صادرات ۶ میلیارد دلاری منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس

لینک کوتاه: freena.ir/detail/31577
ساعت 13:33 شنبه 9 اسفند 1393
روز گذشته گردهمایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان هرمزگان با حضور مسعود هندیان مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس و خلیل قاسمی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان و جمعی از سرمایه‌گذاران با هدف معرفی ظرفیت‌ها و مزایای سرمایه‌گذاری منطقه ویژه صنایع معدنی برگزار شد.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس با اشاره به جذب ۲میلیارد دلار سرمایه برای طرح‌های صنایع معدنی در شرایط تحریم، اظهار کرد: در صورتی که این تحریم‌ها پس از توافق در مذاکرات هسته‌ای انجام شود، ظرفیت جذب سرمایه در این منطقه به چند برابر افزایش خواهد یافت.

مسعود هندیان، گفت: بسیاری از کشورهای دنیا برای جذب سرمایه‌گذاری بیشتر همگام با اقتصاد جهانی شرایطی همچون برخورداری از صلح و ثبات داخلی، حمایت دولت از سرمایه‌گذاران، آزادسازی اقتصادی و مالکیت خصوصی، انسجام و قدرت مدیریت متمرکز، قوانین و مقررات مناسب سرمایه‌گذاری، نقل‌وانتقالات سرمایه، حفاظت از فناوری و دسترسی به امکانات مالی و مواد خام را برای حرکت به سمت رشد و توسعه اقتصادی ایجاد می‌کنند. در واقع سرمایه‌گذاری خارجی تحت تاثیر مولفه‌هایی همچون سیاستگذاری، ساختار اقتصادی، وضعیت جغرافیای سیاسی و شرایط حمایتی و تشویقی است که مناطق آزاد و ویژه اقتصادی بهترین ظرفیت برای ایجاد این شرایط و جذب سرمایه‌گذار خارجی هستند.
مسعود هندیان با اشاره به ریسک‌پذیر بودن سرمایه اظهار کرد: از آنجایی که سرمایه‌گذاری نیازمند ریسک‌پذیری است در کشور ابتدا باید رفتار سازمانی برای جذب سرمایه‌گذار به وجوداید در صورتی که این شرایط فراهم شود به طور قطع سرمایه‌گذاران بیشتری برای حضور در ظرفیت‌های اقتصادی کشور اعلام آمادگی می‌کنند. در واقع امروز بیش از ۳۵۷۰ منطقه آزاد و ویژه در ۳۳ کشور جهان وجود دارد که ۱۵۰ میلیون شغل ایجاد کرده و نزدیک به ۵۰۰ میلیارد دلار گردش مالی در اقتصاد جهانی را به خود اختصاص داده‌اند و در بخش صادرات ۴۱ درصد مربوط به محصولات تولید شده در این مناطق هستند. در ایران تشکیل ۷ منطقه آزاد و ۶۴ منطقه ویژه به منظور پشتیبانی از تولیدات داخلی و توسعه صادرات غیرنفتی مصوب شده که ۱۷ منطقه ویژه فعال بوده و ۱۵۰ هزار شغل در کشور ایجاد کرده است. از این رو با توجه به اهمیت توسعه صادرات غیرنفتی در کشور فراهم کردن شرایط جذب سرمایه و ایجاد زیرساخت‌ها در این مناطق اهمیت ویژه‌ای دارد. گرچه هم‌اکنون نیز ۵۵ درصد صادرات غیرنفتی از طریق این مناطق انجام می‌شود. در استان هرمزگان ۶ منطقه ویژه و ۲ منطقه آزاد وجود دارد که منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس که وسعتی ۵ هزار هکتاری دارد، ماموریت‌هایی همچون ایجاد شرایط جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی برای احداث واحدهای معدنی و صنایع معدنی و طراحی، ساخت و اجرای طرح‌های زیربنایی در بخش‌های مختلف را بر عهده دارد.
در مجموع این منطقه حدود ۹ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی جذب کرده که 2.3 میلیارد دلار از طرح‌های سرمایه‌گذاری به بهره‌برداری رسیده و 6.5 میلیارد دلار در حال اجراست و ۲ میلیارد دلار دیگر در حال مذاکره است.
وی تاکید کرد: در یک سال اخیر با توجه به شرایط تحریم و رکود در کشور ۲ میلیارد دلار سرمایه برای طرح‌های صنایع معدنی جذب شده و در صورتی که تحریم‌ها پس از توافق در مذاکرات هسته‌ای رفع شود، ظرفیت جذب سرمایه این منطقه به چند برابر افزایش خواهد یافت.
او با نگاهی به طرح‌هایی که در این منطقه استقرار دارند، اضافه کرد: ۴ مجتمع فولادسازی، ۲ مجتمع آلومینیوم، ۳ پست اسکله مواد معدنی و نفتی با ظرفیت ۲۷ میلیون تن و یک پست برق در این منطقه فعال هستند و همچنین ۲ مجتمع گندله‌سازی، ۲ نیروگاه و ده‌ها طرح دیگر در دست اجراست که این منطقه را به قطب برتر صنایع انرژی‌بر در کشور تبدیل کرده است.
هندیان با بیان اینکه ظرفیت تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در کشور در این منطقه دیده شده، افزود: یکی از برنامه‌های منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزات خلیج‌فارس تکمیل زنجیره‌های تولید صنایع پایین‌دستی و بالادستی فولاد، آلومینیوم و... است که هم‌اکنون این منطقه قطب تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در سال، 2.1 میلیون تن آلومینیوم، ۵۶۰۰ مگاوات برق و روزانه ۷ هزار مترمکعب آب شیرین و انتقال ۲ میلیون مترمکعب در ساعت گاز است. این شرایط منجر شده در این منطقه سالانه ۶ میلیارد دلار صادرات صنایع انرژی‌بر انجام و همچنین برای بیش از ۳۰ هزار نفر اشتغال ایجاد شود. با توجه به اینکه در چشم‌انداز این منطقه جذب ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شده است می‌تواند در ایجاد اشتغال و افزایش تولید ناخالص ملی در آینده نقش مهم‌تری ایفا کند. رییس منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزات خلیج‌فارس با نگاهی به مزایای سرمایه‌گذاری در این منطقه تصریح کرد: منطقه ویژه خلیج فارس در یکی از مهم‌ترین نقاط استراتژیک جهان واقع شده که دسترسی آسان به آب‌های آزاد، منابع عظیم انرژی گاز و... دارد. همچنین این منطقه به‌علت همجواری با مناطق بزرگ سنگ آهن و سایر مواد معدنی تولید فولاد و آلومینیوم شرایط مناسبی برای تکمیل زنجیره تولید صنایع معدنی دارد، چرا که این منطقه از نظر زیرساخت‌های ریلی، هوایی و دریایی از شرایط مناسبی برخوردار است. به عبارت دیگر این منطقه دارای دو خط سراسری راه‌آهن با ایستگاه‌های اختصاصی مانوری و ۲۰ کیلومتر خطوط ریلی اختصاصی، دسترسی آسان به فرودگاه بین‌المللی بندرعباس، اسکله تخلیه و بارگیری مواد معدنی با ظرفیت ۱۲ میلیون تن در سال است که زیرساخت‌های مکانیزه تخلیه و بارگیری مواد فله معدنی همچون ماشین‌آلات مکانیزه انباشت و برداشت مواد معدنی، تخلیه و بارگیری کشتی، تخلیه و بارگیری قطار، ۴۰ هکتار محوطه دپوی مواد فله معدنی و ۳۰ کیلومتر خطوط نوار نقاله است.

توسعه زنجیره تولید نفت، گاز و صنایع معدنی
همچنین رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هرمزگان با بیان اینکه این استان برای نخستین بار همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری را با همت مدیریت استانی برگزار کرده، اظهار کرد: مدیریت استان در طول یک‌سال تلاش کرده سهم استان را در تولید ناخالص ملی با استفاده از سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی افزایش دهد. در واقع این استان با بهره‌مندی از موقعیت استراتژیک، انرژی، نیروی انسانی و صنایع معدنی قابلیت بالایی در جذب سرمایه‌گذاری دارد.
خلیل قاسمی با اشاره به ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در این منطقه گفت: توسعه زنجیره تولید نفت، گاز و صنایع معدنی از ظرفیت‌های این منطقه است به‌گونه‌ای که سالانه ۱۰ میلیون تن فولاد در این استان تولید خواهد شد که با توجه به ظرفیت‌های موجود در بخش صنایع معدنی، شرایط برای تکمیل و توسعه زنجیره‌های بالادستی و پایین‌دستی فراهم است.

منبع: گسترش صمت




شناسه خبری: 31577

آخرین اخبار

گزارش صادرات و واردات 9 ماهه سازمان منطقه آزاد کیش
از تبدیل شدن منطقه آزاد کیش به جزیره نوآورانه حمایت می‌کنیم
سه بانک مطرح کشور خواستار همکاری های گسترده با سازمان منطقه آزاد کیش شدند
گزارش عملکرد صادرات و واردات منطقه آزاد انزلی در 9 ماهه سال 1403
گزارش صادرات و واردات در 9 ماهه سال 1403 سازمان منطقه آزاد اروند

یادداشت

اینچه‌برون؛ دروازه ایران به راه ابریشم و اوراسیا
سیاست‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مناطق آزاد در دولت چهاردهم
اقتصاد دریا محور، پیشران توسعه مناطق آزاد و ويژه اقتصادي: نه خيلي دور و نه خيلي نزديك
رونق اقتصاد دیجیتال با پیاده‌سازی مدل سیلیکون ولی در مناطق آزاد ایران
لزوم كارآمدي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي در جذب سرمايه‌گذاري