نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی گفت: چابهار نزدیکترین مسیر دسترسی به کشورهای محصور آسیای میانه است و ظرفیتهای مختلف آن همچون ترانزیت، توجه جهان را جلب کرده است.
به گزارش فرینا، معینالدین سعیدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: چابهار تنها بندر اقیانوسی کشور و نزدیکترین مسیر دسترسی به کشورهای محصور آسیای میانه است و ظرفیتهای ترانزیتی چابهار به عنوان نقطه استراتژیک اتصال 2 کوریدور شرق به غرب و جنوب به شمال باعث توجه ویژه جهانیان به این بندر شده است.
سعیدی افزود: سواحل مکُران به لحاظ استراتژیک به هندوستان کوچک مشهور است، بیش از 70 درصد ماهیهای صنعتی کشور در قطب شیلاتی کشور از آبهای همین محدوده صید میشوند.
به گفته وی، شاید چابهار و شهرستانهای اطرافش تنهاترین نقطه کشور هستند که همه گیاهان گرمسیری همچون پاپایا، کُنار، انبه و چیکو به عمل میآید؛ میوههایی که حتی ممکن است بسیاری از مردم اسمی از آنها نشنیده باشند.
شانگهای و تعریف پروندهای مستقل برای چابهار
نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در راستای بیانات مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت سواحل مکران، طی سالیان گذشته سازمانی تحت عنوان سازمان توسعه سواحل مکران تاسیس شد و امروز هم که شانگهای یک فایل مستقل برای چابهار تعریف کرده ست و رییس جمهوری هم در صحبتهای خود به این جایگاه بیبدیل اشاره کرده است.
سعیدی همچنین تاکید کرد: با وجود همه ظرفیتها باید روی دیگر سکه را هم دید. پیشرفت و توسعه پایدار زمانی رقم میخورد که شاخص نیروی انسانی تعریف شود و ببینیم افرادی که در این کشور زندگی میکنند چه نقشی در فرآیند توسعه دارند.
وی افزود: مردم سوال میکنند که ما الان در کجای فرآیندهای توسعه قرار داریم.
نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای توسعه پایدار یک تعریف جهان شمول وجود دارد بیان کرد: در توسعه پایدار ضمن اینکه انتفاع اقتصادی مطرح است، باید توجه داشته باشیم که نسلهای آینده هم به همان نسبت مد نظر قرار بگیرند.
ظرفیتها و کمبودها باهم دیده شود
سعیدی افزود: همانطور که روی خوش سکه میبینیم باید توجه داشته باشیم که آن طرف سکه هم مهم است، در جنوب سیستان و بلوچستان از لحاظ دسترسی به آب آشامیدنی، حاشیهنشینی، حوزههای ورزشی، بهداشتی، ساخت و ساز فضاهای آموزشی و موضوعات دیگر، پایینترین شاخصها را داریم.
وی گفت: ما نیازمند این هستیم که زیرساختهای جدی در دیار پُرگهر اجرا شود، شبکه ریلی کشور جزو ضروریتهای این استان است.
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در 6 شهرستان حوزه انتخابیه ما حتی به اندازه یک متر هم لولهگذاری گاز انجام نشده است.
لزوم آموزشهای مهارتی به نیروهای ماندگار منطقه
سعیدی در خصوص لزوم افزایش سرانه آموزشی تاکید کرد: همه میدانند که امروز بحث راهاندازی صنایع بزرگی همچون فولادسازی و پتروشیمی در چابهار مطرح است اما سالها مشاهده میکنیم که از ظرفیت نیروهای ماندگار به درستی استفاده نمیشود، وقتی علت را جویا میشویم میگویند؛ نیروهای ماندگار منطقه آموزش مهارتی و تخصصی ندارند.
وی اضافه کرد: وقتی مقام معظم رهبری روی بحث آموزش مهارتی تاکید میکنند طبیعتا متولیان حوزه آموزش کشور باید بیایند و روی این مهم کار کنند، باید رشتههای دانشگاهی مرتبط با صنایع اضافه و مراکز فنی حرفهای و دانشگاههای فنی و حرفهای تعریف و عملیاتی شود، باید در اینجا نیروهای متخصص را تربیت کنیم.
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: البته این حرف کاملا درست است که باید از نقاط دیگر کشور هم افراد متخصص و سرمایهگذاران بیایند تا سرمایهگذاری محقق شود اما در بحث اجرایی، صنایع باید برای تکمیل پرسنل خود از جوانان ماندگار منطقه کمک بگیرند.
سعیدی با بیان اینکه شاخص بسیار پایینی در حوزه بیکاری جوانان داریم گفت: ایجاد رشتههای دانشگاهی مرتبط با توسعه آینده، میتواند بسیاری از مشکلات را مرتفع کند و در این خصوص پیگیریهای جدی داشتیم و کاملا مصمم هستیم. بروکراسیهای اداری و برخی مقررات که مانع افزایش رشتههای دانشگاهی است باید برای این منطقه مستثنی شود.
وی افزود: برخی مدلهای توسعهای که در کشور داشتیم متاسفانه با شکست مواجه شد، کاری که مجلس شورای اسلامی برای بودجه سال 1400 انجام داده این است که یک ردیف مستقلی تحت عنوان "محرومیتزدایی" ایجاد شد.
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: به تعبیر رهبر معظم انقلاب، در این منطقه راههای نرفته خیلی بیشتر از راههای رفته است. باید یک تبعیض مثبت به نفع این خطه رقم بخورد.
سعیدی در رابطه با موضوع جادههای حوزه سیستان و بلوچستان بیان کرد: سیستان و بلوچستان مطلقا بزرگراه و آزادراه چندانی ندارد اما در استان همسایه (کرمان) بیش از چهار هزار کیلومتر شبکه بزرگراهی داریم.
وی ادامه داد: با مطالبه گری صحیحی که مردم داشتند، سازمان منطقه آزاد چابهار به موضوع احداث بزرگراه چابهار به کنارک ورود کرد که بخشی از آن را هم قرار شد سازمان بنادر انجام دهد منتها این فقط یک بخش موضوع است و ازهمه مهمتر لزوم احداث مسیر چابهار به میلک و بزرگراه زاهدان است و در دیدار با وزیر راه و شهرسازی هم این بحث را به عنوان مطالبه نخست استان مطرح کردیم.
نیاز به راههای ارتباطی گسترده
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی گفت: شک نکنید که با توجه به آینده توسعه بندری این منطقه، ما نیازمند رههای ارتباطی بسیار گستردهتری هستیم. حتی اگر اتصال شبکه ریلی را هم داشته باشیم اما عمده حمل بار و مسافر از طریق جاده رقم میخورد.
سعیدی با اشاره به اینکه تلفات زیادی در جاده فعلی داریم تاکید کرد: با احداث بزرگراه چابهار به میلک میتوان 2 منطقه آزاد چابهار و سیستان را به هم متصل و ظرفیتهای نهفته را شکوفا کنیم و کشورهای همسایه هم میتوانند از این ظرفیتها بهرهمند شوند.
وی افزود: همچنین ضرورت دارد به مسیر چابهار به مرز ریمدان هم توجه ویژهای داشته باشیم. در بحث ایجاد بازارچههای مرزی تلاشهای خوبی شده و از این بابت از استاندار سابق قدردانی میکنیم. سه مرز رسمی داریم اما بازارچه برای معیشت مرزنشینان از اهمیت زیادی برخوردار است.
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی گفت: هنوز ظرفیتهای گمرکی در بازارچههای رسمی ایجاد نشده است و از آنجا که این بازارچهها مورد توجه وزیر کشور هستند امیدواریم بتوانیم از ظرفیت بیبدیل بازارچههای مرزی استفاده کنیم.
به گفته سعیدی، پیشبینی تبادلات و تراز تجاری ما با پاکستان بیش از 16 میلیارد دلار بوده و ساماندهی بازارچهها میتواند این رقم را محقق کند.
وی گفت: مردم صاحب واقعی این انقلاب هستند و رنجی که برخی از مردم کشور متحمل میشود باید هر وجدانی را بیدار کند.
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: از جاسک تا راسک چیزی حدود یک میلیون نفر جمعیت وجود دارد و بر اساس متوسط کشوری باید چیزی حدود 1500 تخت در بیمارستانهای این منطقه وجود داشته باشد اما چیزی کمتر از 250 تخت وجود دارد و این بسیار تاسف بار است و امیدواریم در دولت آیتالله رئیسی این موضوع به طور جدی پیگیری شود.
سعیدی اظهار داشت: از رییس جمهوری بابت اختصاص استانداری ویژه به سیستان و بلوچستان قدردانی میکنیم و البته میطلبد ساختارهای این موضوع هرچه سریعتر اتفاق بیفتد.
وی اضافه کرد: ساختارهای نحیف دستگاههای اجرایی نمیتوانند ماموریت ملی خود را محقق کنند لذا باید استقرار ادارات کل را در جنوب سیستان و بلوچستان داشته باشیم.
به گفته نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی، راهاندازی دانشگاه علوم پزشکی چابهار یکی از مطالبات مردم است و دیدیم که رییس جمهوری هم به این موضوع اشاره کردند و ما نیز به صدق گفته آیتالله رییسی ایمان داریم.
سعیدی در بحث معطلی احداث بیمارستان 540 تختخوابی چابهار هم گفت: زمین مورد نیاز را منطقه آزاد چابهار واگذار کرد اما قرار شد وزارت بهداشت برای ساخت، به منطقه آزاد تفویض اختیار بدهد که تاکنون این اتفاق رخ نداده است.
بخشهای دیگری گفت و گوی تفصیلی ایرنا و فیلم این گفت و گو منتشر خواهد شد.