موزه ؛راهکاری موثر برای اثبات حاکمیت ایران بر خلیج فارس

لینک کوتاه: freena.ir/detail/29722
ساعت 09:20 چهارشنبه 18 تير 1393
زهر خند میراث فرهنگی خلیج فارس در عدم ساخت حتی یک موزه استاندارد با این عنوان در جزایر سه گانه نقش می بندد.

به گزارش پایگاه خبری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به نقل از مانا، عبدالرضا دشتی زاده ، رییس اداره میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم اظهار داشت: خلیج فارس به عنوان یک عنصر طبیعی قوی حضور خویش را در تمامی جنبه های مختلف فرهنگی ایرانیان ساحل نشین نشان می دهد؛ آداب و رسوم، گونه های موسیقیایی، معماری، دست ساخت های هنری، راهکارهای معیشتی متاثر از این دریای پارسی است.
وی افزود: به روشنی جنبه های مختلف فرهنگ دریای پارس به صورت یک کل در هم پیچیده از یک واقعیت طبیعی و تجربه های تاریخی است و دریای پارس میدان گاه تفکر و بینش ایرانیان ساحل نشین است.
دشتی زاده ادامه داد: آنچه روشن است خلیج فارس تنها یک عنصر طبیعی است ولی با تلاش و تدبیر ایرانیان به عنوان دریابان، این دریا را به شاهراه تجاری و فرهنگی با بسیاری از کشورهای جهان تبدیل کرد.
این مقام مسئول در سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: تنوع آثار تاریخی مثل قلعه ها، سازه های آبی، کاروانسراها و داشتن ارتباط عاطفی بومیان با این گونه یادمانهای تاریخی در کرانه و جزایر خلیج فارس از مهمترین جنبه های میراث فرهنگی دریای پارس محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه باستان شناسان ايراني در سالهاي اخير مدارك باستانشناسي مثل دست ابزارهاي سنگي دال بر حضور بشر اوليه در سواحل شمالي خليج فارس به ويژه در جزيره قشم را كشف كرده اند، اظهار داشت: وجود آثار تاريخي مربوط به هخامنشیان، پارتی، ساسانی و دوره های متعدد اسلامی در کرانه ها و جزایر خلیج فارس بر هیچ کس پوشیده نیست.
به گفته دشتی زاده، بادگیرها نیز ازمهمترین عناصر معماری بومی در کرانه شمالی و جزایر دریای پارس محسوب می شوند که در بنادر کنگ، لنگه و بسیاری از روستاهای جزیره قشم از جمله لافت واقع در استان هرمزگان به چشم می خورند.
رئیس اداره میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم تصریح کرد: بنابراین گستردگی کرانه ها و تعداد جزایر در خلیج فارس برای نشان دادن پتانسیل کشور در ایجاد انواع موزه های باستان شناسی و موزه های متعدد مردم شناسی و حتی موزه های زیرآب کافی است.
وی در ادامه سخنان خود گفت: البته به نظر كشورهاي حوزه جنوبي خليج فارس بيشتر از ما علاقمند به مطالعه و نگهداري از اين گونه آثار ايراني در موزه های خویش هستند به طوری که بسیاری از این کشور ها به ویژه امارات متحده عربی، یافته های مردم شناسی برای پرکردن موزه جمع آوری می کنند.
دشتی زاده ادامه داد: به طور کلی اين كشور ها در برنامه كاملاً مدون در گردآوری تمامی اسناد و مدارک تاریخی و به نوعی هويت سازي و علاقمندي خاصي در نشان دادن ديرينگي تسلط در خليج فارس دارند.
وی با بیان اینکه زهرخند میراث فرهنگی خلیج فارس در عدم ساخت حتی یک موزه استاندارد در جزایر سه گانه نقش می بندد گفت: مطالعات اندک در برخی جزایر خلیج فارس به صورت شفاف حاکی از حضور ایرانی‌ها در دوره‌های متعدد تاریخی است ولی متاسفانه موزه ای برای اثبات این حضور پررنگ وجود ندارد.
به گفته وی از سوی دیگر فنون لنج سازی، دریانوردی، ماهیگیری، صید مروارید و شناسایی چشمه های آب شیرین در نقاطی از خلیج فارس توسط دریانوردان ماهر، میراث گرانبهای ایرانیان برجای مانده که می توان با الگو های متعدد در موزه ها به نمایش گذاشته شوند.
دشتی زاده با اشاره به اینکه خلیج فارس خاستگاه قهرمانان بزرگی همچون امام قلی خان، رییس علی دلواری و دهها قهرمان دیگر است تاکید کرد: می توان اثار آنها و رویدادهای تاریخی به وقوع پیوسته در خروج استعمارگران توسطه آنها را در موزه ها بازسازی کرد.




شناسه خبری: 29722

آخرین اخبار

ابراز همدردی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد در پی حادثه معدن طبس
صدور 10 هزار مجوز کسب و کار در «اروند»
قدردانی معاون اول رییس‌جمهور از دبیر و کارکنان دبیرخانه شورایعالی و مناطق
20 هزار ميليارد سرمايه‌گذاري در لجستيك و حمل و نقل ماكو
اشتیاق سودانی‌ها برای سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد ایران

یادداشت

اهمیت راهبردی بندر چابهار در توسعه‌ منطقه‌ای
مناطق آزاد و ویژه اقتصادی؛ هویت بخش شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»
«جهش تولید» نیاز به «مشارکت مردمی» دارد
اهداف اقتصادی در حکومت مردم‌سالار باید توسط توده مردم تعیین شود
ماکو، سرزمین چهارسو