فصل تازه روابط نفتی تهران و سئول

لینک کوتاه: freena.ir/detail/36359
ساعت 17:24 يکشنبه 12 ارديبهشت 1395
استقبال گسترده از لغو تحریمها و اجرایی شدن برجام با ترافیک سفر مقامهای کشورهای خارجی به ایران همراه شده است؛ در تازه ترین سفر، ایران میزبان «پارک کوئن های» است که برای نخستین بار در طول تاریخ روابط دو کشور راهی تهران می شود.

نخستین رئیس‌جمهوری زن کره جنوبی طبق گزارشها با بزرگ ترین هیئت تجاری متشکل از ٢٣٠ نماینده شرکتهای مختلف به ایران می آید تا همین آمار،  وزن اقتصادی بودن سفرش را ترسیم کند و فصل تازه ای در روابط میان دو کشور آسیایی در شرق و غرب این قاره کهن آغاز شود.
روابط دیپلماتیک ایران و کره جنوبی قدمتی دیرینه دارد و ارمغان آن برای کره جنوبی نامگذاری خیابانی در قلب ایران بوده است که اکنون با شکستن سد تحریمها فصل تازه ای از این روابط آغاز می شود. حضور پاک کوئن های در حالی رخ می دهد که در پسابرجام هیئتهای بازرگانی مختلفی از کره جنوبی به ایران اعزام شده اند.
مطابق گزارشها تا پیش از تحریمها مراودات بازرگانی میان ایران و کره جنوبی مرز ٢٥٠٠ شرکت کره ای را هم در نوردیده و روابط تجاری دوجانبه به ١٧ میلیارد دلار رسیده بود؛ رقمی که پس از تحریمها به دو سوم کاهش یافت. بخش مهم روابط دو کشور تبادلات اقتصادی و در راس آن تبادلات نفتی بوده است. از این رو با تحریمها و کاهش واردات نفت کره از ایران، سطح تبادلات اقتصادی به پایین ترین حد رسید. کره جنوبی اما پس از برجام درصدد جبران همه سالهای تحریم برای تامین نفت مورد نیازش برآمد و عطش خود برای افزایش واردات نفت ایران را با آمار تصویر کرد.
ارزش واردات نفت کره جنوبی از ایران در سال ٢٠١١ میلادی ٩ میلیارد و ٣٦٠ میلیون دلار بود اما به دلیل تحریمها در سال ٢٠١٥ به ٢ میلیارد و ٢٠ میلیون دلار کاهش یافت.
کره جنوبی پارسال نیز ٤٢ میلیون و ٤٠٠ هزار بشکه میعانات گازی برای استفاده در پالایشگاهها و صنایع پتروشیمی از ایران وارد کرد.
برجام از همان ابتدای سال جاری میلادی (٢٠١٦) واردات نفت خام کره از ایران را افزایش داد و این رقم در سه ماه نخست امسال به ٢٢ میلیون و ٨٥٠ هزار بشکه و از لحاظ ارزشی به ٦٢٩ میلیون دلار رسید که در مقایسه با دوره مشابه پارسال ١٧,٦ درصد افزایش یافت.
ارزش واردات نفت سنگین ایران به کره جنوبی نیز در این سه ماه به ٢٤٧ میلیون دلار رسید که در مقایسه با پارسال که تنها ٣٥٨ میلیون دلار بود افزایش خیره کننده ای به شمار می آید.
آمارهای اداره کل گمرک کره جنوبی در اواخر فروردین ماه از رشد ٨١ درصدی واردات نفت خام این کشور از ایران در ماه مارس حکایت دارد. مجموع واردات نفت خام کره جنوبی از ایران در مارس ٢٠١٦ میلادی بیش از یک میلیون و ٣٢ هزار تن، معادل روزانه ٢٤٤ هزار و ٢٤٠ بشکه بوده است در حالی که این رقم در ماه مارس ٢٠١٥، ٥٧٠ هزار و ٣٣٨ تن بود.
این رقم اما برای کره ای کافی نیست و این کشور می خواهد واردات روزانه نفت خام را از ایران از رقم ١١٥ هزار بشکه در سال ٢٠١٥ میلادی به ٢٨٠ هزار بشکه افزایش دهد. اگر چه این مقدار افزایش هم تراز مبادلات دو کشور را یکسان نمی کند اما دوره پسابرجام می تواند فرصت مناسبی باشد که به همان میزان که ایران بزرگترین مشتری محصولات کره ای هاست، آنها نیز سطح واردات خود را با محصولات نفتی با ایران یکسان و یا حداقل نزدیک سازند.

برنامه نفتی ایران و کره جنوبی
همزمان با سفر رئیس جمهوری کره جنوبی به تهران افزون بر امضای چهار یادداشت تفاهم در بخشهای نفت و گاز میان ایران و کره جنوبی، راهبرد بلندمدت همکاری دو کشور در زمینه نفت و گاز در حضور رؤسای جمهوری دو کشور و میان بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران و همتای کره ای اش امضا می شود.
در همین حال کره ای های سه تفاهمنامه سازمانی نیز با شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صادرات گاز ایران امضا می کنند.
افزایش برداشت نفت خام از ایران، سرمایه گذاری برای انتقال فناوری، سرمایه گذاری در پروژه های خط انتقال سراسری گاز (آی گت ٩ و ١١)، مینی ال ان جی و ال ان جی و همکاریهای پتروشیمی مهمترین بخشهای همکاری میان دو کشور است.
امضای چند قرارداد همکاری، جستجوی راههای تقویت همکاری مشترک در بخشهای انرژی، بانک و بیمه، پروژه های زیربنایی، بهداشت و درمان، علمی، فناوری و فرهنگی نیز از مهمترین محورهای اعلام شده برای بحث و تبادل نظر مسئولان دو کشور است.

این امیدواری وجود دارد که پیشبرد همکاریهای تجاری، اقتصادی، فرهنگی و صنعتی میان ایران و کره جنوبی کفه ترازوی مبادلات اقتصادی و تجاری را با ارزش افزوده بیشتر برای ایران فراهم سازد.

منبع: شانا

 

شناسه خبری: 36359

آخرین اخبار

گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403
گزارش صادرات و واردات در 9 ماهه سال 1403 سازمان منطقه آزاد اروند

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري