطقه ویژه اقتصادی پارس و اداره کل میراث و گردشگری استان سه ضلع مثلثی است که همکاری تنگاتنگ آنها با یکدیگر می تواند چرخ توسعه صنعت گردشگری در استان را به حرکت درآورد.
وی معتقد است: منطقه ویژه اقتصادی پارس می تواند با تمرکز بر جاذبه های طبیعی موجود در محدوده خود همانند جنگل های حرا، نایبند، کهن بندر سیراف و گنبد نمکی جاشک زمینه های جذب گردشگر را در تمامی فصول سال حتی ماه های گرم فراهم سازد. شاید برخی به دلیل مشکلات موجود و فراهم نبودن زیرساخت ها مقایسه این استان با دبی یا کیش را قیاس مع الفارق بدانند اما با غیرقابل کتمان دانستن مشکلات و محدودیت های موجود، می توان با برگزاری تورها و سفرهای یک روزه، مشکلات را به مرور زمان مرتفع کرد حتی می توان در بدو امر با ایجاد کمپ های موقت چادری در جزایر زیبایی همچون نخیلو یا فاریاب دشتستان، لحظاتی به یادماندنی و متفاوت را برای گردشگران رقم زد. همانند تورهای کویرنوردی، به رغم این که مهمانسرا یا امکانات خاصی در دل کویر وجود ندارد، ولی علاقه مندان پرو پا قرصی دارد.
وجود سواحل بکر
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر نیز با اشاره به این که استان بوشهر با بیش از 937 کیلومتر مرز مشترک دریایی با خلیج فارس، عنوان طولانی ترین ساحل در استان های جنوبی کشور را به خود اختصاص داده، می گوید: خوشبختانه استانداری بوشهر تاکنون در جهت توسعه متوازن و ساماندهی سواحل استان گام های موثری برداشته است.
به گفته حقیقی ، یکی از ظرفیت های استان بوشهر سواحل زیبا و بکر آن است که در صورت توجه به ایجاد زیرساخت ها در آن می تواند نقش مهمی در توسعه صنعت گردشگری دریایی داشته باشد که در همین راستا و برای ساماندهی، هماهنگی و نظارت بر سواحل،یک ستاد و 9 کمیته تخصصی ذیل ستاد تشکیل خواهد شد.
وی با اشاره به آغاز ساخت دهکده گردشگری ساحلی در مرکز استان تصریح می کند: دهکده گردشگری بوشهر از چشم انداز زیبا و ظرفیت بالای گردشگری برخوردار است که فاز نخست آن با 14هکتار در حال راه اندازی است و با برنامه ریزی های انجام شده مساحت دهکده گردشگری بوشهر به 185 هکتار افزایش می یابد.
استفاده از شناورهای ویژه گردشگری
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر نیز با اشاره به برنامه های در دست اقدام برای توسعه گردشگری دریایی، استفاده از زیرساخت های موجود در بخش سواحل و بنادر استان را به عنوان نخستین اولویت در این بخش ذکر کرد و با اعلام این که در حال رایزنی با ارگان های محلی که زیرساخت مناسب از قبیل حوضچه شناوری را در اختیار دارند هستیم، می گوید: قرار است اداره کل بنادر و دریانوردی استان از سرمایه گذاران بخش خصوصی علاقه مند به ورود در بخش گردشگری دریایی حمایت کند تا بتوانیم گردشگران را به وسیله شناورهای ویژه گردشگری در آب های خلیج فارس جابه جا کنیم.
محمدابراهیم فروزانی می افزاید: یکی از مهم ترین امکانات اولیه برای راه اندازی تورهای دریایی، وجود شناورهای مسافری و تفریحی استاندارد است که هم اکنون گردشگرانی که قصد دارند در آب های بوشهر گشتی داشته باشند از قایق های صیادی یا باری استفاده می کنند.
وی با تاکید بر این که یکی دیگر از راه های توسعه گردشگری دریایی استفاده از دفاتر خدمات مسافرتی است، بیان می کند: در صورتی که دفاتر خدمات مسافرتی ـ تفریحی استان بتوانند در قالب برنامه ای منسجم نسبت به برگزاری تورهای دریایی در آب های بوشهر در طول سال اقدام کنند بدون شک گردشگری دریایی رونق چشمگیری خواهد یافت.
باز گشایی پارک های ملی روی گردشگران
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر با بیان این که در طول سواحل استان بوشهر جاذبه های طبیعی منحصر به فردی وجود دارد که در صورت توجه می تواند زمینه توسعه گردشگری را فراهم کند به وجود پارک های ملی دریایی در بوشهر اشاره و می گوید: البته بخش زیادی از این پارک تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد و ورود گردشگران به آنجا ممنوع است، اما می توان با همکاری مشترک دو سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و حفاظت محیط زیست نسبت به برگزاری تورهای گردشگری در نقاط مختلف پارک های دریایی بوشهر اقدام کرد.
علیرضا برازجانی - جام جم