نقش چابهار برای سرمایه گذاران

لینک کوتاه: freena.ir/detail/35154
ساعت 11:57 سه شنبه 15 دی 1394
بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی و فاصله نزدیک زمینی و دریایی با بنادر و کشورهای همجوار اقیانوس هند اهمیت زیادی در زمینه تجاری، اقتصادی، گردشگری، ترانزیت کالا و مسافر برای سرمایه گذاران دنیا و به ویژه کشورهای همسایه افغانستان و پاکستان دارد.


چابهار تنها بندر اقیانوسی کشور، دروازه ورودی خلیج فارس و آبهای آزاد اقیانوس هند و اصلی ترین دروازه ترانزیت و حمل نقل است.
چابهار با 300 کیلومتر مرز آبی به عنوان پیشانی توسعه محور شرق و دروازه کریدور بین المللی شمال- جنوب ایران اسلامی محسوب می شود.
چابهار با دارا بودن منطقه آزاد تجاری- صنعتی و دو بندر مهم تجاری شهید بهشتی و شهید کلانتری در ساحل شرقی خلیج چابهار واقع در جنوب استان سیستان و بلوچستان در کنار آبهای آزاد و اقیانوس هند و دریای عمان ایفای نقش می کند.
بندر چابهار مزایا و تخفیف های خوبی را برای انبارداری، عوارض بندری، باربری، تخلیه و بارگیری کانتینرهای وارداتی و صادراتی دارد.
در این بندر انبارداری کانتینرهای وارداتی 75 درصد، انبارداری کانتینرهای صادراتی 85 درصد، هزینه تخلیه و بارگیری تخفیف 30 درصدی نسبت به سایر بنادر جنوبی کشور، تخفیف 30 درصدی در کلیه ردیف های حقوق و عوارض بندری وارد بر کشتی های کانتینری و تخفیف 30 درصدی در هزینه باربری و انبارداری وارد بر کالاهای غیر کانتینری نسبت به سایر بنادر کشور دارد.
بندر چابهار نزدیکترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه، ترکمنستان، افغانستان، قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان به آبهای آزاد است و نزدیکترین فاصله زمینی را با کشورهای افغانستان، پاکستان و آسیانه میانه برای ترانزیت کالا دارد و اقتصادی ترین بندر برای انجام مبادلات بازرگانی با این کشورها است.
نگاه مثبت رهبر معظم انقلاب و تاکید ایشان بر توسعه و پیشرفت سواحل مکران و استفاده بیشتر از ظرفیت دریا و ساحل سبب شده بسیاری از اقدامات زیربنایی در چابهار آغاز شود.
دولت تدبیر و امید نیز در دو سال اخیر با نگاه توسعه ای به این بندر برای ایجاد زیرساخت های آن نظیر راه آهن و گاز و بسیاری از طرح های اقتصادی، صنعتی و توسعه بنادر را کلید زده است که می تواند تا افق 1404 تحول عظیمی در چابهار ایجاد کند.
بندر شهید بهشتی در مرحله نخست توسعه دارای ظرفیت تخلیه و بارگیری شش میلیون تن کالا در سال است و در چشم انداز نهایی و در فاز پنجم با ظرفیت 82 میلیون تن و 30 پست اسکله کانتینری اجرا خواهد شد.
استاندار سیستان و بلوچستان بارها بر توسعه و پیشرفت چابهار تاکید کرده و معتقد است نگاه دولت تدبیر و امید به این استان و به ویژه چابهار زیرساختی است و تمام ضرورتهای توسعه ای آن از قبیل پتروشیمی، توسعه بندر، فولاد، احداث فرودگاه بین المللی چابهار، ریل و راه آهن، گاز، راههای ترانزیتی و... در راستای اهداف ملی شکل گیرد.
ظرفیت های بالا و بی نظیر گردشگری، ساحل و طبیعت بکر چابهار، تولید تون ماهیان، ظرفیت شیلاتی و آبزی پروری نیز از دیگر پتانسیل های این منطقه برای اشتغال و سرمایه گذاری است.
با تکمیل طرح توسعه بندر، راه اندازی خط کشتیرانی مسافری چابهار- کراچی، احداث فرودگاه بین المللی، اجرای طرح های بزرگ پتروشیمی، فولاد، معادن، ترانزیت، صادرات و واردات کالا و احداث ریل و گازرسانی به چابهار توسعه این بندر حتمی است.
پس از توافق هسته ای و تصویب برجام بیش از 50 هیات خارجی و کشورهای همسایه با هدف سرمایه گذاری به چابهار سفر کرده اند که این نوید دهنده رشد و توسعه و فعالیت بیشتر سرمایه گذاران داخلی و خارجی در این منطقه است.
برگزاری اجلاس اقیانوسیه با شرکت 21 کشور حوزه اقیانوس هند و حضور 7 کشور ناظر نیز می تواند بر توسعه بیشتر بندر چابهار و معرفی آن کمک کند.
سفر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت افغانستان در صدر هیاتی از وزیران کابینه این کشور به ایران و چابهار می تواند اهمیت زیاد این بندر را برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی منطقه نشان دهد.
چابهار به دلیل نزدیکی با افغانستان و نقطه اتصال این کشور به آبهای آزاد و تعرفه پایین هزینه های بارگیری، نگهداری، صادرات و واردات کالاها مورد توجه مقامات بلندپایه افغان و تجار و بازرگانان این کشور قرار گرفته است.

رستم کریمی نژاد ـ ایرنا چابهار




شناسه خبری: 35154

آخرین اخبار

گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403
گزارش صادرات و واردات در 9 ماهه سال 1403 سازمان منطقه آزاد اروند

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري