چابهار نماد همکاری سه جانبه میان ایران، هند و افغانستان

لینک کوتاه: freena.ir/detail/47785
ساعت 09:29 چهارشنبه 21 شهريور 1397
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران که در راس هیاتی برای شرکت در اجلاس سه جانبه معاونین وزارت خارجه هند، افغانستان و ایران به کابل پایتخت افغانستان آمده است، همکاری این سه کشور را در حوزه چابهار نمادی از تجلی هم افزایی در سطح منطقه خواند.

به گزارش فرینا به نقل از تدبیر و امید؛ معاون سیاسی وزیر خارجه ایران که در راس هیاتی برای شرکت در اجلاس سه جانبه معاونین وزارت خارجه هند، افغانستان و ایران به کابل پایتخت افغانستان آمده است، همکاری این سه کشور را در حوزه چابهار نمادی از تجلی هم افزایی در سطح منطقه خواند.

«سید عباس عراقچی» گفت: اجلاس سه جانبه معاونین وزارت خارجه ایران ، هند و افغانستان امروز در کابل گام دیگری در راستای همین همکاری نمونه است.

وی افزود: ایران و هند هم به لحاظ اقتصادی، امنیتی و سیاسی دو کشور مهم و تاثیر گذار در افغانستان هستند و تحولات افغانستان نیز در این دو کشور اثر مستقیم دارد و یک همکاری سه جانبه می تواند برای صلح و ثبات در افغانستان و منطقه مفید باشد.

او به موضوعاتی که در پنج جلسه کاری جداگانه هیات ایران مورد بحث قرار گرفت، اشاره کرد و گفت : در جلسه سه جانبه معاونین امور خارجه نخست حوزه اقتصادی مورد بحث بود.

اظهارات عراقچی در بدو ورود به کابل

عراقچی تصریح کرد که هیات های سه کشور روی این نکته که چگونه می توانند در بخش حمل ونقل، بندر چابهار که الان تبدیل به نماد همکاری سه جانبه شده است، بهره برداری از معادن، سرمایه گذاری ، همکاری های بانکی، تجارت و مجموعه همکاری های اقتصادی کار مشترک کنند، صحبت کردند.

به گفته او مواردی مورد بررسی قرار گرفت و راهکارها و ایده هایی نیز مطرح شد که مقرر گردید مذاکرات بین سه کشور در این خصوص ادامه پیدا کند.

معاون وزیر خارجه ایران افزود که در مورد چابهار بحث ویژه ای داشتیم از این جهت که این بندر الان در ایران به یک بندر مهم تبدیل شده و با تسهیلاتی که بعد از توافق نامه برجام فراهم شد این بندر توسعه خوبی پیدا کرد و الان تقریبا توان پذیرش همه کشتی ها را با اوزان مختلف دارد و در شش ماه گذشته به شدت فعال بوده و مقادیرمتنابهی کالا را از مبدا هندوستان به مقصد افغانستان تخلیه و ترخیص کرده است.

عراقچی ادامه داد که هندی ها روی این بندر حساب ویژه بازکرده و علاوه بر کمک ، مشارکت جدی در توسعه آن داشته و سرمایه گذاری کرده اند.

او تاکید کرد که طرح همکاری سه جانبه بین هند، ایران و افغانستان در همین رابطه تعریف شد و افغانستان نیز در همین ارتباط از این طرح استقبال کرد زیرا در حقیقت یکی از کوتاهترین راه ها با هزینه کم و امنیت خوب برای دسترسی این کشور به آب های آزاد است.

او موضوع امنیت را از دیگر موارد مورد بحث بین نمایندگان سه کشور در این اجلاس اعلام کرد و فعالیت تروریست ها، تحرکات داعش و این که چگونه می توان با آنها مقابله کرد را محور مذاکرات قراردادند.

وی همچنین معضل مواد مخدر، همکاری های مشترک سه کشور برای مقابله با تولید و انتقال مواد مخدر را از دیگر موضوعات مورد بحث در بخش امنیت خواند.

عراقچی گفت که در مورد روند صلح و مصالحه در افغانستان و این که ایران و هند چگونه می توانند به تلاش دولت افغانستان برای رسیدن به صلح و ثبات کمک کنند تا درگیر خاتمه یابد هم صحبت شد.

وی در پاسخ به تبیین آخرین وضعیت روند مذاکرات در قالب کمیته های پنج گانه مشترک ایران و افغانستان که هر یک مامور به تهیه مقدمات متون کارشناسی برای تدوین سند جامع همکاری های راهبردی همه جانبه دو کشور هستند گفت که یکی از اهداف سفر هیات ایرانی به کابل علاوه بر مباحث اجلاس سه جانبه، نهایی کردن کار این کمیته هاست.

ایران و افغانستان در جریان سفر «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران به کابل در اردیبهشت ماه سال 1396 توافق کردند که برای دستیابی به یک سند جامع همکاری راهبردی و همه جانبه کمیته های مشترکی را برای تدوین متن توافق نامه در زیرعنوان های «امنیت»، « اقتصاد»، «آب»، «همکاری های فرهنگی» و «امور مهاجرین» تحت مدیریت وزارتخانه های خارجه دو کشور تشکیل دهند که اغلب این کمیته ها بحث های خود را نهایی کرده اند.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت که کار کمیته های فرهنگی، آب و اتباع تمام شده و اسناد پایانی آنها به عنوان نقشه راه برای آینده تهیه شده است و کار در دو کمیته امنیت و اقتصاد هنوز ادامه دارد و یکی از اهداف سفر من پیگیری اسناد نهایی این دو کمیته است که البته در کمیته امنیتی کار جلوتر است و بزودی می توانیم سند نهایی آن را داشته باشیم و اسناد کمیته اقتصادی هم که نهایی شود، می توانیم مجموعه این اسناد را به عنوان سند راهبردی همکاری دو کشور ایران و افغانستان به امضا دو رئیس جمهوری برسانیم.

از عراقچی سئوال شد با توجه به این که عمده دغدغه تاجران سه کشور ایران ، هند و افغانستان در بحث همکاری های اقتصادی، متمرکز بر تبادلات مالی و امور بانکی است، آیا در مذاکرات امروز به این نکته عم پرداخته شد که وی گفت: این موضوع در اجلاس سه جانبه از سوی هر سه کشور مورد توجه قرار گرفت.

وی افزود: بحث همکاری بانکی بین سه کشور و تسهیل مراودات مالی به خصوص با توجه به تحمیل دوباره تحریم های آمریکا بعد ازخروج این کشور از برجام یک مقدار وضعیت را دچار مشکل کرد و الان ما ، هم در ابعاد دوجانبه و هم امروز تصمیم گرفتیم در قالب همکاری سه جانبه راه حل هایی را بررسی کنیم.

وی گفت که اراده در هر سه کشور برای تاسیس ساز وکارهایی ویژه که بتواند این تعاملات مالی را انجام دهد وجود دارد و همه طرف ها معتقدند باید این کار صورت گیرد و قرار شد کارشناسان به ویژه کارشناسان بانک مرکزی از هر سه کشور جلسات بیشتری داشته باشند و تلاش کنند تا راه حل هایی را پیدا کنند.

عراقچی تاکید کرد که این راه حل ها پیدا شدنی است و مشابه این مذاکرات را ما داریم با اروپایی ها انجام می دهیم که الان نمی خواهم وارد جزئیات در مورد ایده هایی که وجود دارد و راه حل هایی که دارد رویشان فکرمی شود، صحبت کنم.

او گفت که اگر این مذاکرات به نقطه ای رسید که راه حل ها مدون شد و مستقر گردید به طور قطع اطلاع رسانی نیز در خصوص آن انجام خواهد شد.

از خردادماه سال 1395 که توافق نامه همکاری سه کشور ایران ، هند و افغانستان در توسعه و بهره برداری از بندر چابهار از سوی مقامات ارشد این سه کشور امضا شد، ایده برگزاری اجلاس سه جانبه شکل گرفت و امروز سه شنبه اولین جلسه آن در کابل برگزار شد و قرار است تداوم پیدا کند.

 عراقچی همچنین با «تدامچی یاماموتو» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور افغانستان در محل سفارت ایران در کابل دیدار کرد.

او در مورد این ملاقات با توجه به نقش و کارکردی که سازمان ملل در حوزه ماموریت خود در بحث هایی مانند پناهجویان، مواد مخدر، برگزاری فرآیندهای انتخابات و رسالتش در برقراری صلح دارد گفت که در مورد راه های ممکن برای ایران که بتواند به افغانستان در این بخش ها کمک کند، مذاکره شد.

صبح دیروز(سه شنبه) عراقچی همراه با «محمدرضا بهرامی» سفیر ایران در کابل و هیات همراه با « عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان هم دیدار داشت.

عراقچی همچنین قبل از حضور در اجلاس سه جانبه معاون وزارت خارجه هند، ایران و افغانستان با «وی جی گوخال» مشاور وزیرخارجه هند و هیات همراه او جداگانه دیدار کرد و بعد از اجلاس نیز با «حکمت خلیل کرزی» همتای افغان خود دیدار داشت.

هیات سیاسی ایران برای امرور نیز دیدارهایی را با مقامات افغانستان در دستور کار دارد.

آخرین اخبار

گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403
گزارش صادرات و واردات در 9 ماهه سال 1403 سازمان منطقه آزاد اروند

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري