دکتر پناهیان در ادامه این کنفرانس خبری خاطر نشان کرد: در سال آینده توسعه منطقهای بورس کالای ایران با توجه به مزیتهای تولیدی در مناطق مختلف کشور، در دستور کار قرار دارد. بسط و گسترش پوشش جغرافیایی بورس کالای ایران از اولویتها و برنامههای توسعهای این بورس است و ایجاد و تاسیس دفتر نمایندگی کارگزاران در انزلی، گلستان، مشهد و تبریز در کنار تالارهای منطقه ای کیش و اصفهان در همین راستا انجام پذیرفته و در حال حاضر درخواست تاسیس دفتر نمایندگی کارگزاران در شیراز و چند شهر دیگر نیز در حال بررسی است.
تعامل با دولت
دکتر پناهیان ، تعامل با دولت تدبیر و امید و کمک به عملیاتی شدن برنامههای دولت در راستای خروج از رکود همانند سال جاری را به عنوان یکی دیگر از اهداف بورس کالای ایران در سال آینده مطرح کرد و گفت: با توجه به اینکه تدوین برنامهی ششم توسعه در مراحل مقدماتی قرار دارد و در سال آینده نهایی خواهد شد، ما انعکاس نقش بورس کالای ایران در اقتصاد ملی در قالب مستندات و احکام برنامه ششم توسعه را یکی دیگر از برنامههای خود برای سال 1394 قراردادهایم. علاوه بر این، مطالعه و بررسی ساختار بازارهای کالایی در راستای عملیاتی نمودن مصوبه هیئت محترم وزیران در خصوص هدایت معاملات شرکتها و موسسات دولتی به بورس کالای ایران نیز از برنامههای بورس کالای ایران در سال آینده است.
وی در ادامه، تکمیل و ارتقاء سامانه جامع معاملاتی (تککالایی، چندکالایی، صادراتی، منطقهای و فرعی)؛ توسعه داراییهای پایه قرارداهای آتی و راهاندازی معاملات اختیار معامله؛ استقرار سازو کار کارگزارمحوری در معاملات قراردادهای آتی؛ بازنگری و سیستمی نمودن فرایندهای بورس کالای ایران و تهیه و تدوین فرآیند استعدادپروری در شرکت بورس کالای ایران را به عنوان دیگر برنامههای بورس کالای ایران در سال 1394 عنوان کرد.
وی در خصوص تکلیف قانونی فروش اموال مازاد بانک ها و موسسات دولتی در بورس کالا گفت: در این خصوص رایزنی و مکاتباتی با بانکها صورت پذیرفته است که بزودی شاهد حضور بانکها برای فروش املاک مازادشان در بازار فرعی این بورس خواهیم بود. ضمن آنکه با راهاندازی بازار فرعی، بسترهای لازم برای معاملات املاک نیز در بورس کالا فراهم شده است. از سوی دیگر بازار فرعی بورس کالای ایران که در سال جاری افتتاح شد میتواند جانشین مناسبی برای برگزاری مزایدههای کالایی باشد که در حال حاضر در کشور برقرار است و ما امیدواریم در آینده شاهد ارتقای شفافیت در برگزاری مزایدهها از کانال بورس کالای ایران باشیم.
وی سپس افزود: خوشبختانه راهاندازی بازار فرعی زمینه ورود محصولات و کالاهای مختلف به بورس کالا را فراهم کرده که از جمله این کالاها و محصولات می توان به پذیرش محصولات فرهنگی به صورت عام، خودرو و کالاهای لوکس صادراتی، محصولات کشاورزی فصلی و باغی، فرش و کالاهای دیگر که امکان کشف عادلانه قیمت آن در بورس کالا فراهم می باشد، اشاره کرد.
مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر بورس کالای ایران در مسیر رشد و تعالی خود قرار دارد و بر اساس سند جامع استراتژیک، آینده و جایگاه مناسبی برای آن در اقتصاد ملی قابل تصور است.
وی با اشاره به تجربه بورس های کالایی در جهان گفت: از نظر تاریخی بورسهای کالایی از معاملات فیزیکی به سمت معاملات مشتقه حرکت کردهاند و بر همین اساس بورس کالا نیز برنامهها و اقدامات وسیعی به منظور گسترش کمی و کیفی معاملات قراردادهای مشتقه از جمله قراردادهای آتی، اختیار معامله و سلف موازی استاندارد در دستور کار خود دارد.
پناهیان در ادامه به مقایسه ارزش معاملات بورس های ایران در سالجاری پرداخت و گفت: بورس کالای ایران در 11 ماهه سالجاری با معاملات بیش از 533 هزار میلیارد ریال جایگاه نخست را در میان ارکان بازار سرمایه کشور کسب کرد. این در حالی است که بورس اوراق بهادار با معاملات 503 هزار میلیارد ریال، فرابورس با 302 هزار میلیارد ریال و بورس انرژی با 15 هزار میلیارد ریال در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
وی سپس افزود: ارزش کل معاملات بازار فیزیکی بورس کالا 364 هزار میلیارد ریال و میزان کالاهای معامله شده در آن 21 میلیون تن تا پایان بهمن ماه سالجاری بوده است که 4.9 میلیون تن آن در تالار صادراتی بورس کالا مورد معامله قرار گرفته است. همچنین ارزش معاملات در بازار مشتقه بورس کالا در 11 ماهه امسال به 156 هزار میلیارد ریال بالغ شد.
بورس کالا مرجع قیمتگذاری
وی سپس با اشاره به اینکه یکی از اقداماتی که جهت تضمین تداوم حضور در بازارهای جهانی هم اکنون در دنیای تجارت صورت میگیرد برندسازی و تبدیل کالا یا قیمتهای آن بعنوان مرجع و شاخص برای فعالان بازار در سطح منطقهای یا بینالمللی است.، گفت: بورس کالای ایران این استعداد و توانمندی را دارد که در کالاهایی که از مزیت نسبی برخوردار است به مرجع قیمتگذاری منطقهای و حتی جهانی تبدیل شود و در حال حاضر اطلاعات مربوط به معاملات قیر، سنگآهن و مقاطع فولادی در بورس کالای ایران توسط نشریات معتبر بینالمللی منتشر میشود.
کشف عادلانه قیمت کالاهای وارداتی در بورس کالا
وی در ادامه با بیان حجم واردات فلزات مانند فولاد و شمش و محصولات نفتی و کشاورزی به کشور گفت: مهمترین عارضه و دغدغهای که در مورد این کالاها در کشور وجود دارد، این است که کالاهای وارداتی هیچ شفافیتی از نظر قیمتی ندارد. این عدم شفافیت باعث میشود رقابت بین تولیدکنندگان داخلی و کالاهای خارجی در شرایط نابرابر انجام پذیرد و تولیدکنندگان داخلی توان رقابت با محصولات خارجی را از بعد قیمت نهایی محصولات از دست بدهند. به همین منظور بورس کالای ایران بسترهای لازم را برای کشف شفاف و عادلانه قیمت محصولات وارداتی و هماهنگسازی آن با کالاهای تولید داخلی فراهم کرده است.
مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه افزود: ما معتقدیم که پذیرش محصولات وارداتی در بورس کالای ایران منجر به ارتقای کیفیت محصولات مشابه تولید داخل خواهد شد. هم اکنون در بخش کشاورزی امکان پذیرش و عرضه 17 نوع محصول داخلی و خارجی مهیاست و با هماهنگیهای انجام شده در صورت نیاز، واردات صنایع فولادی و فلزی نیز در بازار بورس کالا انجام خواهد گرفت.
ورود مشتریان خرد به بورس کالا
وی سپس گفت: بورس کالا با توجه به سیاستها و اولویت های خود و به منظور جذب و پذیرش مشتریان کوچک، در سال جاری طرحی مبنی بر خرید و فروش مشتریان حقیقی و حقوقی کوچک از بورس کالای ایران را به سازمان بورس و اوراق بهادار ارایه داد که خوشبختانه مورد موافقت گرفت. براساس این طرح مشتریان خرد حقیقی و حقوقی میتوانند محصولات فولادی، کشاورزی، پتروشیمی و فرآوردهای پایین دستی نفت و سایر محصولات قابل معامله در بورس کالا را مستقیما خریداری کنند. همچنین این امکان برای عرضه کنندگان کوچک نیز فراهم شده تا به عرضه محصولات خود در یکی از بازارهای اصلی یا فرعی بورس کالا با توجه به شرایط بازار اقدام نمایند.
وی در ادامه در خصوص وضعیت بورس کالای ایران در سال 94 گفت: با توجه به اینکه بورس کالای ایران آیینه تمام نمای بخش واقعی و کالایی کشور میباشد از اینرو حجم معاملات بورس در درجه نخست به شرایط کلی اقتصادی کشور وابسته است. برای سال آینده مطابق سند بودجه دولت، نرخ رشد دو و نیم درصدی پیشبینی شده است بنابراین درصورت تحقق این نرخ در بخشهای مولد کشور باید شاهد گسترش معاملات بورس کالا باشیم. بودجه عمرانی سال آینده دولت نیز یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر حجم معاملات بورس کالا خواهد بود که در صورت تحقق آن تاثیر مثبتی بر معاملات خواهد داشت.
وی سپس خاطرنشان کرد: متاسفانه یکی از نگرانیهای اصلی سال آیندهی کشور، کسری بودجه دولت است که در این صورت مطمئناً از حجم بودجه عمرانی کشور کاسته خواهد شد. در نهایت اینکه حجم معاملات بورس کالا به تحقق برنامههای این شرکت در بخشهای مختلفی نظیر بخش کشاورزی که اقدامات مناسبی برای توسعه آن در سال آینده طراحی گردیده است و همچنین بازار فرعی و معاملات مشتقه شامل قراردادهای آتی، قراردادهای اختیار معامله و قراردادهای سلف موازی استانداردا وابسته است.
شایان ذکر است پس از سخنرانی مدیرعامل بورس کالای ایران و برگزاری جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران رسانه های مختلف از پایگاه خبری این بورس رونمایی شد.