مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی معتقد است: جریانی بسیار فعال، سیال و کارساز در مناطق آزاد کشور در حال شکل گیری است.
به گزارش فرینا، مرتضی بانک در سفر به منطقه آزاد چابهار در نشست با مدیران این سازمان گفت: همان طور که دولت یازدهم اراده خود را در زمینه توسعه مناطق آزاد نشان داد، این دوره هم ثابت خواهد کرد که از اهمیت این مناطق غافل نیست.
مشاور رییس جمهور ادامه داد: مناطق آزاد در جهت دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی حرکت می کنند هم چنین رسیدن به اقتصاد شکوفا و کارآمد در مناطق آزاد نیازمند تلاش، جدیت و اجرای دقیق برنامه ها منطبق با اهداف و قانون است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به ظرفیت های استراتژیک منطقه آزاد چابهار در اقتصاد کشور گفت: چابهار میتواند نقطه طلایی اقتصاد کشور باشد و اهداف تعیینشده را اجرا کند. چابهار باید از فرصت های ایجاد شده در اقتصاد بین المللی استفاده کند که اگر قدر فرصت ها را ندانیم دیگر قابل بازسازی نیست.
مرتضی بانک افزود: کشورهای چین، هند و پاکستان جهش های بسیار بلندی در اقتصادشان برداشته اند و چابهار می تواند از این جهش نهایت بهره را ببرد. چابهار یکی از نقاط بسیار مهم و استراتژیک کشور است. این منطقه در مسیری است که می تواند نقطه ارتباطی داخل و خارج از کشور باشد.
مشاور رییس جمهور اظهار داشت: انتخاب این نقطه از کشور برای منطقه آزاد بسیار حائز اهمیت بوده و یک فکر بلند و ایده آل برای انتخاب این منطقه با اهداف توسعه اقتصادی کشور در نظر گرفته شده است. در واقع همجواری با همسایگان و دسترسی به دریای عمان و آبهای آزاد به منظور توسعه ارتباطات بین الملل حساسیت منطقه آزاد چابهار را چندین برابر کرده است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد بر اهمیت توجه به ظرفیت های جوامع محلی در این مناطق تاکید کرد و گفت: در مناطق آزاد توجه به ظرفیتهای محلی از اهمیت ویژهای برخوردار است و باید به این مهم توجه شود.
او هم چنین به روند جریان سرمایه گذاری در مناطق آزاد هم اشاره کرد و گفت: هنگام جذب سرمایهگذار در مناطق آزاد باید به این فکر کنیم که او چه برنامهای برای مناطق ما دارد و حضورش چه منافعی را متوجه جوامع محلی و در مرحله بعد، همه اقتصاد کشور میکند.
مرتضی بانک «یکپارچگی در فعالیت ها» را لازمه موفقیت مناطق آزاد دانست و گفت: توجه داشته باشیم که نگاه توسعه ای در مناطق آزاد به معنی توجه به همه ابعاد فعالیت ها است و نباید از ابعاد مختلف غفلت کرد. ما باید پیکره واحدی را از مناطق آزاد به چشم جهانیان و مردم ارائه دهیم. اگر این اتفاق بیافتد نه تنها در زمینه جذب سرمایه گذار خارجی موفق خواهیم بود بلکه شاهد مراجعه گردشگران هم خواهیم بود. وقتی گردشگر ببیند امکانات حضور او فراهم است حتما به مناطق آزاد می آید.
مشاور رییس جمهور تاکید کرد: مناطق آزاد باید سهم خود را از سرمایه گذاری خارجی بگیرند. در واقع این مناطق مهم ترین دروازه های جذب سرمایه خارجی هستند.
مرتضی بانک مفهوم قاچاق از مناطق آزاد با وجود نظارت ها و حضور گمرک در مبادی ورودی و خروجی این مناطق را بی معنی دانست و گفت: معرفی هرچه بهتر برنامه ها، اقدامات و فعالیت های مناطق آزاد به مردم و مسئولان و از همه مهم تر اعضاء شورایعالی مناطق آزاد، نمایندگان مجلس و قوه قضاییه باعث می شود تا نگاه ها به فلسفه وجودی مناطق آزاد تغییر یابد.
وی افزود: ما تمام تلاشمان را می کنیم که با جلسات متعددی که بین دستگاه ها برگزار می کنیم آنها را هر روز هماهنگ تر کنیم. همچنین یکپارچه سازی مدیریت منطقه و اصلاح قوانین می تواند به بهبود این وضعیت کمک کند. باید در نظر داشت که دستگاه های مختلف باید مکمل عملکرد یکدیگر باشند نه اینکه مانع از انجام وظایف هم شوند.
چابهار تنها راه اتصال کشورهای اقیانوس هند با آسیای میانه
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد چابهار در این نشست گفت: این بندر به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران و یک نقطه راهبردی در جهان، تنها راه اتصال کشورهای حاشیه اقیانوس هند با کشورهای آسیای میانه و بخشی از اروپاست.
عبدالرحیم کردی اظهار داشت: تغییر رویکرد از تجارت به تولید در منطقه آزاد چابهار اجرایی شده است و فعالیت دهها تولیدی بزرگ و کوچک این منطقه نقش مهمی در اشتغال و تولید دارد.
وی افزود: چابهار موقعیت مناسبی برای استقرار انواع صنایع سبک و سنگین دارد و بهترین مکان برای ترانزیت کالا و گردشگری است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: توسعه جوامع محلی ابزاری برای پیشرفت است و باید زمینه اشتغال و تولید را برای آنان فراهم کرد.
وی ادامه داد: چابهار بهترین، نزدیکترین و کم هزینه ترین مسیر دسترسی کشورهای حاشیه اقیانوس هند به بازارهای جهانی است و می تواند موجب توسعه کشورهای همجوار شود.
کردی افزود 30 هکتار زمین برای ساخت مجموعه های ورزشی به منظور توسعه جوامع محلی و رونق صنعت گردشگری در چابهار در نظر گرفته شده و سالن بزرگ ورنا(جوان) نیز به بهره برداری رسیده است.
وی بیان کرد: چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران نقش مهمی برای توسعه و آبادانی کشور دارد به همین دلیل مرکز منطقه ای آیورا در این منطقه در حال راه اندازی است.
وی تصریح کرد: امکان تبدیل به بارانداز کالاهای منطقه ای، بهره گیری از فرصت های موجود در بازار افغانستان و آسیای میانه و امکان ایجاد پایگاه های سوخت رسانی به کشتی های عبوری از جمله مزیت های منطقه آزاد چابهار است.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: هزار هکتار به محدوده منطقه آزاد چابهار اضافه خواهد شد.
کردی اظهار داشت: هم اینک محدوده اصلی منطقه آزاد چابهار شامل 9 پیکره تجاری، صنایع کارگاهی غیر آلاینده و انبارها، مسکونی و خدماتی، روستای تیس، تفریحی ـ توریستی، صنایع متوسط و صنایع سنگین است.
وی افزود: خط مستقیم کشتیرانی دریایی از کاندلای هند به چابهار سبب رشد تخلیه و بارگیری در بندر چابهار شده است.
وی گفت: پنج راهبرد اصلی در منطقه آزاد چابهار شامل نقش در اقتصاد ملی، اثر بر اقتصاد محلی، انتقال دانش و فن آوری، گسترش تعاملات بین المللی و جلب مشارکت جوامع محلی دنبال می شود و موفقیت های خوبی در این زمینه داشته ایم.
وی افزود: واردات کالای همراه مسافر به چابهار در 6 ماهه نخست سالجاری 14 درصد کاهش داشته است.