وزیر راه و ترابری افغانستان گفت با گشایش بندر چابهار و رسیدن اولین محموله گندم اهدایی هند از این مسیر به کشورش، مانند آن است که محصول کاشته شده افغانستان در چابهار با همکاری ایران و هند امروز به صورت عملی به بار نشسته است.
به گزارش فرینا به نقل از ایرنا، «محمد طهماسی» روز شنبه در آیین ویژه ورود اولین محموله اهدایی گندم هند از مسیر چابهار به افغانستان که در شهر«زرنج» مرکز استان نیمروز جریان داشت، افزود : امروز برای مردم افغانستان روز مهم و تاریخی است.
وی گفت: چابهار برای افغانستان آن بهاری است که سال ها در انتظار آن بودیم و امروز اولین حاصل کشت بهاری خود را که یک و نیم سال پیش کاشتم، درو کردیم.
طهماسبی با بیان این که چابهار از نظر اقتصادی و سیاسی برای افغانستان اهمیت ویژه ای دارد، تصریح کرد: کشورهای آسیای میانه می توانند از طریق افغانستان به بازرگانی و انتقال کالای خود وسعت ببخشند و میلیاردها دلار برای خود منفعت کسب کنند.
به گفته وی، بخش مهم این دستاورد کمک به توسعه زیربنایی است که با تکمیل فعالیت این بندر، هند و کشورهای آسیای میانه نیز در توسعه زیربناهای افغانستان همکاری خواهند کرد که باعث رشد اقتصادی منطقه خواهد شد.
وی افزود: از طرف دیگر هزینه کمتر و مسیر کوتاه تر از مزیت های دیگر بندر چابهار است که نسبت به بندر کراچی و بندرعباس صدها کیلومتر نزدیکتر است و بازرگانان می توانند اموال خود را زودتر از این مسیر به خارج انتقال داده و به بازار های جهانی برسانند.
این مقام افغان با بیان این که هر کانتینر برای هر بازرگان افغان بین 500 تا یک هزار دلار سود از محل صرفه جویی در طول مسیر در پی خواهد داشت، افزود: این بندر به شکل مستقیم و غیر مستقیم برای هر سه کشور هند، ایران و افغانستان ایجاد شغل کرده و سود اقتصادی به همراه دارد .
وی از کشورهای هند و ایران خواست که هرچه زودتر و بیشتر تلاش کنند تا استفاده از این بندر به صورت عملی و کامل انجام شود.
«نصیراحمددرانی» وزیر کشاورزی و دامداری افغانستان نیز در این مراسم گفت که تلاش های دولت وحدت ملی افغانستان با سران کشورهای هندوستان و ایران به ثمر نشست و امروز اولین محموله کمک های اهدایی هند از طریق چابهار وارد افغانستان شد.
درانی گفت: امروز 514 تریلی وارد این کشور شد و ما تبدل به یک کشور ترانزیتی بین ایران و کشورهای آسیای میانه خواهیم شد و جایگاه خود را بازخواهیم یافت.
درانی با اشاره به این که همکاری ایران، افغانستان و هند فرصت طلایی را برای کشورهای منطقه و فرا منطقه ای به وجود می آورد، اضافه کرد: انتظار داریم که کشورهای دوست تدابیر جدیدی برای توسعه پایدار فراهم کنند.
وزیر کشاورزی افغانستان اضافه کرد: اتصال خط آهن افغانستان به کشورهای منطقه، راه آهن پنج جانبه، دسترسی بهتر به چابهار در راستای همگرایی و توسعه اقتصادی را فراهم می سازد و افغانستان دیگر محدود به یک مرز نیست و مسیرهای متعددی را برای تجارت و ترانزیت در اختیار دارد و امروز فصل جدیدی در روابط کشورهای منطقه گشوده شد.
«مهندس محمد سمیع» استاندار «نیمروز» افغانستان نیز امروز را روز تاریخی و جدید در صفحه دوستی کشورهای ایران، افغانستان و هندوستان دانست .
وی گفت: امروز ما شاهد هدیه گندم هند به افغانستان هستیم که از طریق چابهار به این استان رسید و کمک های سخاوتمندانه هند، ساخت جاده «زرنج- دلارآرام»، تعمیر ساختمان مجلس،
«سدسلما»، ساختمان سابق وزات خارجه و همکاری هند با ایران در بندر چابهار از یاد و خاطره مردم افغانستان هرگز محو نخواهد شد.
سمیع با بیان این که با بهره برداری از چابهار هزاران شغل ایجاد و دو کشور میلیاردها دلار سود خواهند کرد، افزود: این بندر از نگاه سیاسی و اقتصادی یکی از قطب های مهم منطقه است.
پیش از این افغانستان تنها از طریق بندرعباس و کراچی به آب های آزاد وصل بود اما امروز از طریق چابهار نیز متصل شده و چابهار نزدیک تر است و این بندر افغانستان را از وابستگی ها و محدودیت های قبلی در ترانزیت کالا رهایی خواهد بخشید.