به باور کارشناسان، سرمایهگذاری در حوزه گردشگری به لحاظ ماهیت فرابخشی خود، تا حدی با سرمایهگذاری در سایر صنایع متفاوت است.
به گزارش فرینا، سرمایهگذاران گردشگری به سه دسته تقسیم شدهاند: سرمایهگذاران راهبردی، سرمایهگذاران ساخت و ساز و سرمایهگذاران مالی.
براین اساس سرمایهگذاران راهبردی، افراد یا بنگاههایی هستند که به منظور دستیابی به حقوقی مشخص در پروژههای توسعه گردشگری سرمایهگذاری کرده و مدیریت و مسئولیت شرکت را عهدهدار میشوند؛ مانند کسب و کارهای گردشگری و توسعهدهندگان املاک و مستغلات که در برنامهریزی، مالی یا دارندگان برند متخصص هستند. سرمایهگذاران ساخت و ساز نیز افراد یا بنگاههایی هستند که به منظور اتخاذ مسئولیت ساختوساز در پروژههای گردشگری سرمایهگذاری میکنند.
سرمایهگذاران مالی هم با هدف دریافت سود سهام در پروژههای توسعه گردشگری سرمایهگذاری میکنند. مانند بانکها، شرکتهای بیمه، شرکتهای خصوصی مدیریت داراییها، صندوق سرمایهگذاری در املاک و مستغلات و صندوق سهام خصوصی.
بر مبنای مطالعات انجام شده، توجه ویژه به بخش خصوصی داخلی در کنار جلب سرمایههای خارجی از اهمیت بسیاری برخوردار است.
گردشگری به علت خاصیت بازدهی زودهنگام آن، بستر مناسبی برای سرمایه گذاری است.گردشگری میتواند هر دو سرمایه گذاری داخلی و خارجی را جذب نموده و اقتصاد را به حرکت درآورد.
در این میان قشم بعنوان زادگاه تنها ژئوپارک خاورمیانه و جنگلهای دریایی حراست. بافت روستاها با آداب و رسومش، باورها و فرهنگ مردم، دسترسی مناسب به دریا، سواحل بی نظیر و دهها جاذبه دیگر، میتواند بعنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری کشور تبدیل کند.
رنگین کمان خیلی بزرگ ، دلفینهای باهوش و مهربان، جنگلهای حرا، جزیره هنگام و آن ماسههای طلایی، توتیاهای لب ساحل، بازارهای قشم و دره ستارگان، دشت تندیسها وژئو پارک و….. همه و همه گردشگر را وادار می کند تا به این جزیره زیبا و دیدنی سفری خاطره انگیز و فراموش نشدنی داشته باشد.
بستههای حمایتی ازسرمایهگذاران در منطقه آزاد قشم
درراستای توسعه زیرساختهای گردشگری در جزیره قشم؛ بستههای حمایتی به سرمایهگذارانی که قصد سرمایه گذاری در منطقه آزاد قشم داشته باشند ارایه میشود. رسول اکبری معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم با اعلام مطلب بالا گفت: جوامع محلی در توسعه پایدار نقش مهم و اساسی داشته ازاینرو مشارکت جامعه هدف بهمثابه یکی از ارکان توسعه پایدار و پیشرفت گردشگری در این منطقه است.
وی با اشاره به اینکه هرگاه فعالیتهای گردشگری ارتباط نزدیک با جوامع محلی داشته باشد این صنعت میتواند موجب تغییر در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، محیطی و اقتصادی جامعه میزبان گردد، افزود: توسعه گردشگری در ارتقاء سطح ملی و محلی نقش اساسی داشته و نیز دستیابی به این هدف نیاز به همکاری جوامع محلی است، چراکه مهمترین اصل ایجاد ثبات و پایداری در گردشگری منطقهای بوده ونیز سود و زیان در این حوزه متوجه آنها است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: توجه به توسعه گردشگری در توانمندسازی جوامع محلی به لحاظ ایجاد اشتغال، درآمدزایی، احساس غرور، بهبود زیرساختهای اقتصادی، ارتقاء کیفیت زندگی مردم و اقتصاد پایدار نقش تعیینکنندهای دارد.
اکبری تاکید کرد: افتتاح 14 هتل وهتلآپارتمان با ظرفیت 1772 تخت درراستای استانداردسازی در سال 96، ساماندهی و مرمت قلعه پرتغالیها همچنین شهر تاریخی کلات کشتاران، گمرک قدیمی باسعیدو، قلعه نادری لافت ونیز مسیر دسترسی به غار خور بس از جمله فعالیتهای اداره میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم در راستای توسعه گردشگری است.
وی با یادآوری این مطلب که مهمترین رویکرد و استراتژی دولت تدبیر و امید در حوزه گردشگری توانمندسازی جوامع محلی است یادآور شد: یکی دیگر از اهداف مهم گردشگری در دولت تدبیر وامید، رشد و توانمندسازی جوامع محلی است که این امر خود موجب حفظ آثار فرهنگی و میراث ملموس و ناملموس میشود ودراین راستا آدابورسوم، نوع پوشش و غذاهای جوامع محلی از جاذبههای فرهنگی هستند که نقش بسزایی در جذب توریست داخلی و خارجی دارند.
اکبری در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر بیش از 70کاشانه میهمان در جزیره قشم، هرمزگان و هنگام باعث اشتغالزایی مستقیم 592 نفر از مردم جامعه محلی شده است که یکی از اهمیتهای تأسیس گسترش کاشانههای میهمان بهکارگیری، جمعآوری و حفظ ابزار تاریخی ازیادرفته در این فضاها است.
وی همچنین با اشاره به بستههای مختلف سرمایه گذاری در منطقه آزاد قشم گفت: این بستههای سرمایهگذاری در صورت مراجعه به آنان ارائه میشود و آنچه در حال حاضر اولویت منطقه میباشد سرمایهگذاری در ساخت هتل و اماکن تفریحی بوده که در قطعات متعددی در سطح جزیره قشم جانمایی شده است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: در جزیره قشم ظرفیت احداث هتلهای 5، 4 و 3 ستاره وجود دارد همچنین ساخت پارک آبی، سالن پذیرایی و مجالس، مجتمعهای تفریحی، گردشگری، کلوپ تفریحات دریایی و غواصی، مجتمعهای پذیرایی بینراهی، پلاژشنا و نیز تفریحات دریایی بانوان و آقایان (مجزا) از دیگر امکانات و نیازهای گردشگری دراین جزیره زیبا است که در این راستا زمینهای موردنیاز مشخص و جانمایی شده است.
وی با تأکید بر اینکه قشم شهر خلاق یونسکو و یک پروپوزال جامع برای پیوستن به شبکه شهرهای خلاق گردشگری یونسکو است افزود: شبکه شهرهای خلاق یونسکو در سال 2004 و برای ترویج همکاری میان شهرهایی ایجاد شد که از خلاقیت بهعنوان عاملی راهبری برای پیشرفت پایدار شهری استفاده کرده بودند که 180 شهری که این شبکه را تشکیل دادهاند برای قرار دادن خلاقیت و صنایع فرهنگی در قلب برنامههای توسعهشان در سطح محلی و نیز همکاری فعالی در سطح بینالمللی بهصورت مشترک باهم کار میکنند.
اکبری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: از طرحهای دیگری که در دست اقدام میباشد میتوان به ایجاد سایتهای جدید گردشگری شامل توریسم ماجراجویانه، کوهنوردی، غارنوردی، قایقرانی ماجراجویانه، غواصی و توریسم سلامت (غار نمکی) اشاره کرد همچنین تبدیل جزیره هنگام به قطب اکو توریسم ایران، تبدیل جزیره هرمز به بهشت زمین شناسان، طراحی کرایه خودرو «رنت کار»، باشگاه هوانوردی (هواپیمای سبک و فوق سبک) و سایت تفریحات دریایی از دیگر برنامههای در دست اجرا در سال جاری است.
وی تاکید کرد: صنایعدستی با ارتقاء سطح زندگی روستائیان به ایجاد اشتغال پایدار زنان با سرمایههای اندک کمک کرده است که در این راستا ساماندهی و برنامهریزی برای رشتههای موردنیاز در جزیره و کمک به احیا هنرهای بومی منطقه، تدوین برنامههای آموزشی و ایجاد بانک اطلاعاتی در حوزه صنایعدستی تا تبدیل قشم به قطب صنایعدستی مناطق آزاد کشور از دیگر اهداف در سال جاری است.
طرح پیشواز از یکمیلیون گردشگر در جزیره قشم
سید امین جعفری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم نیز با اشاره به این مطلب که سازمان منطقه آزاد قشم در جهت اجرای طرحی برای جذب یکمیلیون گردشگر به قشم است که این طرح با اتکا به آمار و ارقام اداره کل برنامهوبودجه سازمان تنظیمشده است گفت: این طرح نسبتاً خوب است که البته نیاز به اصلاح، ویرایش و بهروزرسانی اطلاعات، داشتهها و برداشتهای زیرساختی، نرمافزاری، سختافزاری و حتی نیروی انسانی دارد که باید آن را با واقعیتهای غیرقابلانکار در حوزههای گردشگری و بازرگانی امروز قشم منطبق کرد و سپس آن را در دستور کار اجرایی قرارداد.
پوی خاطرنشان کرد: در سابقه منطقه آزاد قشم طرحهای جامع خیلی خوب دیگری داشته است ولی به دلایل مختلفی بهویژه تغییرات متعدد و بیرویه مدیران ارشد سازمان و درنتیجه رفتارهای سلیقهای مدیران در هر دوره هیچگاه به مرحله اجرا و اتمام نرسیده است.
جعفری در ادامه با اشاره به اینکه امید است تا این بار ثبات مدیریتی ضامن ثبت و اثبات این طرح و تصمیمات بسیار خوب در شرف اجرا سازمان شود، تاکید کرد: برای اینکه قشم به جایگاه بالای خود در بحث توسعه گردشگری برسد باید تمام بخشهای اقتصادی این جزیره اعم از بخشهای دولتی، تجاری و از همه مهمتر بخش خصوصی همگی به این نتیجه برسند که راه برونرفت قشم از این وضعیت و رسیدن بهروزهای روشنتر توجه جدی به بحث گردشگری است.
وی خاطرنشان کرد: اگر بخش خصوصی به این نتیجه برسد که گردشگری تنها راه نجات قشم است و با تمام وجود پای این قضیه بایستند، قشم قابلیت تبدیل شدن به یک بهشت برای سرمایهگذاری را خواهد داشت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری منطقه آزاد قشم همچنین گفت: با همکاری بخش خصوصی راهاندازی صندوق سرمایهگذاری بدون وابستگی به بخش دولتی برای جزیره قشم بسیار ضروری است.
جعفری اظهار داشت: بخش خصوصی باید به این نتیجه برسد که در فصولی از سال که بازار دچار افت میشود هواپیما چارتر کنند واز سوی دیگر بازار و هتلها نیز بخشی از هزینهها را کاهش دهند تا سفر به قشم با قیمت مناسب تری در اختیار گردشگران قرار بگیرد.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر قشم با اشباع مجتمعهای تجاری و فروشگاه روبهرو است افزود: متاسفانه در گذشته بسیاری از بازارها بدون اینکه سیاستی برای جلب نظر خریدار یا همان مخاطب و متقاضی داشته باشند مشابه همدیگر احداث شدهاند. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: مدیریت بازارهای بزرگ باید تشریکمساعی داشته باشند و به این اشتراک نظر برسند که در منافع مصادیقی چون جشنوارههای خرید تابستانی، بهاره، زمستانی مشترک شوند که بدون تردید باهم دلی و هم گامیها ضامن موفقیت اقتصادی عمومی قشم خواهند بود.
جعفری تاکید کرد: برگزاری جشنوارهها و اتفاقهای مشابه تنها تکلیف و وظیفه سازمان، جامعه فعالان اقتصادی، هتل داران نیست بلکه همهکسانی که قشم و آینده آن را دوست دارند باید برای رسیدن به بخشهای اقتصادی باخرد جمعی و اتحاد و همبستگی گروهی باید هزینه سفر را به قشم کم کنند تا تبدیل به یکی از اصلیترین و رایجترین گزینههای سفر برای خانوادههای ایرانی شود.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه گردشگری، هتلداری و صنایع دستی قشم در دی 1397 افزود: تبلیغات و اطلاعرسانی در مورد داشتهها و جاذبههای فراوان و غنی گردشگری قشم بسیارکم است و به نظر میرسد در تمام سالهای تشکیل و استقرار سازمان منطقه آزاد فقط در این دو سال اخیر صداوسیما و رسانههای گروهی شروع به پرداختن به جاذبههای گردشگری این جزیره کردهاند که در این راستا برگزاری این نمایشگاه میتواند علاوه بر ایجاد بستری مناسب برای تمامی فعالان در این بخش در سراسر کشور جهت توسعه فعالیت خود درمنطقه قشم، نسبت به معرفی هرچه بهتر این جزیره نقش مهمی را ایفا کند.
مدیرکل میراث فرهنگی منطقه آزاد قشم یادآور شد: درگذشته مردم تصور میکردند که قشم تنها برای خرید ارزان کالاهای مصرفی تولیدشده در کشورهای چین و… میباشد ولی در حال حاضر بهویژه دریکی دو سال اخیر قشم بهعنوان مقصد گردشگری معرفیشده است.
جعفری با تأکید بر اینکه میانگین استمرار حضور گردشگر در سال 96 نسبت به سالهای گذشته که معادل 9ر1درصد بوده هماکنون به 3، 4 روز رسیده است، افزود: گردشگران و یا به تعبیر دیگر مهمانان نوروزی در سالهای گذشته هنگامیکه وارد جزیره میشدند تنها تمرکز در بازار برای خرید داشتند ولی با تمهیدات صورت گرفته به روستاهای هفت رنگو، دهخدا، گوران، طبل، سهیلی، دوستکو، سلخ، باسعیدو، مرادی، گوری، وگورزین نیز دیدن کردند.
وی ابراز داشت: در ستاد ساماندهی خدمات سفر، جزیره قشم در نوروز سال جاری بعنوان یکی از10 مقصد برتر گردشگری ایران معرفیشده است و این روند با تلاشهای انجامشده همچنان ادامه دارد.
وی گفت: جزیره قشم یکی از جزایر هرمزگان است که بهعنوان بزرگترین جزیره ایران و خلیجفارس در تنگه هرمز قرار دارد. این جزیره در چند دهه اخیر به یکی از مکانهای توریستی و گردشگری تبدیل شدهاست. از نقاط دیدنی این جزیره بازارها و دیدنیهای طبیعی آن چون جنگلهای حرا، غارهای خوربس، تنگه چاهکوه، دلفینهای آبی خلیج فارس، دره ستارهها، جزایرناز و غار نمکدان است.
واحدهای اقامتی در قشم
رئیس انجمن هتلداران منطقه آزاد قشم با اشاره به این مطلب که درراستای ارائه خدمات به گردشگران داخلی و خارجی ونیز با بهرهبرداری از 10 واحد اقامتی وهتل 5 ستاره مریم تعداد تختهای واحدهای اقامتی در منطقه آزاد قشم به بیش از 10 هزار تخت افزایش خواهد یافت، اظهار داشت: از ابتدای تأسیس انجمن جامع هتلداران قشم تاکنون 75 مرکز اقامتی راهاندازی شده است که از این تعداد 2واحد اقامتی 4 ستاره و مابقی 2 و 3 ستاره هستند که تا پایان سال جاری 10 هتل دیگر به واحدهای اقامتی این جزیره افزوده میشود.
عبدالباسط رضوانی افزود: با اجرای طرح ساماندهی هتلها؛ احداث هتلهای جدید، باکیفیت و منطبق با استانداردهای جهانی میباشد که این امر باعث افزایش ورود گردشگران داخلی و خارجی به جزیره قشم که زیباترین جاذبههای اکو توریسم را دارد، شده است.
رئیس انجمن جامعه هتلداران تبلیغات میدانی بهویژه برپایی نمایشگاه فرهنگی، هنری، صنایعدستی از دهم الی چهاردهم دی 1397 در جزیره قشم را در شناسایی این جزیره مثبت ارزیابی کرد و افزود: برگزاری چنین نمایشگاه و جشنوارههایی در توسعه زیرساختهای اقتصادی و جذب گردشگر نقش اساسی و تعیینکنندهای دارد و باید بستری فراهم شود تا استمرار چنین فعالیتهای فرهنگی و هنری در این جزیره به وجود آید.
رضوانی همچنین در ادامه با اشاره به راه اندازی سایت جامعه هتلداران قشم اظهار داشت: پس از تکمیل و راه اندازی سایت جامعه هتلداران قشم، نقش بسزایی را در اطلاعرسانی و معرفی جاذبههای گردشگری، نرخ قیمتهای مصوب واحدهای اقامتی، کیفیت هتلها به گردشگران داخلی و خارجی را برعهده گرفته است.
وی با تاکید بر این مطلب که دولت با کمک بخش خصوصی میتواند بستر زیرساختهای لازم را برای جذب گردشگر به جزیره قشم با داشتن جاذبههای طبیعی و منحصر بهفرد را فراهم کند خاطر نشان کرد: برای مقابله با مشکلات پیش روی صنعت هتلداری در این جزیره به دلیل کاهش مسافر و وضعیت اقتصادی فعلی در جامعه در بیش از 15 هزار میلیارد ریال به این بخش اختصاص یافته است که اشتغالزایی بیش از 1000 هزارنفر فراهم کرده است.
توسعه صنایعدستی در منطقه آزاد قشم
رئیس اداره صنایعدستی سازمان میراث فرهنگی منطقه آزاد قشم از حضور بیش از 3000 نفر از دختران و بانوان قشمی در توسعه صنایعدستی این منطقه گردشگری خبر داد و افزود: گلابتون دوزی، زریبافی، خوس دوزی، حصیربافی، کار با صدف، شک بافی، برقع دوزی و نیز لنج مینا توری ازجمله تولیدات دختران و زنان قشمی است.
سمیه گرامی اظهار داشت: درراستای توسعه اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالاهای ایرانی، 12 تعاونی فعال با اشتغالزایی 360 نفر بهصورت مستقیم و 1440 نفر غیرمستقیم مشغول ارائه خدمات جهادی در این خطه از میهن اسلامیمان هستند. وی برپایی نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی همچنین اجرای جشنوارهها را در این جزیره مثبت ارزیابی کرد و گفت: شرکت هنرمندان قشمی در نمایشگاه اسپانیا و ایتالیا و فروش بیش از 1200 یورو از صنایعدستی نشان از اهمیت برپایی جشنواره و نمایشگاه گردشگری و صنایعدستی است.
رئیس اداره صنایعدستی سازمان میراث فرهنگی منطقه آزاد قشم همچنین گفت: طراحی، چاپ و بستهبندی صنایعدستی، برپایی دورههای آموزشی مشتری مداری، مبانی رنگ شناسی، کلاسهای ایده پردازی و خلاقیت ازجمله فعالیتهای سازمان میراث فرهنگی و صنایعدستی است.
گرامی تاکید کرد: شرکت در نمایشگاه گردشگری سلامت در عمان، ابوظبی، پاریس و ژاپن، ارائه تسهیلات ونیز صدور ویزا در فرودگاه قشم برای گردشگران خارجی از دیگر فعالیتهای اجرایی این سازمان است. وی افزود: قشم به دلیل این پهنا و کشیدگی از غرب تا شرق گونههای بسیار جانوری و گیاهی را در خود جای داده که بسیاری از آنها در کل جهان کمیاب و مختص به خود جزیره هستند. از دلفین و لاک پشت و خرچنگ گرفته تا صد و هفتاد و سه گونه پرنده و همینطور روباه و غزال و انواع ماهی…
گردشگران داخلی و خارجی
جزیره زیبای قشم مقصد گردشگران داخلی و خارجی است و جزیره قشم جایگزین بسیار مناسبی برای کشورهای هدف گردشگری از طرف هموطنان خواهد بود. سید مصطفی موسوی سرپرست گردشگری اداره کل میراث فرهنگی منطقه آزادقشم با اعلام مطلب بالا گفت: جزیره زیبای قشم، هرمز و هنگام به دلیل وجود جاذبههای بینظیر تاریخی، فرهنگی، تجاری و هم چنین فرصتهای سرمایهگذاری بهویژه سرمایهگذاریهای کلان بعنوان یکی از مقاصد مهم سفر در کشوراست.
وی افزود: محوطهها و بافتهای متعدد تاریخی، که برخی از آنها قابلیت ثبت جهانی را دارند به همراه ژئو پارک جهانی قشم با مناظر بکر و منحصربهفرد در کنار فرهنگ و تنوع قومی ساکنان این جزیره، جاذبههایی زیبایی را به وجود آورده که هر کدام به تنهایی میتواند دلیل انتخاب جزیره قشم به عنوان مقصد سفر باشد.
موسوی با اشاره به این مطلب که زیر ساختها و تاسیسات گردشگری لازم در قشم به منظور میزبانی از گردشگران داخلی و توریستهای خارجی بوجود آمده است تاکید کرد: انواع تفریحات دریایی در کنار غواصی در آبهای کمعمق خلیجفارس با جاذبههای فراوان به همراه تجربه انواع پروازهای هوایی اعم ازموتوری و بدون موتور ونیز پیست موتور سواری و اتومبیلهای آفرود وسافاری قشم پکیج کاملی از ورزشها و تفریحات هیجانی را فراهم آورده است تا لحظات به یاد ماندنی را در ذهن گردشگران ماندگار کند. وی در ادامه یکی از نمودهای گردشگری در قشم را که امروز با اقبال زیادی ازدید گردشگران داخلی و خارجی روبرو شده است، گردشگری تجربی دانست و خاطرنشان کرد: وجود بیش از 70 اقامتگاه بوم گردی روستایی که امکان تجربه یک زندگی روستایی در جزیره قشم،هرمز و هنگام با سرو انواع غذاهای سنتی، بازدید و خریداز فروشگاه و کارگاه های زنده صنایع دستی این امکان را نیز فراهم مینماید تا گردشگران با اقامت در این اماکن با آداب و رسوم، آیین و مراسمات آیینی و هم چنین نحوه امرار معاش بومیان جزیره از نزدیک آشنا شوند.
موسوی همچنین گفت: رشد آمار ورود مسافر به جزیره قشم و مهمتر از آن رشد بسیار زیاد بازدید از اماکن تفریحی و گردشگری جزیره نشان دهنده اقبال صنعت توریسم و گردشگری در آینده جزیره قشم، هرمز و هنگام است.
وی در ادامه با تاکید بر این نکته که جزیره قشم جایگزین بسیار مناسبی برای کشورهای هدف هم چون ترکیه، امارات، گرجستان، ارمنستان از طرف گردشگران داخلی است افزود: با وجود اختلالات به وجود آمده در بازار ارز و گرانی سفر به مقاصد گردشگری خارج از کشور، جزیره زیبای قشم با جاذبهها و پتانسیلهای متعدد گردشگری می تواند جایگزین بسیار مناسبی در این راستا باشد.
موسوی خاطرنشان کرد: خوشبختانه سازمان منطقه آزاد قشم خود را متعهد به برآورده کردن نیازها وامکانات مورد نیاز گردشگران نموده است و همواره در جهت ارتقاء سطح کیفی تاسیسات گردشگری تلاش مینماید.